Lumea de după 9/11: De la democratizarea Orientului Mijlociu la retragerea SUA din Afganistan

Lumea de după 9/11: De la democratizarea Orientului Mijlociu la retragerea SUA din Afganistan

Atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, au reprezentat una dintre cele mai mari lovituri primite de SUA în istoria contemporană. În mai puțin de două ore, patru zboruri comerciale au fost deraiate, două clădiri emblematice distruse și aproape 3.000 de persoane și-au pierdut viața. Toate acestea au dus la începutul celui mai lung război din istoria Statelor Unite ale Americii, care a costat Washingtonul peste opt trilioane de dolari.

9/11 sau 11 septembrie a ridicat în același timp numeroase întrebări privind răspunsul global la amenințările teroriste, securitatea și dreptul la viața privată de rând cu tratamentul prizonierilor internați în închisorile din lumea a treia. Evenimentele din 11 septembrie, au condus și la schimbarea radicală a politicilor SUA față de imigrație și au deschis calea discursurilor publice discriminatorii, care incită la ură față de anumite categorii sociale.

Cronologia unei dimineți de coșmar

Publicitate

NewYork, 8:46 (15:46 – ora Moldovei), un avion de pasageri lovește turnul nordic al World Trade Center din New York. Momentul a fost surprins instant de un cameraman aflat în apropierea Turnurilor Gemene. Mai exact, un Boeing 767, decolase din Boston și urma să aterizeze în Los Angeles. Cinci din cei 92 de pasageri și membri ai echipajului s-au dovedit a fi teroriști.

În același timp, președintele George W. Bush, care își începuse mandatul cu câteva luni în urmă, se afla la o școală din orașul Sarasota și a refuzat inițial să reacționeze, preferând să continue lecția.

NewYork, 9:03, un alt avion de pasageri, de același model, care decolase din Boston și avea destinația Los Angeles, lovește al doilea turn. Și aici, cinci din cei 56 de pasageri ai aeronavei erau teroriști. Aproape de ora 10:00, Administrația Aviației Civile a SUA interzice toate zborurile în spațiul aerian al federației, inclusiv și aterizarea.

Washington D.C., 9:37, clădirea Pentagonului este atacată de al treilea avion, de model Boeing 757, deturnat tot de cinci teroriști.

NewYork, 9:59, turnul sudic al World Trade Center se prăbușește cu un zgomot puternic, într-un nor gros de fum și praf. În cădere este distrusă și o altă clădire a complexului.

Pennsylvania, 10:03, Al patrulea și ultimul avion deturnat, care se afla pe ruta Newark-San Francisco, cade pe un câmp din statul Pennsylvania, după ce între teroriștii de la bord și cei 37 de pasageri s-a iscat un conflict, în vederea preluării controlului asupra aeronavei. Ținta acestui zbor era sediul Congresului Statelor Unite. Nu există supraviețuitori.

NewYork, 10:28, turnul nordic al WTC se prăbușește, după ce a fost în flăcări timp de aproape două ore. Orașul se află într-o stare de haos total iar un nor gros de praf acoperă totul în jur. Mulți angajați din clădirile WTC se aruncau de la etaj, în timp ce pompieri și polițiști și-au riscat viețile pentru a-i salva pe cei prinși sub dărâmături.

Războiul împotriva terorismului

În seara zilei de 11 septembrie, președintele american Georghe W. Bush a avut o intervenție la televiziune, unde în adresarea sa către națiune, a anunțat începutul războiului împotriva terorismului internațional. Inițial, Bush a solicitat doar extrădarea lui Bin Laden, de rând cu închiderea taberelor de antrenament ale grupării teroriste Al Qaeda, fiind refuzat de talibani.

Astfel, la 20 septembrie 2001, aviația americană a început bombardarea Kabulului și invazia în Afganistan, după ce talibanii au respins ultimatumul lui Bush și au propus doar judecarea lui Bin Laden de către un tribunal islamic. După lupte continue, pe 12 noiembrie, talibanii au părăsit capitala Kabul, iar trupele SUA au instalat un nou guvern afgan.

Mai multă securitate pentru America și americani

În același timp, la 25 octombrie 2001, Congresul Statelor Unite aprobă legea numită Patriot Act, care prevedea posibilitatea de îngrădire temporară a drepturilor cetățenilor americani. Astfel, sunt înăsprite condițiile de acces în SUA, instituțiile publice sunt obligate să le furnizeze autorităților orice informație despre cetățeni (spre exemplu, bibliotecile publice erau obligate să prezinte datele căutărilor și împrumuturilor de cărți), iar suspecții de terorism care nu sunt cetățeni ai SUA, sunt pasibili de a fi plasați în arest pe timp nelimitat.

Un an mai târziu, la ordinul președintelui George W. Bush, este deschisă în Cuba, închisoarea din Guantanamo, unde urmau a fi încarcerați suspecții de terorism. Până astăzi, se estimează că au fost încarcerați peste 1.000 de suspecți. La scurt timp închisoarea a devenit un simbol al relelor tratamente inumane și a torturii aplicate sistemic. În plus, bugetul alocat Armatei SUA a înregistrat o creștere record după austeritatea din anii 1990.

Principalul avantaj al acestei închisori a fost unul legal și anume faptul că suspecții nu erau considerați în mod oficial deținuți de război și prin urmare, nu li se respectau drepturile convenite de tratatele internaționale în aceste situații. Însuși președintele american anunța acest lucru.

Doctrina Bush: Democratizarea Orientului Mijlociu la 20 de ani distanță

Acțiunile administrației Bush au continuat să schimbe fața Americii pe plan global, trecând inclusiv la crearea așa-zisei doctrine Bush, prin care se urmărea inițierea operațiunilor militare împotriva regimurilor considerate a fi un pericol pentru securitatea SUA.

Pe lângă acest aspect, se mai propunea și democratizarea statelor din Orientul Apropiat, pentru a asigura combaterea terorismului dar și a apăra interesele americane în zonă. În 2002, operațiunile contra teroriste costau statul american 16% din bugetul destinat apărării.

Aplicarea acestei doctrine s-a văzut în anul 2003, când a avut loc invazia americană din Irak, realizată de o „coaliție a țărilor voluntare”, aflată sub conducerea SUA.

În realitate însă, regimurile democratice din zona Orientului Mijlociu și Asiei Centrale se află într-o criză tot mai mare, după ce guvernul pro-occidental de la Kabul a căzut în doar câteva zile, pe fondul unei ofensive fără precedent a talibanilor. Acest lucru, împreună cu retragerea haotică a forțelor SUA și a unei părți din cetățenii americani, străini și afgani, care au lucrat pentru forțele NATO și alte organizații internaționale, a deteriorat imaginea Americii pe plan global.

Astfel, evenimentele din 11 septembrie au schimbat fața SUA și a lumii întregi, din una în care securitatea era aproape inexistentă în viața de zi cu zi în una în care aceasta este omniprezentă. Asta înseamnă inclusiv înăsprirea regulilor de călătorie cu avionul, prin instituirea filtrelor de securitate și a scanerelor sau detectoarelor de metal în aeroporturi.

La 20 de ani de la aceste atentate teroriste, justiția americană nu a pronunțat încă o sentință finală și definitivă împotriva teroriștilor arestați și deținuți la Guantanamo, care sunt învinuiți de realizare atentatelor din 11 septembrie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal