Teste COVID-19 pentru cadrele didactice din Chișinău: Autoritățile municipale încep achiziționarea în regim de urgență

Teste COVID-19 pentru cadrele didactice din Chișinău: Autoritățile municipale încep achiziționarea în regim de urgență

La 6 septembrie, autoritățile din municipiul Chișinău demarează procedura de achiziționare, în regim de urgență, a testelor pentru identificarea infecției COVID-19 destinate cadrelor medicale. Banii sunt alocați din contul municipalității. 

„Azi vom demara procurarea, în regim de urgență, prin contract de mică valoare, conform legislației, a testelor pentru testarea cadrelor didactice. Imediat organizăm și o altă licitație, ne-am dori și cu participarea internațională, pentru a procura aceste teste la prețuri cât mai atractive”, a declarat la ședința săptămânală a Primăriei, șeful interimar al Direcției generale sănătate și asistență socială, Boris Gîlca.

În acest sens, primarul capitalei, Ion Ceban, a amintit că a fost aprobată decizia de alocare a trei milioane de lei pentru asigurarea testării gratuite a cadrelor didactice și a personalului auxiliar din instituțiile de învățământ din capitală.

Publicitate

„Nu putem pune povara financiară pe seama profesorilor. Nu putem sancționa pe cineva că nu s-a vaccinat sau nu s-a testat”, a punctat Ceban.

La rândul său, șeful interimar al Direcției generale sănătate și asistență socială a mai precizat că la această etapă se definitivează, împreună cu Ministerul Educației, mecanismul și modalitatea de testare a cadrelor didactice.

„Cel mai probabil, cadrele didactice se vor testat la instituțiile medicale în zona de proximitate geografică unde se află instituția de învățământ”, a precizat Gîlca.

Amintim că anterior, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că din 1 septembrie, toți lucrătorii instituțiilor de învățământ din țară vor fi obligați să prezinte teste negative la noul coronavirus, în cazul în care nu sunt vaccinați. Decizia a fost luată la 23 august, la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din cauza creșterii ratei contagiozității și cea a fatalității.

Decizia a generat nemulțumiri la Primăria Chișinău. Edilul Ion Ceban a anunțat că începând cu data de 1 septembrie pedagogii din municipiului Chișinău vor reveni în sălile de clasă fără obligativitatea de testare obligatorie.

În replică, deputatul PAS, Radu Marian, a calificat declarațiile edilului despre un „gest populist mizerabil”. Marian susține că prin această decizie primarul își va asuma escaladarea numărului de cazuri de îmbolnăvire.

Ulterior, Declarațiile făcute de primar au fost contrazise de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit șefei de la Sănătate, deciziile Comisiei Naționale Extraordinare Sănătate Publică (CNESP) pot fi anulate doar de către CNESP și nicio primărie sau chiar CNESP local nu le poate declara nule.

În cele din urmă, Ceban a anunțat că autoritățile locale au elaborat un plan propriu de gestionare a pandemiei, recomandând Ministerului Sănătății să îl utilizeze. Și a declarat că vor fi alocate trei milioane de lei pentru procurarea testelor pentru cadrele medicale, la necesitate.

Nemerenco a declarat că Ministerul Sănătății nu va comenta declarațiile partidelor „care politizează subiectul pandemiei”.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal