Omul legii: A renunțat la epoleți pentru a-și construi o casă, apoi a renunțat la străinătate pentru a reveni la epoleți (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: A renunțat la epoleți pentru a-și construi o casă, apoi a renunțat la străinătate pentru a reveni la epoleți (LONGREAD, FOTO)

Razele soarelui cu dinți, specific dimineților de septembrie,  coborau tăcute peste liniștea satului Costești din raionul Ialoveni. În centrul localității, oamenii se înghesuiau, care mai de care, la o piață agro-alimentară improvizată. În spatele acestei aglomerații, un bărbat înalt, cu ochi zglobii și păr cărunt se îndrepta spre sectorul de poliție. Ne-a salutat zâmbitor și s-a prezentat, cumva, sonor: Dumitru Sinigur, șeful sectorului de poliție nr. 3 din Costești al Inspectoratul de Poliţie Ialoveni.

După ce am schimbat câteva fraze despre vreme, drum și alte detalii specifice începuturilor de discuții, Sinigur ne-a invitat să-i cunoaștem locul de muncă.

Am intrat într-o clădire luminoasă, cu mobilă nouă și geamuri largi. În dreapta, într-un birou încăpător, doi bărbați și o femeie analizau niște dosare. Comisarul ne-a făcut cunoștință cu colegii săi, iar noi am remarcat tânăra polițistă care s-a îmbujorat lăsându-și ochii în foaia din mâini.

„Asta e Elena noastră. Ea e responsabilă pe satul Costești. Nu vă uitați că-i așa sfioasă, știe să-i pună la punct pe toți infractorii”, spune Sinigur cu mândrie în glas. 

În total, în poliția din r. Ialoveni muncesc 112 angajați, 28 dintre care sunt femei. Deși reprezintă doar un sfert din totalul oamenilor legii din raion, acest număr este unul peste medie. Bunăoară, la Dubăsari muncesc 17 doamne din 180 de angajați ai poliției, la Edineț - 16 din 148, iar la Glodeni - 9 din 85. Cele mai multe polițiste activează la Cahul - 60 din 185. 

Încă din primele clipe de interacțiune, comisarul ne-a dat de înțeles că am venit „pe capul lui” într-o zi în care are multe de făcut, de aceea, dacă vrem să discutăm pe îndelete va trebui să „ținem pasul cu el”.

Ne-a invitat apoi în cabinetul personal, mai mic decât toate celelalte încăperi din sediul renovat în anul 2019. Lucrările au fost prevăzute în Strategia de Dezvoltare a Poliţiei pentru perioada 2016-2020, iar în acest sens au fost cheltuiți un milion şi jumătate de lei. Sectorul de poliție din Costești, la fel ca și fiecare dintre cele vizitate de noi în cadrul proiectului, a fost renovat cu sprijin extern, parte a reformei în care s-a angajat țara noastră.

Primul lucru pe care l-a făcut Sinigur de îndată ce și-a ocupat locul a fost să-și consulte agenda. 

„Planificarea zilnică este importantă pentru ca ziua să fie reușită. Dacă nu este planificare, nu merge nimic în serviciu”, spune el parcă scuzându-se. 

Prima interacțiune a comisarului cu sistemul polițienesc a avut loc în anul 1996, odată cu studiile la Colegiul de Poliție.„Deoarece eu fac parte din acea pleiadă când încă nu erau licee, încă de prin clasa a 11-a am fost recrutat. Eu sunt originar din raionul Cantemir. De fapt m-am născut la Chișinău, dar părinții s-au dus în sat și am crescut acolo. Echipa care a venit la școală m-au văzut pe mine și pe alți doi colegi mai răsăriți și ne-au propus să fim polițiști”, povestește Sinigur.

„De fapt eu de mic nu voiam să fiu polițist. Ideea asta a venit după ce, tânăr fiind, am mers la Comrat, iar acolo s-au apropiat vreo trei băieți și au cerut bani de la mine. Eu nu am vrut să dau și am mâncat un pic de bătaie. Atunci am zis că va veni ziua când voi putea să îmi fac dreptate. Am zis că o să mă angajez în Poliție”

Dumitru Sinigur, șeful sectorului de poliție nr. 3 din Costești al Inspectoratul de Poliţie Ialoveni

Discuția a fost întreruptă de un sunet de telefon. După ce, sprijinind telefonul cu umărul, a notat câteva coordonate, comisarul de la Costești a închis, apoi ne-a spus că trebuie să mergem într-o „mahală”, unde o companie de telecomunicații a „încurcat ițele cu niște cabluri”.

Îndreptându-ne spre mașina de serviciu, Sinigur a ținut să adauge că, deși a încercat să meargă la Academia de Poliție, nu s-a încadrat în termenii de depunere a actelor, de aceea s-a dus la Colegiu:

„Am făcut studiile, apoi am fost repartizat conform locului de unde veneam – la Cantemir. La Cantemir am lucrat inițial ca subofițer de sector, plutonier pe acele vremuri. Am început de jos, de la zero, am activat jumătate de an în patrulă, apoi am fost inspector de sector pe satele Capaclia și Haragîș. În 2000, în septembrie m-am transferat la Chișinău la Brigada Fulger, tot atunci îmi făceam studiile prin corespondență la Academia de Poliție. În brigadă am activat doi ani, apoi am fost transferat la Inspectoratul de Poliție Ialoveni – în funcția de ofițer de sector, apoi inspector superior, apoi inspector principal”. 

Comisarul de la Costești conduce cu precizie spre locul în care era așteptat de mai mulți oameni, nemulțumiți de săpăturile făcute de compania cu pricina. Nervos și supărat, reprezentantul companiei dă din mâini și le cere socoteală localnicilor, pe un ton ridicat. Când l-au văzut pe polițist, au făcut cu toții liniște, dar doar pentru câteva clipe. 

Sinigur a ascultat ambele părți, dând din cap a aprobare, apoi l-a invitat pe reprezentatul companiei să semneze pe niște foi. În continuare nemulțumit, bărbatul s-a conformat, totuși.

Epuizând scandalul, comisarul ne spune că nu mai avem timp să revenim la oficiu pentru a continua interviul, dar mă invită să-l însoțesc în drumul lui spre una dintre familiile problematice din sat. „Pe drum vom mai vorbi”, adaugă el parcă pentru a mă consola. 

A urcat apoi în mașină și a cotit pe niște ulicioare înguste. Am oprit în fața unei curți fără poartă. Bărbatul a coborât și mi-a explicat că unul dintre copiii acestei familii este și cel mai priceput hoț din sat. 

„Fură tot ce vede. Eu cred că el are cleptomanie”, spune Sinigur, mai în glumă, mai în serios.

S-a apropiat de ușa casei și a schimbat câteva vorbe cu mama băiatului. Din reacția femeii, mi-am dat seama că polițistul este un oaspete frecvent în această familie. Revenind, comisarul îmi explică dificultatea interacțiunii cu minorii care săvârșesc infracțiuni:

„Ei au câte 10,11,12 ani. Nu pot fi trași la răspundere. Provin, de regulă din familii vulnerabile. Toată responsabilitatea pentru faptele lor și-o asumă părinții”.

De-a lungul ultimilor ani, în r. Ialoveni s-a menținut un număr cât de cât constant al infracțiunilor, însă fenomenul a cunoscut un declin începând cu anul 2016. În anul 2020, în raion au fost fixate 687 de ilegalități.

Înainte de a veni la Costești pentru a-l cunoaște pe Dumitru Sinigur, aflasem că povestea sa de viață și de carieră este una deloc ordinară. Am profitat de ocazie și am redirecționat discuția în aria asta.

De fapt, l-am întrebat pe șleau care a fost treaba cu plecarea din sistem și muncile peste hotare. A zâmbit îndelung, apoi, așezându-se în scaunul șoferului și pornind motorul mașinii, spune:

„M-am eliberat pentru că aveam nevoie de bani, apoi am avut o ocazia să mă duc peste hotare legal, cu contract de muncă din prima zi. Am fost în Italia, la Bologna. Am început și acolo de la zero. Am lucrat în construcții, apoi am fost și grădinar. Nu cunoșteam deloc limba, m-am dus acolo și încet am început să învăț. M-am dus singur, apoi am chemat și soția și feciorul. Băiatul a mers acolo la școală, iar noi am lucrat șapte ani de zile. Apoi ne-am gândit că e timpul să revenim acasă. Când m-am dus nu aveam nimic în Moldova, cât timp am lucrat acolo am construit o casă. Și eu și soția suntem polițiști. Înainte de a pleca aveam grijă de o casă la Ialoveni. Nevoia de a avea propria casă m-a mânat peste hotare. Singur am cumpărat terenul, singur am construit casa”, spune bărbatul.

Când reușise să obțină o stabilitate financiară, bărbatul a simțit că dorul de casă îl mistuie pe interior.  Sentimentul era amplificat de regretul că studiase ani de zile o meserie pe care așa și nu a mai practicat-o cum se cuvine.

„Am revenit deoarece în primul rând am studii și mi-am pus întrebarea de ce să lucrez în alt domeniu? În Italia eram condus de un om cu trei clase, iar eu mă simțeam jignit. Acolo nu am văzut posibilitatea de a avansa. Am revenit acasă și m-am reangajat în funcția de ofițer simplu de sector”.

