În trei luni, moldovenii au vorbit la telefonul mobil 1,7 miliarde de minute. Care este durata medie a aunui apel

În trei luni, moldovenii au vorbit la telefonul mobil 1,7 miliarde de minute. Care este durata medie a aunui apel

În perioada aprilie-iunie a anului curent, cetățenii Republicii Moldova au vorbit la telefoanele mobile în jur 1,7 miliarde de minute, fiind în creștere cu 2% față de aceeași perioadă a anului 2020. Cel puțin, asta arată datele statistice despre evoluţia pieţei serviciilor de telefonie mobilă, prezentate de Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Totodată, s-a majorat numărul total al utilizatorilor față de finalul anului 2020, cu 5,5% și a constituit 4,3 milioane.

În trimestrul II al anului 2021, volumul total al veniturilor realizate de furnizori a înregistrat o creștere de 2%, și a însumat 719,9 milioane lei, comparativ cu trimestrul II al anului 2020.

Numărului total de utilizatori ai Orange Moldova a crescut cu 28,1 mii, însumând 2,3 milioane, baza de abonați ai Moldcell s-a majorat cu 124,7 mii, totalizând circa 1,5 milioane, iar numărul utilizatorilor Moldtelecom-Unite s-a mărit cu circa 71,3 mii, totalizând 531,1 mii.

Publicitate

Aceleași date arată că din numărul total de utilizatori de servicii de telefonie mobilă, circa 3,6 milioane erau utilizatori activi, în creștere cu 5,1%. Rata de penetrare a serviciilor respective, raportată la 100 de utilizatori activi, a crescut cu 8,9 p.p. și a constituit 138,4%.

Analiza traficului de voce generat de utilizatori arată că aceștia preferă să realizeze convorbiri către alte rețele mobile, volumul acestui trafic fiind în creștere cu 21,6%, însumând 411,2 milioane de minute, în timp ce traficul realizat în rețelele proprii s-a diminuat cu 2,1%, alcătuind circa 1,2 miliarde de minute. Traficul realizat de utilizatori către rețelele fixe a scăzut cu 3,3%, totalizând 69,8 milioane de minute.

Traficul mediu lunar (MoU) generat de un utilizator, în trimestrul II al anului curent, a constituit 312 minute (cinci ore și 12 minute), iar durata medie a unui apel a fost de 1,9 minute.

Un utilizator deservit de compania Orange Moldova a vorbit în mediu lunar la telefon 349 minute, cel deservit de Moldtelecom a vorbit la telefon în mediu lunar 338 minute, iar cel deservit de Moldcell – 241 minute.

Aceleași date statistice arată, că venitul mediu lunar per utilizator activ de telefonie mobilă (ARPU) s-a diminuat, față de același trimestru al anului 2020, cu 0,6% şi a alcătuit 68,2 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 74 lei, Moldtelecom-Unite – de 62 ,2 lei și Moldcell – de 59,5 lei.

La finalul trimestrului II al anului 2021, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de volumul de vânzări, au fost următoarele: Orange Moldova – 63,2%, Moldcell – de 29,3% şi Moldtelecom – de 7,5%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal