Startup Moldova cu suportul partenerilor generali Moldova Agroindbank și Mastercard, au lansat „Verticala FinTech 2021” – un program dedicat startup-urilor tech care dezvoltă soluții pentru domeniul serviciilor financiare. Aceasta reprezintă o platformă care conectează diferiți actori din industrie (companii financiar-bancare/IT etc.) și creează punți de colaborare pentru dezvoltarea inovațiilor și a startup-urilor din domeniu tech.
Printre beneficiile pe care programul le va aduce pe piață sunt: o competitivitate internațională sporită pentru companiile și întreprinderile moldovenești, o piață locală mai bine dezvoltată pentru startup-urile B2B, accelerarea antreprenoriatului în țară, noi oportunități de atragere a resurselor financiare în ecosistemul de startup-uri.
În cadrul unui interviu în studioul AGORA, am discutat cu Alexandra Sidorenco, șefă a direcției Dezvoltare Produse Digitale MAIB, despre dezvoltarea serviciilor fintech în Republica Moldova și importanța acestora pentru companii, antreprenori, dar și cetățenii de rând.
„Comparativ cu alte țări, noi suntem cu un pas în urmă decât CSI. Europenii, pe cât de dezvoltați și bravo sunt, totuși pe domeniul fintech sunt ceva mai conservativi. Pe când prietenii noștri din cealaltă parte, după ce a trecut la democrație și s-a liberalizat piața, s-au dezvoltat mult mai intens. Vedem exemple foarte frumoase și în Rusia și în Ucraina. Avem multe de învățat”, a menționat Alexandra Sidorenco.
Pandemia de COVID-19 a adus inovația IT și platformele digitale în prim plan, iar domeniul serviciilor financiare probabil a fost unul primordial. Șefa direcției Dezvoltare Produse Digitale MAIB a mărturisit că în această perioadă s-au înregistrat creșteri atât la numărul de instalări a aplicației mobile, cât și a tranzacțiilor P2P.
„În toată această perioadă eforturile noastre au mers spre a dezvolta posibilitatea să deschizi un cont la distanță, posibilitatea să-ți deschizi un depozit la distanță, posibilitatea să iei un credit în secunde. Îi ofertăm pe majoritatea clienților noștri cu oferte preaprobate. Numărul de tranzacții, intensitatea lor și cât de mult oamenii stau în aplicația mobilă s-a dublat, s-a triplat. Transferurile P2P au crescut de cinci ori în ultimul an. Numărul de utilizatori crește organic, aproximativ cu 50%. Toate cifrele sunt în creștere, dar pentru noi este important să știm că în spatele lor sunt oameni, care nu mai stau în cozi”, a mai adăugat Sidorenco.
În continuare, MAIB își propune să dezvolte un ecosistem al serviciilor financiare, iar acest lucru, în viziunea companiei, nu poate fi realizat decât prin parteneriate.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