Dumitru Sinigur, șeful sectorului de poliție nr. 3 din Costești al Inspectoratul de Poliţie Ialoveni

Revenirea în țara natală a însemnat pentru comisarul de la Costești încă o provocare pentru reconfirmarea profesională. 

„Am lucrat în satul Nimoreni, apoi la Mileștii Mici, ca ofițer superior de sector. Acolo am activat trei ani, apoi mi s-a propus funcția de șef de sector la Ialoveni, unde am lucrat alți trei ani. Deja după situația neplăcută creată la Costești, cu tânărul omorât (n.r. - Dumitru Jomir, de 21 de ani, a fost snopit în bătaie în noaptea trecerii dintre anii 2019 și 2020) erau nevoie de schimbări. Nu era vina poliției, dar era nevoie de un om capabil să redreseze situația. M-au chemat pe mine”. 

CITEȘTE ȘI: Principalul suspect al omorului din Costești era implicat în șase cauze penale și 16 cazuri de contravenție. Voicu neagă că poliția ar fi mușamalizat cazul

Pe lângă faptul că a venit să gestioneze o situație care a bulversat o țară întreagă, Sinigur a primit în gestiune o localitate uriașă și un sector cu mai multe sate: Costești, Molești, Horești, Zâmbreni, Hansca și Pojoreni.

„La Costești am venit din funcția de șef de sector la Ialoveni, deci deja aveam experiență în domeniu. Am fost informat că este nevoie să fie redresată situația după infracțiunea din seara de Revelion, când un băiat a fost omorât în bătaie. Oamenii erau foarte revoltați. Acolo erau grupări de minori care furau din diferite regiuni ale satului. În mentalitatea oamenilor era ideea asta că poliția nu face nimic, că nu are pârghii de a băga vinovații la pușcărie. Noi încercăm să le explicăm că nu noi suntem cei care decid dacă o persoană ajunge sau nu la închisoare. În anul 2020, în luna martie am început să activez aici și mergeam la întreprinderile unde lucrează mai mulți săteni, pentru a-i cunoaște”.

„Oamenii au avut nevoie de această schimbare, ei voiau ca noul șef de sector să fie străin: fără rude, fără legături. Eu într-adevăr nu știam unde e Costeștiul și nu cunoșteam pe nimeni din sat”, susține comisarul.

Dumitru Sinigur, șeful sectorului de poliție nr. 3 din Costești al Inspectoratul de Poliţie Ialoveni

Între timp, am ajuns în fața unei alte gospodării. Am coborât din mașină, iar Sinigur ne-a făcut o scurtă introducere despre situația familiei care se află la evidența oamenilor legii:

„Aici pe parcursul mai multor ani de zile avem înregistrate cazuri de violență”.

„Cine pe cine bate?” m-am interesat.

„Până mai nu demult, soțul bătea soția. Acum rolurile s-au schimbat. El are probleme locomotorii și a devenit victimă a violenței. Dar ambii consumă alcool”, spune Sinigur în timp ce intră în ogradă.

Pe un prag improvizat, un bărbat în vârstă, îmbrăcat în pantaloni albaștri și un pulover dungat, se încălzea la soare. Comisarul l-a salutat și l-a întrebat cum îi merge. Bărbatul a bolborosit sub nas un „binișor”, apoi și-a îndreptat privirea în altă parte, parcă făcând abstracție de prezența musafirilor în gospodăria sa.

Sinigur a mai vrut să afle dacă e liniște și pace în casa lor, apoi și-a luat rămas bun de la bărbat. Am observat că, la fel ca în cazul primei familii, comisarul nu se comportă cu aroganță cu oamenii, ci din contră, caută cuvintele cele mai potrivite și simple pentru a le arăta că este de partea lor.

De fapt, comisarul recunoaște că una dintre cele mai mari frustrări personale pe care le are în privința meseriei sale ține de percepția pe care o are societatea față de oamenii legii:

„Pe timpuri se considera că polițistul e cel cu bastonul. Merg pe drum, iar alături trece mama cu o fetiță și îi spune: „O să te spun la nenea polițist și el o să te pedepsească”. Eu mă opresc și-i spun – „Nu, doamnă! Eu sunt pentru a o ajuta pe fiica Dvs, pentru a o ghida”. Chiar la școală când mă duc și fac lecții le explic celor mici că poliția nu e pentru a vă bate sau pentru a vă pedepsi. Poliția e pentru a vă ajuta”.

Dumitru Sinigur, șeful sectorului de poliție nr. 3 din Costești al Inspectoratul de Poliţie Ialoveni

Următoarea acțiune programată în agenda omului legii ține de câteva ore de informare a elevilor-bobocei din clasa întâi despre regulile de comportament în spațiul public, în general, și în trafic, în particular. 

