
„Paradisul imobiliar”. Cum a evoluat prețul apartamentelor din Chișinău până la cea mai mare creștere din ultimii 14 ani (INFOGRAFIC)
Un leu din cinci este oferit astăzi de băncile din Republica Moldova drept împrumut imobiliar. Numărul de apartamente cumpărate de moldoveni s-a dublat în ultimii ani, în pofida migrației și descreșterii populației. Un fenomen care a făcut ca piața imobiliară să se concentreze în Chișinău, unde în fiecare an apar blocuri noi de locuințe. Orașul crește în înălțime văzând cu ochii, anual fiind date în exploatare mii de apartamente. Un paradis imobiliar, ar spune experții, care notează totuși că tranzacțiile au scăzut în acest an, semn că potențialii cumpărători nu sunt gata pentru noile prețuri, aflate în continuă creștere.
・
Mii de apartamente, construite anual
Potrivit statisticilor oficiale din 2018, în municipiul Chișinău locuiesc 832 de mii de persoane. De fapt, pe un teritoriu care reprezintă 1,7% din suprafața Republicii Moldova, este stabilită 23,5% din populația țării.
Fiind una dintre puținele localități care înregistrează creșteri demografice, capitala s-a transformat de ani buni într-un șantier de construcții, iar în fiecare an apar blocuri noi de apartamente.
În primele șapte luni ale anului, în orașele din țară au fost date în exploatare 3.654 de case și apartamente. Dintre acestea 92% se află în Chișinău.
Statisticile arată că, în 2019, în țară a fost dat în exploatare un număr record de apartamente, fiind înregistrată o creștere de 36% în comparație cu anul precedent.
Potrivit datelor statistice, în 2019, suprafața totală a apartamentelor construite în Chișinău constituia 498,1 mii de m2, aproape dublu față de anul 2014. Suprafața medie a locuințelor este de 67,1 m2, în scădere cu 4m2 în comparație cu 2014.
Locuințe de cinci ori mai scumpe decât în 2000
Astăzi, ne vine greu să credem că în anul 2000 un apartament de 50 m2 costa circa 6.550 de euro (131 de euro/m2). În prezent, prețurile încep de la circa 33.900 de euro, pentru un apartament în bloc vechi, și pot crește chiar și cu câteva zeci de mii de euro, în cazul în care locuința este amplasată într-un bloc nou sau în centrul capitalei (1000+ euro/m2).
Statisticile arată că prețurile pentru un metru pătrat au crescut de cel puțin cinci ori în ultimii 20 de ani, iar experții cred că acestea ar putea ținti tot mai sus în viitor.
„Prețul apartamentelor noi a trecut de 800 de euro/m2, mediu, pe municipiul Chișinău, iar la apartamente la mâna a doua a trecut de 670 de euro/m2. Avem cea mai mare creștere din ultimii 14 ani. (...) Numărul de tranzacții imobiliare s-a dublat în ultimii ani. În mod tradițional, până în anul 2015, în Republica Moldova aveau loc 14-15 mii de tranzacții imobiliare, aici vorbim despre apartamente. Începând cu 2019, 2020, 2021, avem practic 28.000, ne apropiem de 30.000 de tranzacții imobiliare”, a declarat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță, care a făcut o analiză a pieței imobiliare din Republica Moldova.
Totuși, specialiștii spun că în acest an creșterea a fost prea bruscă, motiv pentru care unii potențiali cumpărători au devenit mai reticenți. Minimul prețurilor la apartamente a fost în 2019-2020. Din jumătatea a doua a anului 2020, prețurile au crescut cu cel puțin 20%.
„În trimestrul doi avem cel mai mic număr de tranzacții imobiliare din ultimii cinci ani de zile, atât pe țară, cât și în municipiul Chișinău. De ce aceasta s-a întâmplat? Eu am o ipoteză. Prețul la imobile în municipiul Chișinău a cunoscut o explozie nemaipomenită din ultimii 14 ani. Ultima dată a crescut prețul atât de tare în 2008. Această creștere, cel mai probabil, a speriat cetățenii”, a mai spus Veaceslav Ioniță.
Apartamentele din Chișinău, printre cele mai ieftine din Europa
În comparație cu alte orașe europene, Chișinăul are printre cele mai mici prețuri la apartamentele situate în centrul orașului. Potrivit site-ului numbeo.com, capitala se clasează la acest capitol pe locul 194 din 199 de orașe, în condițiile în care prețul minim al unui metru pătrat în inima Chișinăului este de 1.000 de euro.
Astfel, un apartament în centrul Chișinăului este de 13 ori mai ieftin decât în Paris, de șase ori mai ieftin decât în Roma și cu 47 la sută mai ieftin decât unul în București.
Dacă aruncăm o privire spre Est, vedem și acolo prețuri mai mari. Un apartament în Kiev va fi de aproape două ori mai scump, iar unul în centrul Moscovei, de circa cinci ori mai scump.
La nivel global, prețurile cresc în cel mai rapid ritm din 2007. Pe de altă parte, 22 de orașe înregistrează o continuă scădere a prețurilor de la an la an, printre acestea numărându-se câteva orașe-cheie din India, Spania, Italia și Israel.
Apartamente mai accesibile... în credit
Potrivit experților, în prezent, accesibilitatea unui apartament nou în Chișinău a crescut. În 2005, pentru procurarea unui apartament de 70m2 în capitală era nevoie de 43,3 de ani de economii. În 2021, pentru același apartament, au fost necesari 9,8 ani de salarii medii. Media europeană este de 6,9 salarii medii anuale.
Consumatorul este unul care are venituri modeste, spun experții, însă acesta își poate permite un apartament în cazul în care ia un credit de la bancă.
Începând cu 2018, creditele imobiliare au devenit extrem de populare, iar astăzi un leu din cinci este oferit de băncile din țară pentru procurarea unei locuințe.
Dacă în 2003, apartamentele procurate aveau o suprafață medie de 127,7 m2, în 2021 suprafața medie a scăzut până la 65 m2.
Specialiștii explică fenomenul prin faptul că familiile au mai puțini membri și că, totodată, un număr mare de oameni investește în locuințe mici pentru a le da în chirie.
„S-a schimbat enorm structura familiilor în Republica Moldova. Dacă 15 ani în urmă noi aveam familii mari, acum avem, de regulă, familii micuțe. Doi: în prezent foarte multe imobile sunt procurate în scopuri investiționale. Cei care iau apartamente în chirie sunt de o persoană, două persoane. 80% din oamenii care iau apartamente sunt maximum două persoane în familie. Respectiv, ei au nevoie de suprafețe micuțe”, declară expertul Veaceslav Ioniță.
De notat că piața chiriilor în municipiul Chișinău a crescut de circa două ori în ultimii 14 ani, iar în prezent 12,8 % din locuitorii Chișinăului nu stau în apartamentul propriu.
Specialiștii din domeniul construcțiilor prevăd extinderea pieței imobiliare, în condițiile în care, în acest an, în țară au fost valorificate lucrări în valoare de 5,4 miliarde de lei, cu 17% mai mult decât în aceeași perioadă a lui 2020.