
Șase persoane, trimise în judecată în dosarul privind filarea judecătoarei de la Curtea de Apel Chișinău
Șase persoane au fost trimise în judecată pentru încălcarea inviolabilității vieții personale și familiale a unui judecător. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire pentru culegerea ilegală a informaţiilor care țin de viața personală a magistratei Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău.
・
S-a stabilit că informația despre viața privată și profesională a judecătorului a fost colectată fără consimţământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate obţinerii ascunse a informaţiei.
Datele au fost colectate în perioada lunii aprilie a anului 2021 și ar avea anumite corelări cu activitatea persoanei cu demnitate publică pe anumite procese pe care le-a avut în gestiune.Cei șase sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, iar unul din ei a fost anterior condamnat și și-a ispășit pedeapsa pentru alt gen de infracțiune.
Printre inculpați, sunt și persoane care au cooperat cu autoritatea de investigație și au dezvăluit modul în care a fost comisă fapta. Față de toate șase persoane au fost aplicate măsuri preventive sub forma de obligare de nepărăsire a țării.Potrivit legii, încălcarea inviolabilităţii vieţii personale se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 37.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de de până la 240 de ore.
Urmărirea penală a fost exercitată de către procurorii PCCOCS, cu susținerea operativă a ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS).
Amintim că, urmărirea penală pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale a unui judecător a fost pornită cu cinci luni în rumă. La 17 iunie, conform probelor acumulate, din punct de vedere tactic, au fost efectuate, în paralel, mai multe percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate suporturi electronice și înscrisuri.
De asemenea, a avut loc reținerea a cinci persoane, asupra acțiunilor cărora planează bănuieli rezonabile de implicare activă în acțiunile infracționale.
Deschide.md scrie că, la mijloc ar fi un judecător al Curții de Apel și că filajul în privința magistratului ar fi fost în interesul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.
AGORA a contactat avocatul lui Platon care a negat cele menționate. „Domnul Platon neagă categoric faptul. Sunt niște minciuni făcute intenționat după declarațiile sale. Și noi am aflat informația de la jurnaliști. Dacă ar fi existat o legătură cu domnul Platon, noi primii am fi știut despre acest fapt”, a spus avocatul Ion Crețu.
La scurt timp, Anticorupție.md a scris că, potrivit surselor sale, cele cinci persoane reținute joi dimineață ar fi urmărit-o pe judecătoarea Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău. Această magistrată are în gestiune dosarul litigiului dintre Moldasig și Comisia Națională a Pieții Financiare în care figurează controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.
Sursele Centrului de Investigații Jurnalistice din cadrul procuraturii nu au putut să confirme dacă deschiderile efectuate joi dimineață sunt legate de dosarul menționat mai sus.