Curtea liceului la care era preconizată întâlnirea mișuna de copii și adolescenți. Pentru câteva clipe am uitat de vremurile pandemice prin care trecem cu toții și chiar mi-am amintit de emoția anilor de școală. Am intrat în clădire și am simțit un miros puternic de vopsea uscată, de noi începuturi și de file de carte. Directoarea instituției ne-a condus spre o clasă „de-a întâia” unde am fost întâmpinați de câteva zeci de ochișori curioși. 

Sinigur s-a oprit în fața clasei și în următoarele minute a făcut să dispară comisarul serios, transformându-se parcă într-un pici de vârsta celor care îl ascultau din bănci, cu gurile căscate.  Omul legii le-a povestit copiilor despre  cum se traversează corect strada, le-a adresat întrebări pentru a le verifica atenție și i-a provocat să-și expună punctul de vedere. Când a sunat clopoțelul, și-a luat rămas bun de la ei, făcându-le cu mâna. 

„Lucrăm foarte mult la capitolul prevenire, pentru că asta mi se pare că este o soluție mai bună de a sta în calea infracțiunilor. E clar că nu toți oamenii sunt dispuși să asculte și să înțeleagă, dar dacă reușim să convingem chiar și o singură persoană, deja suntem învingători”, spune polițistul scoțând din buzunar telefonul care suna insistent. 

A discutat câteva clipe, apoi a închis și mi-a spus că trebuie să meargă la Primăria satului Molești pentru a discuta cu primarul planul de acțiuni pentru următoarea perioadă. A ieșit grăbit din clădirea școlii, a urcat în mașina de serviciu și a pornit spre localitatea vecină. Apropo de mașină: Inspectoratul de Poliție Ialoveni are la dispoziție 19 mașini de serviciu și 139 de angajați. Astfel, la șapte angajați le revine o mașină. Conform datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cele mai multe mașini de poliție sunt la Chișinău și Bălți, pe când polițiștii din Drochia se descurcă având la activ opt mașini la 134 de angajați.

În scurt timp am ajuns la Molești, un sătuc liniștit și destul de îngrijit. Sinigur a intrat în Primărie, salutând o femeie uscățivă care odihnea pe un scaun la intrare. A bătut la ușa primarului, apoi a împins-o cu grijă intrând într-un birou luminos. A salutat alesul local și și-a tras scaunul de la masa din lemn. 

Fără prea multe discuții de încălzire, au trecut la subiect, au analizat evoluția tabloului infracțiunilor comise și au trasat niște obiective pe termen mediul și lung. 

Din biroul primarului de Molești, comisarul a ieșit ușor obosit. Și-a îndesat pe cap chipiul, a privit la ceasul telefonului și a urcat în mașina care îl duce spre sectorul de poliție, unde are de completat mai multe dosare. 

După ce am plecat de la Costești, m-am gândit încă mult timp la destinul comisarului Sinigur. La altruismul cu care își face munca și la declarația de iubire necondiționată pe care i-a făcut-o țării în care trăiește. Demn de inspirație mi s-a părut și modul firesc în care discută cu oamenii, fără a-i împărți în bogați și săraci, șefi și angajați. Sau cum știe să se pună în mintea copiilor pentru a se face înțeles. 

Pentru că, până la urmă, omul sfințește locul, iar comisarul de la Costești a făcut din această axiomă un stil de viață.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Omul legii| Octavian Sorocean: Printre cadavre, violență și furturi există loc de împlinire profesională (LONGREAD, FOTO)

Omul legii| Octavian Sorocean: Printre cadavre, violență și furturi există loc de împlinire profesională (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Temerarul de la Pelinia (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Temerarul de la Pelinia (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Ploi, pâine și ipotecă. O zi alături de comisarul din Șerpeni (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Ploi, pâine și ipotecă. O zi alături de comisarul din Șerpeni (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Ce l-a făcut pe un comisar de la Căinari să „se rețină” un sfert de secol în sistem (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Ce l-a făcut pe un comisar de la Căinari să „se rețină” un sfert de secol în sistem (LONGREAD, FOTO)

Omul legii. Versiune de (să te) Mîndrești (LONGREAD, FOTO)

Omul legii. Versiune de (să te) Mîndrești (LONGREAD, FOTO)

Cerul s-a făcut verde. Imagini cu furtuna neobișnuită din SUA (FOTO)

Cerul s-a făcut verde. Imagini cu furtuna neobișnuită din SUA (FOTO)

Advertoriale
Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Maib lansează alto – next level premium banking

Maib lansează alto – next level premium banking

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.