Prețurile plafon la carburanți sunt în creștere pentru a patra zi consecutiv. Precizările ANRE

Prețurile plafon la carburanți sunt în creștere pentru a patra zi consecutiv. Precizările ANRE

Prețul plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere a fost majorat pentru a patra zi consecutiv. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit pentru ziua de miercuri, 8 septembrie, ca prețul pentru un litru de benzină COR 95 să fie de 20,52 lei, iar pentru motorină – 16,63 lei/litru. Potrivit Agenției, scumpirea carburanților din ultimele zile ar fi cauzată de uraganul Ida pe coasta de Est a Americii de Nord. 

„Ritmul ascendent al prețurilor stabilite este în continuare influențat de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, în special a benzinei, în contextul diminuării ofertei mondiale de carburanți cauzate de înlăturarea consecințelor uraganului Ida pe coasta de Est a Americii de Nord și întârzierile suportate la repunerea în funcțiune a producerii de carburanți în Golful Mexic”, comunică ANRE.

Reprezentanții informează că, mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură reflectarea exactă în prețul final plătit la pompă a evoluțiilor pe piața internațională.

Publicitate

Noul plafon stabil pentru 8 septembrie este cu 13 bani mai mult decât cel pentru data de 5 septembrie la benzină și cu 7 bani mai mult decât cel stabilit pentru motorină.

Astfel, benzinările din țară pot afișa orice preț decid, fără a depăși plafonul stabilit de ANRE.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și vor fi publicate zilnic pe site-ul Agenției.

La baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard „PC” stau 4 componente:

(1) „PL×CV” – Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și Cursul de schimb leu/dolar);

(2) „MC” – Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către ANRE);

(3) „AC” – Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);

(4) „TVA” – Taxa pe valoare adăugată (nu se modifică).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal