În trimestrul doi al anului 2021, numărul persoanelor ocupate care au declarat că pandemia de COVID-19 le-a afectat situația la locul de muncă a constituit 6,8 mii sau circa 1% din totalul populației ocupate. Indicele este semnificativ mai mic comparativ cu perioada similară din anul trecut când pandemia lua amploare. Atunci 200 mii de angajați spuneau că situația epidemiologică le-a afectat munca. Aceasta constituia 24,4% din totalul populației ocupate, informează Biroul Național de Statistică.
COVID-19 a afectat într-o proporție mai mare femeile angajate– 1% în comparație cu cea masculină – 0,7% și, respectiv, populația ocupată din mediul urban – 1,4% în comparație cu cea din mediul rural – 0,4% . În trimestrul doi al anului 2020, indicele afost pentru femei – 30,9% față de bărbați – 18,5% și în mediul urban – 33,3% față de mediul rural – 17,4%.
Din distribuția persoanelor ocupate afectate de COVID-19 la locul de muncă după sectoare economice rezultă că marea majoritate au fost din sectorul servicii (83,4% din total persoane ocupate afectate), urmate de persoanele din sectorul industrie (16,6%).
În trimestrul doi din 2020 situația a fost similară, persoanele afectate din sectorul servicii au avut cea mai mare pondere (77,1%), urmate de persoanele din sectorul industrie (14,4%), și sectorul construcții (6,1%).
În trimestrul II 2021, situațiile provocate de pandemie s-au manifestat după cum urmează: fiecare a doua persoană a lucrat mai puține ore pe săptămână (48,2%), fiecare a treia persoană fie că a prestat munca la domiciliu/a lucrat la distanță, fie că a fost transferată la program de lucru parțial (37,5%, și respectiv, 37,6%) și una din patru persoane (23,5%) nu a lucrat deloc/activitate întreruptă.
Sistarea/întreruperea activității în perioada de referință a avut un impact mai mare asupra femeilor, înregistrând 26,9% din totalul femeilor afectate în comparație cu 19,4% la bărbați.
În rândul bărbaților a fost înregistrat un nivel mai înalt de prestare a muncii la domiciliu/la distanță (39,6% pentru bărbați și, respectiv, 35,9% - femei). Mai puține ore lucrate au fost raportate practic atât de femei, cât și de bărbați (49,4% pentru femei, și, respectiv, 46,7% - bărbați).
Ponderea bărbaților transferați la program parțial de lucru a depășit-o pe cea a femeilor, fiind de 40,3% pentru bărbați, și, respectiv, 35,3% - femei.
Principalele motive ale absenței temporare de la locul de muncă și activitate întreruptă sau sistată din cauza pandemiei au fost concediile de boală (71,3%) și staționarea sau sistarea activității unității (28,7%).
În aceeași perioadă din 2020 ponderi mai mari au fost înregistrate la - concediile fără plată (31,4%), staționarea/sistarea activității (21,9%) și șomajul tehnic (20,3%).
Află și: 7 metode prin care să reduci fluctuația de personal
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
