Simbolul Veneției, podul Rialto, vechi de 400 de ani, redeschis după restaurare

Simbolul Veneției, podul Rialto, vechi de 400 de ani, redeschis după restaurare

Celebrul pod Rialto din Veneția a fost redeschis după doi ani de restaurare. Construcția cu o vechime de peste 400 de ani permite traversarea Canalului Grande în punctul său cel mai îngust. Podul Rialto este una dintre atracţiile turistice cele mai fotografiate din Veneţia. Redeschiderea sa a fost prilej pentru trecători să îl vadă în carne și oase pe Andrea Bocelli, scrie digi24.ro.

Veneţia a sărbătorit marţi finalizarea restaurării celebrului pod Rialto printr-un eveniment în cadrul căruia tenorul Andrea Bocelli a interpretat arii lirice pe această bijuterie renascentistă care se întinde peste Canal Grande.

Cu deschiderea sa joasă şi elegantă şi arcadele lui caracteristice, podul din piatră albă ce traversează Canal Grande în cel mai îngust punct al său este una dintre cele mai fotografiate atracţii turistice ale Veneţiei. Totodată, până la jumătatea secolului al XIX-lea, a fost singura modalitate de a traversa oraşul, cu excepţia rutelor parcurse cu barca.

Publicitate

Restaurarea completă a podului Rialto, cu un cost de cinci milioane de euro, finanţată de fondatorul mărcii de îmbrăcăminte Diesel, Renzo Rosso, a fost finalizată în 2019 după ce a început în 2015, au indicat organizatorii. Însă, o ceremonie de inaugurare care fusese planificată cu această ocazie a fost amânată de două ori din cauza pandemiei de COVID-19.

„Acest pod este podul Veneţiei”, a declarat Luca Zaia, preşedintele regiunii Veneto, a cărei capitală este Veneţia, în faţa invitaţilor reuniţi pe pod. „Este un fragment de istorie, un muzeu în aer liber”, a adăugat oficialul italian.

Andrea Bocelli a cântat celebra arie a lui Puccini „Nessun Dorma” în cadrul unei scurte ceremonii de inaugurare, în timp ce gondole, taxiuri pe apă şi barje străbăteau Canal Grande trecând pe sub acest pod.

Podul Rialto, cu trei culoare pietonale şi o deschidere de 6,5 metri înălţime, este cel mai vechi pod care traversează în prezent Marele Canal, conectând cartierul San Marco de Rialto, centrul comercial al oraşului în care se află şi celebra piaţă Rialto.

Este considerat o capodoperă arhitecturală datorită celor două arcade cu magazine şi aleilor sale pietonale cu balustrade orientate spre apă, întreaga structură fiind susţinută de 6.000 de stâlpi de lemn.

Construite între 1588 şi 1591, cele două arcade cu magazine au fost timp de secole domeniul exclusiv al aurarilor.

Însă, peste 400 de ani de vânt, apă şi poluare - şi afluxul de turişti moderni - şi-au pus amprenta asupra pietrei albe de Istria. Întreaga suprafaţă a podului, de 5.000 de metri pătraţi, a fost restaurată, inclusiv basoreliefurile sale decorative.

Milioane de turişti vizitează în fiecare an oraşul Veneţia, care a fost inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO, scrie Agerpres.

„Este turism de masă, nu este un turism de calitate”, a declarat Alessio, angajat al unui magazin de bijuterii de pe podul Rialto, referindu-se la cei 25 de milioane de turişti care au vizitat oraşul italian în 2019, înainte de pandemia de COVID-19. „Veneţia nu poate gestiona atât de mulţi oameni”, a adăugat el.

În iulie, oraşul Veneţia, supranumit „Serenissima”, a evitat în extremis înscrierea sa pe lista Patrimoniului mondial în pericol.

După ce au interzis intrarea celor mai mari nave de croazieră în lagună, autorităţile italiene intenţionează să limiteze afluxul necontrolat de turişti, obligându-i să facă rezervări şi să plătească în avans pentru a putea să viziteze Veneţia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal