Proiectul de lege cu privire la procuratură a fost discutat astăzi în Parlament. Documentul prevede un nou mecanism de numire a Procurorului General, modificarea sistemului de funcţionare, dar şi lefuri mai mari pentru procurori. După mai mult de trei ore de dezbateri în Parlament, votarea proiectului a fost amânată, informează Agora.
Principalele reproșuri la proiectul de lege au fost legate de modalitatea de alegere a procurorului, care ar implica și modificarea Constituției. Potrivit documentului, prevederile cu referire la alegere și durata unui mandat al procurorului intră în vigoare doar după modificarea actului suprem al Moldovei.
Comuniștii propun modificarea Constituției
Totuși unii deputați au avut nelămuriri. Deputații au sugerat că documentul ar încălca legea supremă a statului. Comuniștii au propus să fie modificată mai întâi Constituția, iar ulterior legea să fie adoptată pentru a corespunde Constituției. Cu aceleași propuneri au venit și unii deputați liberal-democrați, dar și liberali.
„Intrăm într-o capcană”, a declarat deputatul Chiril Lucinschi.
„Nu e o capcană, deoarece mergem moral cu o presiune deasupra deputaților de a modifica Constituția. Noi vrem să fie votată noua lege cu noul mecanism, pentru ca deputații să nu uite să revină la modificările la Constituție”, a declarat Vladimir Grosu, ministru al Justiției.
„Seamănă cu un machiaj care va face numirea mai frumoasă, dar fără rezultat. Dacă facem comparație cu legea actuală și legea concept, nimic nu se schimbă”, a declarat deputatul socialist, Vladimir Țurcanu.
„Această lege ține de angajamentele noastre pentru partenerii europeani. Noi susținem votarea în prima lectură. Să ne concentrăm pentru lectura finală cu amendamentele necesare, care să întrunească consensul necesar”, a sugerat deputatul PLDM, Vlad Filat.
„Proiectul este gata. Noi considerăm că cei care astăzi s-au avântat în critici nu își doresc reformarea procuraturii, dacă nu își doresc și modificarea Constituției. Acest lucru trebuie să îl facem chiar mâine. Sper și cred că toți cei prezenți își doresc acest lucru”, a declarat Tudor Deliu.
După încheierea dezbaterilor proiectul nu a mai fost votat. Comuniștii și socialiștii au declarat că nu votează proiectul, iar liberalii s-au expus în favoarea proiectului, solicitând însă dezbaterea și votarea lui într-o ședință ulterioară, care să aibă loc după alegerile locale generale.
Ce prevede documentul
Documentul prevede că procurorul general va avea un mandat de 7 ani. Acesta va fi numit de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, şi nu de Parlament, cum este în prezent. Totodată mai sunt prevăzute mecanisme de promovare în funcţii, dar şi de sancţionare a procurorilor care au încălcat legislaţia. Toţi procurorii ar urma să primească salarii mai mari, respectiv 90 la sută din cât câştigă un judecător.
Pentru ca o persoană să poată deveni procuror general trebuie să aibă o experienţă în procuratură de cel puţin 10 ani şi să nu fie membru al vreunui partid politic de cel puţin 3 ani. Prevederile legate de numirea procurorului general contravin însă Constituţiei, în care se spune că această prerogativă aparţine Parlamentului.
Vezi și aceste știri

În 2021 rata mortalității în R. Moldova a crescut cu 11,6%. Cele mai multe decese, cauzate de bolile aparatului circulator

Procurorul de caz, despre solicitarea privind arestul preventiv a fostului președinte Igor Dodon: Exista riscul eschivării
