Cum poți obține ajutor pentru recuperarea afacerii după COVID. Oportunități de sprijin financiar

Cum poți obține ajutor pentru recuperarea afacerii după COVID. Oportunități de sprijin financiar

Uniunea Europeana oferă ajutor pentru a sprijini întreprinderile din Republica Moldova, afectate de COVID-19. Oportunitățile se regăsesc prin intermediul creditelor bancare, a granturilor, dar și a consultanței.

COVID mi-a afectat foarte mult afacerea. Unde pot obține finanțare pentru recuperare după COVID?

UE oferă finanțare și garanții prin intermediul instituțiilor financiare locale pentru deblocarea creditelor. Acest lucru face posibil ca creditorul local să ofere IMM-urilor o finanțare mai accesibilă. De exemplu, ați putea beneficia de credite cu dobândă mai mică, termene de rambursare mai lungi, cerințe mai mici în calitate de garanții, inclusiv credite în lei, în loc de monedă străină. Verificați ce pot oferi aceste bănci din Moldova în cadrul Inițiativei EU4Business: MAIB, Victoriabank, BCR Chisinau, Mobiasbanca, ProCredit Bank Moldova, BT Leasing, BC “Comerțbank” SA, BC “Energbank” SA, BC “Moldindconbank”SA.

Iată câteva exemple de proprietari ai IMM-urilor, care au beneficiat de acestea:

Nicanor Negru și-a extins afacerea de producere a mierii, Regina Naturii, cu ajutorul unui credit din linia de credit EU4Business-BERD (cu rambursarea până la 15%). De asemenea, UE i-a sprijinit întreprinderea în crearea unei identități de marcă recunoscută, ambalaje inteligente și un design web atrăgător pentru a spori vânzările.

 Constantin Cojocari, director al brandului vestimentar moldovenesc VASCONI, a obținut un credit de 20 de mii euro de la EU4Business prin BERD, care a contribuit la transformarea companiei pe parcursul a câțiva ani într-o afacere modernă, cu un nivel avansat de utilizare a tehnologiilor și cu 114 angajați.

Cum să solicit un credit bancar? Care sunt cerințele?

UE oferă o gamă largă de opțiuni pentru diferite tipuri de IMM-uri. De exemplu, EU4Business oferă credite concesionare microîntreprinderilor și gospodăriilor cu venituri reduse, precum și IMM-urilor cu acces redus la finanțe, care doresc să investească în tehnologii de ultimă generație, inclusiv eficiența energetică, modernizarea afacerilor și alinierea la standardele UE.

Există, de asemenea, oportunități atrăgătoare pentru întreprinderile care doresc să-și intensifice comerțul cu UE și să își modernizeze afacerile conform standardelor UE.

Puteți verifica condițiile băncilor partenere ale UE pe site-ul web al EU4Business sau ați putea, pur și simplu, să telefonați direct la bancă. Nu uitați să menționați denumirea programului. 

Am auzit despre credite, dar există și granturi pentru întreprinderile mici?

Da, există! De exemplu, Programul „Politici de sprijin pentru IMM-urile din zonele rurale” al EU4Business oferă granturi IMM-urilor din zonele rurale, pentru ca acestea să aibă acces mai simplu la mijloace și servicii pentru dezvoltarea afacerilor.

Dacă vă interesează noile tehnologii și inovațiile sau doriți să creați o întreprindere nouă într-un sector inovațional și să vă pregătiți pentru investiții, Programul Startup City Cahul cu o componentă de grant, ar putea fi potrivit pentru dvs. 

Cum pot obține cunoștințele, consultanța și abilitățile necesare pentru extinderea afacerii? 

Pentru a sprijini IMM-urile, EU4Business sprijină asociațiile și agențiile locale de afaceri, ceea ce conduce la dezvoltarea IMM-urilor. Verificați oportunitățile de dezvoltare a afacerilor, alegeți ce se potrivește cu nevoile dvs. și luați legătura direct cu organizația corespunzătoare!

De exemplu, Programul „Politici de sprijin pentru IMM-urile din zonele rurale” al EU4Business oferă granturi IMM-urilor din zonele rurale, pentru ca acestea să aibă acces mai simplu la mijloace și servicii pentru dezvoltarea afacerilor.

Dacă sunteți din raionul Cahul sau raionul Ungheni, puteți beneficia de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, care oferă consultanță în afaceri și instruire pentru a stimula dezvoltarea investițiilor private, formarea clusterelor și abordarea lanțului valoric în sectoarele economice cheie.

Întreprinderile conduse de femei pot beneficia de programul de consultanță Femei în afaceri al EU4Business implementat de BERD pentru a accesa know-how în transformarea afacerilor. Acest program cuprinde o gamă largă de subiecte, de exemplu de la cunoștințele tehnice pentru construirea unui site web, până la cunoștințe pentru a introduce un sistem ISO de management al calității, îmbunătățirea eficienței energetice sau îmbunătățirea gestionării resurselor umane. Aceste oportunități implică de obicei lucrul cu consultanți locali calificați, iar o parte din costurile nete sunt rambursate.

Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova susține grupurile de acțiuni locale din zonele rurale pentru a implementa strategii de creștere locală. Dezvoltarea rurală și proiectele inovatoare, care au potențialul de a contribui la creșterea economică, pot primi servicii de recomandări și sprijin de consultanță.

Verificați activitățile privind mediul propice afacerilor din Moldova, susținute de UE.

Eu cred ca exportul în UE m-ar putea ajuta la recuperarea afacerii. De unde să încep?

Proiectul EU4Business: Conectarea întreprinderilor susține IMM-urile în eforturile de export către țările UE. Puteți solicita instruire, îndrumare și chiar găsirea unor companii potrivite din UE.

Serviciul de asistență pentru comerț în cadrul Parteneriatului Estic al EU4Business vă va simplifica identificarea obstacolelor comerciale și vă va ajuta să înțelegeți mai bine problemele de reglementare și procedurale de comercializare a bunurilor și serviciilor. În curând, această platformă online - ghișeu unic, va fi disponibilă și va oferi acces la informații comerciale (tarife, măsuri netarifare, taxe, statistici și proceduri comerciale).

Împreună cu sprijinul financiar, următoarele programe oferă consultanță și oportunități de dezvoltare a afacerilor pentru IMM-uri pentru a utiliza mai bine oportunitățile de liber schimb: Inițiativa ZLSAC Est a EU4Business  implementată de BEI sprijină IMM-urile din sectorul agroalimentar, Programul ZLSAC al EU4Business implementat de BERD poate ajuta la soluționarea provocărilor legate de utilizarea oportunităților oferite în cadrul ZLSAC. Fondul de sprijin direct pentru IMM-uri în cadrul ZLSAC al EU4Business ajută IMM-urile să identifice proiecte de investiții de capital de calitate.

Există și IMM-uri similare cu întreprinderea mea care au primit ajutor?

În perioada 2019-2020, 38.636 IMM-uri din Moldova au primit sprijin prin Inițiativa EU4Business. Printre acestea, în total 553 de antreprenori au primit credite cu o valoare totală de 101,16 milioane EUR în cadrul programelor UE care sprijină IMM-urile. Peste 37.364 de servicii de consultanță au fost oferite IMM-urilor. Au fost create 11.418 locuri noi de muncă ca urmare a acestui sprijin, numai în anul 2020.

Iată câteva istorii de succes ale unor IMM-uri similare:

Gheorghe Avornic, fondatorul liceului Litterarum, a beneficiat de un credit cu elemente de grant dintr-o linie de credit EU4Business-BERD prin Victoriabank, care i-a rambursat 15%. Această oportunitate financiară i-a permis să reabiliteze clădirea școlii, dărâmând acoperișul vechi încă din timpurile sovietice și adăugând încă un etaj. Au fost înlocuite toate ferestrele și restaurate toate rețelele.

Denis Corabliov și afacerea sa cu pungi ecologice, Sacose.md, a obținut un grant în cadrul Liniei de Credit EU4Business-BERD și a cumpărat o linie de producție automată. Acest lucru l-a ajutat să-și diversifice ofertele. În mijlocul pandemiei, întreprinderea a început să producă măști de protecție și halate, datorită capacității sporite de producție și a început să exporte echipamente medicale în alte țări, inclusiv Franța și Italia.

Faceți clic aici pentru a afla mai multe istorii de succes cu privire la IMM-urile moldovenești, care fac afaceri în multe domenii diferite și care au beneficiat de sprijinul UE.

 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Maia Sandu: „Guvernul a făcut o solicitare către UE să ne ofere o excepție pe condiția furtului miliardului, pentru ca să primim acele 50 milioane de euro”

Maia Sandu: „Guvernul a făcut o solicitare către UE să ne ofere o excepție pe condiția furtului miliardului, pentru ca să primim acele 50 milioane de euro”

Aflat pe final de mandat, ambasadorul UE la Chișinău a fost apreciat cu cea mai înaltă distincție a MAEIE

Aflat pe final de mandat, ambasadorul UE la Chișinău a fost apreciat cu cea mai înaltă distincție a MAEIE

PG o acuză pe președinta Maia Sandu de dezinformare pe subiectul memorandumului de înțelegere cu UE pentru asistența macro-financiară

PG o acuză pe președinta Maia Sandu de dezinformare pe subiectul memorandumului de înțelegere cu UE pentru asistența macro-financiară

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Scenariul se repetă. După femeia din Austria, o româncă a fost sfâșiată de un rechin pe o plajă din Egipt
 • 2
  Caniculă încă de la primele ore ale dimineții. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
 • 3
  Dodon l-a felicitat pe Lukașenko cu ocazia Zilei Independenței: „Moldova și Belarus sunt legate de o prietenie puternică”
 • 4
  Lukașenko amenință cu represalii militare capitalele occidentale
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.