*Acest material este sponsorizat

Viitorul domeniului digital, pe agenda discuției la Moldova ICT Summit 2021

Viitorul domeniului digital, pe agenda discuției la Moldova ICT Summit 2021
Moldova ICT Summit 2021

Viitorul digital și evoluția domeniului IT vor fi subiectele discutate în cadrul celui mai important forum dedicat industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) din țara noastră. 

Cea de-a zecea ediție a forumului Moldova ICT Summit aduce pe aceeași platformă liderii industriei TIC, reprezentanții ai Guvernului, ai mediului academic, partenerii de dezvoltare, investitorii, experți din țară și de peste hotare. Ediția curentă a forumului va fi dedicată transformării digitale, iar invitații vor discuta despre cele mai recente tendințe, oportunități și soluții IT, care pot fi valorificate în beneficiul dezvoltării mediului de afaceri, fortificării altor sectoare ale economiei și societății în general, dar și a îmbunătățirii calității serviciilor publice.

Cele 9 ediții ale Moldova ICT Summit desfășurate pe parcursul anilor au adunat peste 8400 de participanți, iar 520 de experți din 33 de țări, printre care: SUA, Estonia, Singapore, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Austria, România etc., și-au împărtășit experiența și bunele practici în domeniu în cadrul a peste 160 de sesiuni de discuții. Summitul a reușit să aducă mereu pe agenda discuțiilor subiecte critice pentru sector și a contribuit la accelerarea lansării unor importante programe și inițiative dedicate creșterii competitivității industriei TIC. 

Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în anul 2020 industria tehnologiei informației și comunicațiilor și-a reconfirmat rolul de motor al creșterii economice în Republica Moldova, precum și de factor-cheie ce poate asigura reziliența pe timp de criză pandemică pentru orice sector. 

Astfel, în perioada 2015-2020 industria IT a înregistrat o creștere de peste 3 ori a veniturilor din vânzări anuale – de la 2.1 miliarde lei, până la 6.6 miliarde lei, atingând cota de 3.1% din PIB și înregistrând o creștere de peste 1,32 mld lei doar în 2019. 

În anul 2020, chiar și pe timp de criză, sectorul TI, împreună cu cel al comunicațiilor electronice, a reprezentat  5,9% din PIB-ul național.

Dacă până în anul 2019, în Republica Moldova cea mai mare ramură de export a serviciilor a fost domeniul de transportului, pentru prima dată, în 2020, când acest domeniu a fost afectat  din cauza crizei pandemice, exportul de servicii IT a devenit cel mai mare sector de export al serviciilor, atingând cota maximă de 256 de milioane de dolari. Totodată, o creștere spectaculoasă a înregistrat-o Moldova IT Park, platforma de facilități fiscale de stat pentru companiile IT, care a ajuns la peste 900 de membri. 

Mai multe detalii despre evoluția sectorului TIC și agendă digitală a guvernului, precum și oportunitățile și perspectivele de dezvoltare, vor fi discutate în cadrul ediției curente a Moldova ICT Summit, ce va avea loc pe 23 septembrie 2021.

„Moldova ICT Summit: The Future of Digital” va puncta modul în care Guvernul și sectorul privat pot să își unească forțele, pentru ca transformarea digitală să exercite un rol esențial în restabilirea economiei, dezvoltarea culturii digitale și stimularea schimbărilor pozitive. Evenimentul va oferi o platformă de dialog eficientă pentru actorii implicați în procesul de transformare digitală, va valorifica parteneriatele existente și va încuraja apariția altor parteneriate noi, astfel încât tehnologia să furnizeze soluții pentru cele mai complexe probleme naționale. 

Agenda summit-ului cuprinde mai multe sesiuni tematice, printre care:

 • Deschiderea oficială, care se va desfășura cu participarea Prim-ministrului Republicii Moldova, a partenerilor de dezvoltare (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Suedia, Uniunea Europeană, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)), a Președintelui Asociației Naționale a Companiilor TIC și a  reprezentanților Agenției de Investiții din Moldova. În cadrul deschiderii va fi prezentată Agenda Digitală Națională.
 • Viitorul digital global – sesiunea va reflecta practicile europene în domeniul transformării digitale, tendințele globale în domeniul TIC, politicile societății informaționale, dar și economia fără numerar în era digitală. Panelul va fi susținut de către experți internaționali din cadrul unor organizații de renume: Digital Europe, WITSA, EuroISPA, Banca Centrală a Suediei (Riksbanken);
 • Viitorul digital al Moldovei – sesiunea la care va fi expusă viziunea sectorului privat, rolul acestuia în procesele digitalizării, dezvoltarea comerțului electronic, digitalizarea la nivel local și alte subiecte. Iar opiniile vor fi exprimate de reprezentanții industriei TIC, ai Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, ai Primăriei Chișinău, ai donatorilor externi, ai Ministerului Economiei etc. De asemenea, vor fi puse în discuție instrumentele și aplicațiile care pot crește eficiența instituțiilor guvernamentale în furnizarea serviciilor publice, vor fi reflectate oportunitățile de dezvoltare a afacerilor corporative prin inovare și TIC, edificarea unor experiențe mai bune pentru întreaga societate, rolul sectorului TIC, al industriei serviciilor creative și media digitale în dezvoltarea și transformarea digitală a țării. 
 • Dezvoltarea sectorului TIC – va fi pe agenda forumului în cadrul sesiunii cu același nume, dedicate strategiei de dezvoltare a sectorului, intervențiilor de creștere a competitivității (inclusiv prezentarea Cărții Albe a sectorului), reflectării tendințelor globale în aspirațiile și acțiunile locale în materie de transformare digitală.
 • Transformarea digitală, Încrederea și Securitatea - agenda discuțiilor va aduce în prim-plan  subiecte ce țin de dezvoltarea strategică a diferitelor sectoare prin intermediul TIC. De asemenea, sesiunea va reflecta oportunitățile pentru business în cadrul piețelor digitale internaționale, dezvoltarea comerțului electronic, digitalizarea sectorului educațional și importanța dezvoltării capitalului uman pentru domeniul de inginerie și tehnologii ale informației și nu în ultimul rând, serviciile de încredere și securitatea cibernetică. 

Ediția curentă a summitului se va desfășura pe  23 septembrie 2021, în incinta Centrului Tekwill, cu prezența unui număr limitat de participanți în sală.

Evenimentul va putea fi urmărit și online, începând cu ora 09:30, pe pagina Moldova ICT Summit în rețeaua de socializare Facebook și pe site-ul de transmisiuni live www.privesc.eu. Pentru agenda evenimentului, informații despre speakeri și înregistrare, vizitați https://ictsummit.md/

Organizatori: Asociația Națională  a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), Tekwill, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)

Parteneri guvernamentali: Agenția de Investiții din Moldova

Parteneri de dezvoltare: Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia

Parteneri internaționali: Digital Europe, Euro ISPA, WITSA

Sponsori: Orange, Moldcell, DAAC System Integrator

P.

Vezi și aceste știri
Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei

Cea de-a treia licitație pentru chioșcurile din capitală aduce în bugetul municipal 11 mil de lei. Cel mai scump loc a ajuns la 1,12 mil de lei

Cea de-a treia licitație pentru chioșcurile din capitală aduce în bugetul municipal 11 mil de lei. Cel mai scump loc a ajuns la 1,12 mil de lei

Advertoriale
Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor
 • 2
  Johnson spune că Rusia are câștiguri lente în Donbas și cere ca Ucrainei să i se ofere sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune
 • 3
  „O fetiță de șapte ani zăcea cu o gaură în piept, prin care se vedea cum îi bate inima”. Povestea unui medic din Mariupol, despre 22 de zile de război
 • 4
  Procurorii cer mandate de arest pe 22 din cei 24 reținuți în dosarul tranzacțiilor suspecte pe piața Forex
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.