Licitația de peste 31 milioane lei, pentru cumpărarea a 22 de ambulanțe, anulată. A fost un singur ofertant

Licitația de peste 31 milioane lei, pentru cumpărarea a 22 de ambulanțe, anulată. A fost un singur ofertant

Procedura de achiziție a 22 unităţi de ambulanţe de prim ajutor tip „B” (4x4), în valoare de peste 31 de milioane lei (fără TVA), a fost anulată de autorități. Singurul ofertant s-a dovedit a fi o asociere din două firme din Turcia, una din care anterior a câștigat alte licitații de acest fel și are de livrat până la finele acestui an un lot de 168 de autosanitare, scrie Moldo-Street.

La finele lunii aprilie, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a anunțat procedura de achiziție a 22 unităţi de ambulanţe de prim ajutor de tip „B” (4x4), care urmau să fie livrate până pe 1 decembrie 2021.

O singură ofertă, cu 5,7 milioane lei mai scumpă

Până pe 27 iunie 2021, termenul limită de depunere a ofertelor, doar un singur ofertant a depus documentele. E vorba de un Joint Venture, format de companiile din Turcia Das Ozel Sag Ambul.Tib.Malz (cunoscut și cu denumirea scurtă de DAS Ambulans) şi Ve Cenaze Nakil. Hiz. Ins. Taah. Tem LTD.

Cele două companii din Turcia sunt reprezentate în Moldova de firma Deniauto SRL, care, de fapt, este doar dealer al acestora.

Oferta de preț pentru cele 22 de ambulanțe era de 36,78 milioane lei (fără TVA), mai mare cu 5,7 milioane lei decât era prevăzut de procedura de achiziție.

Pe 19 iulie 2021, grupul de lucru pentru achiziţionarea dispozitivelor medicale din cadrul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a anulat procedura de achiziţie publică, invocând ca temei prevederile articolelor 67, 68 și 69 din Legea privind privind achiziţiile publice.

Pe scurt, pentru că ofertantul nu ar putea asigura livrarea ambulanţelor în termenul prevăzut, ceea ce ar semnifica modificarea ofertei după termenul limită de deschidere.

Companiile din Turcia și Deniauto SRL au contestat decizia grupului de lucru la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), care însă a respins contestația.

Deniauto: Ambulanţe nu se produc, dar există în stoc

Decizia ANSC emisă pe marginea acestei contestaţii arată care au fost motivele reale pentru anularea procedurii de achiziție.

Astfel, unul din motive a fost informaţia din scrisoarea depusă, pe 16 iulie 2021 de firma Deniauto, în care aceasta anunţa autoritatea contractantă „despre o perturbare de moment a fluxului de producție a utilitarelor „Ford Tranzit 4x4” și cu privire la introducerea unui nou model în fabricație”, fiind vorba de autosanitare de tip Ford Transit 4x2.

Potrivit opiniei administraţiei Deniauto, citate de ANSC „neproducerea de autoutilitare „Ford Tranzit 4x4” (până la sfârșitul anului 2021) nu reprezintă automat imposibilitatea livrării acestora în termenul indicat în oferta depusă, dacă este să luăm în considerare potențialul stocului de astfel de autoutilitare”.În consecinţă, ofertantul susţine că informaţia din scrisoarea adresată autorităţii contractante „(i) nu poate constitui temei pentru anularea procedurii de achiziție publică și (ii) nu poate fi catalogată ca reprezentând o intenție a Ofertantului de modificare a ofertei acestuia depusă în cadrul Licitației sau o confirmare a imposibilității respectării obligațiilor reieșind din oferta depusă”.

„Din informaţia publică deţinută de către noi, toţi producătorii de microbuze (cum ar fi Mercedes Benz, Volkswagen, Ford, Fiat, Renault, Citroen, Toyota etc.) produc doar 2 tipuri de vehicule: autoutilitare şi microbuze pentru transportarea pasagerilor. Cu alte cuvinte, nici un producător de microbuze nu produce din start ambulanţe de prim ajutor. Autoutilitarele sunt reutilate ulterior producerii, pentru a corespunde cerinţelor beneficiarului indicate într-un anumit caiet de sarcini”, a argumentat compania.

ANSC a considerat, însă, că „operatorul economic contestator nu a probat posibilitatea de executare, cu certitudine, a contractului, precum nici caracterul neschimbat al ofertei inițiale”.

Totodată, ANSC a apreciat argumentele aduse de firma Deniauto drept declarative, „nefiind însoțite de probe concludente și pertinente”.

În consecinţă, Agenția a respins pretențiile contestatorului în raport cu decizia CAPCS de respingere a ofertei, dar şi de reținere a garanției pentru ofertă, constatând că în rezultatul scrisorii din 16 iulie 2021 oferta a devenit neconformă.

„Autoritatea contractantă este în drept dar și obligată să anuleze procedura de achiziție publică, în temeiul art.71 alin.(1) lit.d) cratima 1 din Legea nr.131/2015, or se constată lipsa a cel puțin a unei oferte confomă și în același timp fermă. Reieșind din cele expuse, în conformitate cu prevederile art.80 alin.(1), art.82 alin.(1), art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.131/2015,” constata Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.

Menţionăm că Das Ambulans a câştigat anterior şi alte licitaţii, organizate de autorităţile moldoveneşti. Este adevărat că în asociere cu alte companii. Cea mai importantă a fost organizată la finele anului 2018, în valoare de circa 12 milioane euro, pentru livrarea până la finele acestui an a 168 de ambulanțe asamblate în Turcia.

O anchetă, publicată de anticoruptie.md, a scos la iveală că ar fi existat semne de trucare a licitației și că în spatele companiei din Turcia ar sta persoane conectate la partidul AKP al președintelui turc Recep Erdogan. Totodată, pe parcurs costul achiziţiei a fost majorat cu circa două milioane de lei.

CNA, însă, nu a constatat nereguli și lipsa temeiurilor pentru pornirea urmăririi penale.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
La sfârșitul lunii august, peste 11 mii de pacienți au solicitat intervenția ambulanței

La sfârșitul lunii august, peste 11 mii de pacienți au solicitat intervenția ambulanței

Republica Moldova a recepționat opt ambulanțe, destinate transportării asistate a pacienților în stare critică

Republica Moldova a recepționat opt ambulanțe, destinate transportării asistate a pacienților în stare critică

21 de ambulanțe noi au ajuns în 16 substații de asistență medicală urgentă din țară

21 de ambulanțe noi au ajuns în 16 substații de asistență medicală urgentă din țară

Advertoriale
Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Krasnoselski a semnat un decret prin care a demis așa-zisul guvern din stânga Nistrului și a înaintat un nou candidat (DOC)
 • 2
  Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor
 • 3
  Zeci de tiruri formează de mai multe săptămâni cozi kilometrice la Vama Leușeni. Care este explicația
 • 4
  Johnson spune că Rusia are câștiguri lente în Donbas și cere ca Ucrainei să i se ofere sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.