O femeie de 30 de ani a decedat după o procedură de fertilizare In Vitro. Familia acuză medicii de neglijență

O femeie de 30 de ani a decedat după o procedură de fertilizare In Vitro. Familia acuză medicii de neglijență

O femeie în vârstă de 30 ani a decedat la începutul lunii septembrie, la o săptămână după procedura de fertilizare in vitro. Familia îi acuză pe medicii clinicii private „TerraMed” din Chișinău de malpraxis. Soțul femeii a declarat  în cadrul unei conferințe de presă că soția lui era sănătoasă, iar înainte de efectuarea procedurii toate testele medicale dovedeau acest fapt. Șeful clinicii refuză să comenteze situația și așteaptă implicarea procurorilor.

Cristina avea 30 de ani când medicii i-au spus că nu o să poată avea copii fără a recurge la procedura de fertilizare In Vitro. Împreună cu soțul, ea a decis să revină din Italia și au mers la o clinică privată din Chișinău. Astfel, împreună cu soțul au ajuns la clinica „TerraMed” din Chișinău, acolo unde la 26 august curent a avut loc procedura. Despre acestea a relatat Ștefan, soțul tinerei, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta spune că tot atunci a fost ultima dată când a văzut-o pe Cristina în viață, conștientă.

„Niște prieteni, care tot s-au adresat acolo, ne-au propus să ne ducem la clinica „TerraMed”, la medicul Roman Pastramă. Ne-am adresat la el, am făcut un șir de analize după, care el ne-a spus că pe cale naturală nu o să reușim niciodată să facem copii, ci doar prin in-vitro. Ne-a mai spus că este necesar de mai mult timp ca să începem să facem toată procedura și să venim în august acasă ca să începem procedura. Soția a venit mai devreme cu două săptămâni decât mine și s-a adresat la medicul Pastramă. Timp de vreo 13 de zile ea a urmat acest curs de lecuire, pe 25 august a fost internată la „TerraMed”, iar pe 26 a făcut procedura”, a povestit Ștefan Sîrbuleț, soțul Cristinei.

Publicitate

Potrivit bărbatului, angajații spitalului i-au spus că procedura presupune doar anumite riscuri minore. Acesta susține că în timp ce soția lui era pe masa de operație, el a așteptat afară, timp în care nu a primit nicio veste. După mai multe ore de așteptare, medicii i-au spus că soției sale i s-a oprit inima în timpul procedurii, iar multe explicații îi va oferi medicul anesteziolog.

Veronica Cernogal, nașa soților Sîrbuleț, spune că fina sa, Cristina Sîrbuleț, părea sănătoasă, nu suferea de vreo boală cronică și că toate analizele efectuate înainte de fertilizarea in vitro au fost bune. Femeia spune că personalul de la „Terramed” a manifestat o atitudine rece după acest caz. Au tratat cu aroganță familia și nici măcar nu au exprimat compasiune sau condoleanțe.

Potrivit familiei, a încercat să obțină o explicație de la medicii din cadrul clinicii private, însă directorul instituției medicale i-a îndemnat să nu facă show din acest caz. Singura explicație de la medic a fost că „eu lucrul meu l-am făcut bine și nu a fost nici o complicație, stai liniștit că după o săptămână, două, Cristina o să-și revină și totul va fi bine”.

Rudele Cristinei au insistat ca tânăra să fie transferată la un alt spital privat, însă solicitarea le-a fost refuzată, iar femeia a fost transportată în stare extrem de gravă la Institutul de Medicină Urgentă. Pacienta a decedat pe 2 septembrie, iar rudele presupun că medicii au greșit.

Contactat de AGORA, șeful clinicii „TerraMed” a refuzat să comenteze situația și așteaptă implicarea procurorilor. Medicul care a efectuat procedura de fertilizare nu ne-a răspuns la apel.

„Pot să vă spun că, atunci când vor fi toate întrebările hotărâte de organele de drept, de medicină legală, de Ministerul Sănătății, atunci am să vin cu un comentariu. În timpul de față nu pot să vă dau niciun detaliu”, a spus directorul Ivasi Mihail, după care a închis apelul.

Responsabilii de la Spitalul de Urgență, unde femeia a stat o săptămână, ne-au spus că pacienta a fost adusă în stare extrem de gravă și că au făcut tot posibilul pentru a o salva. Aceștia susțin că rudele Cristinei au fost informate zilnic despre starea ei de sănătate.

„Pacienta a fost adusă în coma de gradul trei. Confirmarea morții cerebrale se face după ̆ o serie de investigații - electroencefalografia și doplerul vaselor extracraniene, care se desfășoară în câteva etape - EEG cerebrala si doplerografia vaselor intra și extracraniene”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt al IMU, Dorina Arsene.

Mama Cristinei a susținut că, medicul anesteziolog din cadrul clinicii private „TerraMed” care i-a administrat Cristinei anestezia este și angajat al Institutului de Medicină Urgentă (IMU). Ea acuză că acesta „a avut un comportament urât cu ei”. Totuși, Reprezentanții IMU au declarat că medicul anesteziolog neagă acuzațiile precum că el ar fi fost implicat în acest caz.

AGORA a contactat și reprezentanții Ministerului Sănătății pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acestui caz.

„Ministerul Sănătății cunoaște despre acest caz. Cazul este în proces de examinare pe platforma unei comisii de specialiști convocată de Ministerul Sănătății”, a declarat Diana Blanaru, șefa serviciului de presă din cadrul MS.

Familia a depus plângere la Procuratura municipiului Chișinău, cerând să fie examinate circumstanțele și cauzele decesului. În adresarea depusă este specificat și faptul că instituția medicală nu le-a eliberat bonuri de casă pentru serviciile plătite: trei mii de euro pentru operație ș 500 de lei pentru fiecare vizită a femeii spital.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal