Susținere, promisiuni respectate și decizii raționale: Așteptările antreprenorilor din UTAG față de viitori deputați din Adunarea Populară (VIDEO)

Susținere, promisiuni respectate și decizii raționale: Așteptările antreprenorilor din UTAG față de viitori deputați din Adunarea Populară (VIDEO)

Își doresc ca nevoile lor să fie auzite, inițiativele lor - susținute, iar deciziile luate de autorități - raționale. Sunt doar câteva dintre așteptările pe care le au mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia (UTAG) față de deputații care vor face parte, în urma alegerilor din 19 septembrie curent, din noua componență a Adunării Populare.

Fiodor Gaidarji este un tânăr antreprenor care deține o fabrică de păsări la Comrat. Întreprinderea pe care o gestionează omul de afaceri are patru departamente: două în cele mai apropiate sate de orașul Comrat și două în oraș. Prin activitatea fabricii, Gaidarji creează aproximativ 40 de locuri de muncă în timpul sezonului și alte aproximativ 40 de locuri de muncă în afara sezonului.

Publicitate

„Creștem găini și rațe pentru populație. Puii noștri sunt realizați în mare parte în zona de nord de țării, dar puii noștri ajung și la Bălți, și la Edineț. Practic suntem prezenți în toată țara”, a declarat Gaidarji.

Bărbatul spune că, deocamdată, compania pe care o deține reușește să se mențină pe piața concurențială. Totuși, antreprenorul are o serie de așteptări de la viitori deputați care vor intra în Adunarea Populară a Găgăuziei.

„Să fie cinstiți, să acționeze în conformitate cu conștiința lor. Ar fi bine să reușească să facă asta. În politică, la fel ca în viață, la fel ca în afaceri, există greșeli, există greutăți, dar eu consider că nu doar în Găgăuzia, dar și în țară, în general, dacă oamenii vor acționa în conformitate cu conștiința lor și dacă vor munci – schimbări în bine vor fi. Fără îndoială”, a spus omul de afaceri,

Ludmila Anastasova este directoarea cele mai mari fabrici de mobilă din sudul țării. Compania produce mobilă atât pentru utilizarea pe teritoriul țării, cât și pentru export. Fabrica a creat locuri de muncă pentru 20 de persoane din regiune, cifră care a fost influențată de situația pandemică. De asemenea, compania este specializată în confecțiile metalice.

„Principalul nostru scop este de a deveni cât mai buni pe piața locală și de a reuși să exportăm cât mai mult”, spune antreprenoarea. 

Anastasova își dorește ca viitorii deputați care vor ajunge în Adunarea Populară să aibă o atitudine mai deschisă față de mediul de afaceri:

„Statul trebuie să încerce să ajute mediul de afaceri. Să acorde sprijin acestui domeniu pentru ca firmele să reușească să se dezvolte, să fie deschise cât mai multe companii care vor crea locuricde muncă. Asta nu e atât de simplu. Statul cere multe, dar puține oferă în schimb”.

Vladimir Kara este directorul executiv al Asociației oamenilor de afaceri din Găgăuzia, NEXT. Asociația unește întreprinzătorii din Găgăuzia într-un parteneriat care își propune să reprezinte interesele oamenilor de afaceri din regiune și nu numai. Asociația are 30 de membri permanenți din toate raioanele din Găgăuzia, doi membri sunt de la

Chișinău și din raionul Taraclia.

De asemenea, Asociația oferă sprijin și consultanță pentru tinerii antreprenori din regiune. Totuși, spune Kara, unul dintre scopurile principale ale Asociației este crearea dialogului între mediul de afaceri și autoritățile locale. Pe lângă funcția de director al Asociației NEXT, Vladimir Kara deține și o afacere proprie.

Kara susține că are așteptări mari de la schimbările cu care speră să vină alegerile din septembrie.

„Aș vrea ca noii deputați să fie mai profesioniști. Din păcate, în fosta componență a Adunării Populare se regăseau deputați care voiau să transforme bârfele și zvonurile în PR politic. Am avut unele situații când a trebuit să apărăm interesele întreprinzătorilor, pentru că unii deputați au decis să calomnieze mediul de afaceri din Găgăuzia care muncește în sate, creează locuri de muncă, aplică pentru credite”, a declarat Kara.

Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei se vor desfășura pe 19 septembrie 2021. Mandatul de patru ani al actualei componențe a Adunării Populare din Găgăuzia a expirat în februarie 2021.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal