Cum și ce a scris presa străină despre UTAG, de-a lungul vremii: „Cea mai săracă regiune din RM”, „o insulă a comunismului” cu un vădit „amestec rusesc” (FOTO, VIDEO)

Cum și ce a scris presa străină despre UTAG, de-a lungul vremii: „Cea mai săracă regiune din RM”, „o insulă a comunismului” cu un vădit „amestec rusesc” (FOTO, VIDEO)
Foto: AGORA

„Găgăuzia, insula de comunism”,  „O luptă pentru identitate într-un colț uitat al Europei” și  „Găgăuzia: Un nou atac asupra Parteneriatului estic”. Sunt doar câteva dintre titlurile materialelor din presa străină, care a scris de-a lungul timpului despre UTA Găgăuzia. Accentele care se pun diferă de la stat la stat. Mass-media din România evidențiază amestecul Rusiei în viața politică internă a regiunii. În timp ce presa rusă scrie că trupele sovietice au contribuit la evitarea vărsării de sânge în 1990, iar sursele americane se concentrează pe lupta pentru existența culturii găgăuze.

Presa română, despre UTA Găgăuzia 

Evenimentele ce se întâmplă în regiunea autonomă ajung să fie des reflectate în mass-media din România. 

„Din Găgăuzia, Dodon denunţă ideea unirii cu România. Aşa-numita republică găgăuză a fost declarată pe 19 august 1990, însă a fost catalogată neconstituţională de Guvernul de la Chişinău, care a oferit regiunii un statut autonom patru ani mai târziu. Această regiune majoritar prorusă, în care sunt majoritari etnici turci găgăuzi - vorbitori de rusă şi care au trecut la creştinismul ortodox, a votat copleşitor în favoarea lui Dodon în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016”, scria în 2017 Digi24.

 „Alegeri Moldova. Găgăuzia, insula de comunism” este titlul unui alt material difuzat de Digi24 în 2014. Articolul descria problemele sociale ale regiunii, în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. 

„Puţini dintre cei 150 de mii de oameni care trăiesc Găgăuzia reuşesc să se raporteze corect la secolul în care trăim. Pentru ei, alegerile de la Chişinău înseamnă doar speranţa că noua putere le va da mai mulţi bani pentru drumuri sau canalizare.

Copceac, singurul sat al comunei cu acelaşi nume, este o localitate tipică pentru Găgăuzia. Mulţi dintre săteni nu au ajuns niciodată mai departe de Comrat, oraşul aflat la 40 de kilometri distanţă. În sat, viaţa curge simplu, marcată de nostalgia vremurilor în care cuvântul de ordine era egalitatea. Dovadă vie stă singurul colhoz din Republica Moldova. Cei 460 de oameni care muncesc aici sunt animaţi de lozincile defunctei URSS şi primesc în schimb câţiva bani şi pâine.

O pâine cât pentru a trăi de pe o zi pe alta, pentru că banii primiţi înseamnă aproape 50 de euro lunar. Profesorii, ca şi medicii, sunt priviţi drept cei mai fericiţi dintre muritori, pentru că ajung să câştige între 150 şi 200 de euro! Tot ei par singurii care încearcă să cântărească ofertele electorale altfel”, s-a scris în reportaj.

Găgăuzia, în mass-media din Rusia 

În timp ce la Chișinău crearea Unității Teritorial Administrative Găgăuzia e considerată neconstituțională, presa rusească scria că găgăuzii au luptat pentru renaștere națională, iar vărsarea de sânge a fost evitată datorită trupelor sovietice. 

 „Autonomia găgăuză s-a format în conformitate cu legea privind statutul său special adoptată de parlamentul moldovean în decembrie 1994. Aceasta a pus capăt unei confruntări de trei ani, când, în urma luptei pentru renaștere națională, găgăuzii și-au proclamat republica, iar Chișinăul a încercat să o lichideze cu forța. Trupele sovietice au contribuit la evitarea vărsării de sânge în 1990. Statutul de autonomie presupune că, în cazul lichidării statalității Moldovei, Găgăuzia are dreptul la autodeterminare”, a transmis Tass.ru în contextul anulării alegerilor din UTAG care urmau să se desfășoare în luna mai 2021.

Presa europeană despre UTAG: Aici nu se doresc legături mai strânse cu UE

Euronews scria în 2014 că Moldova este departe de a fi o țară unită. Regiunea separatistă Transnistria și Găgăuzia autonomă sunt predominant vorbitoare de limbă rusă. Iar aici nu se doresc legături mai strânse cu UE.

„Este o divizare la nivel național care este agravată de alte probleme, în special importul de gaze naturale din Rusia. În prezent, țara depinde în mare măsură de importurile de la firma rusă Gazprom, care controlează atât fluxul de gaze, cât și o mare parte a rețelei de distribuție”.

Euronews

Deutsche Welle a scris în 2015 că alegerile pentru guvernatorul Autonomiei Găgăuze din sudul Republicii Moldova s-au desfășurat în condiții de amestec deschis al Rusiei în procesul electoral. Datorită acestei imixtiuni, care au avantajat vădit candidatul susținut deschis de Rusia, Găgăuzia riscă să devină o platformă de consolidare a pozițiilor anti-europene în Republica Moldova.

Iar când Irina Vlah a devenit bașkana Găgăuziei, în cadrul unui comentariu, Robert Schwartz, șeful redacției române de la Deutsche Welle (DW) a scris că alegerea ei este un pas înapoi în ceea ce privește perspectiva europeană a Republicii Moldova.

„Noua guvernatoare din Găgăuzia pare să aibă toți așii în mânecă: 98% din populația Autonomiei Găgăuze își văd viitorul în cadrul Uniunii Vamale cu Federația Rusă. Moscova importă în continuare vinurile găgăuze și alte produse agricole, în pofida embargoului impus Republicii Moldova, după semnarea Acordului de Asociere cu UE. Irina Vlah nu va primi mai mulți bani de la guvernul central de la Chișinău - Moldova este una din cele mai sărace țări europene. Astfel, doamna Vlah își va putea continua nestingherită apropierea de Moscova”.

Reportaj National Geographic: O luptă pentru identitate într-un colț uitat al Europei

În 2017, un fotograf corespondent al National Geographic a realizat un reportaj despre Găgăuzia, cultura, valorile și „locuitorii care luptă împotriva sărăciei și pierderii tradițiilor culturale”.

„Găgăuzii sunt un amestec unic de etnici turci și creștini ortodocși, deși religia „nu este forța lor motrice”. Mâncarea lor are urme de influență turcă și există indicii ale stilului balcanic în felul în care se îmbracă, dar limba lor - care provine din ramura Oghuz a familiei turcești - este ingredientul rămas, distinctiv. Până în prezent, foarte puțini găgăuzi vorbesc limba română, alegând în schimb să vorbească găgăuză sau rusă” se arată în reportaj.

Jurnalistul a mai menționat că pe măsură ce Moldova se apropie de integrarea în UE, Găgăuzia continuă să caute susținere de la prietenii săi, Rusia și Turcia.

„Deși autonomia a fost acordată regiunii în 1994, găgăuzii sunt mulțumiți în teorie, dar nu și în practică. Există senzația că economia lor este complet distrusă și este mai rea decât în Moldova. Toți vă vor spune că autonomia lor nu este respectată și că ar trebui să aibă mai multă putere pentru a se dezvolta singuri”.

National Geographic

Găgăuzia, în presa arabă

În 2015, cei de la Aljazeera se întrebau dacă Găgăuzia este următoarul obiectiv pe lista Rusiei. 

„Este cea mai săracă regiune a Moldovei, iar, pentru multe dintre problemele lor, găgăuzii dau vina pe orientarea spre vest a Guvernului central. Politicienii locali folosesc în mod regulat separatiști și lozinci pro-ruse pentru a susține sprijinul local. Evenimentele din estul Ucrainei au încurajat acest lucru”, menționau jurnaliștii de la Aljazeera.

Sursa a mai scris că în Găgăuzia sunt cei mai mulți simpatizanți pro-ruși. Reportajul a abordat și restricțiile econmice impuse de Moscova Chișinăului, menționând că în timp ce toată Moldova este vizat de sancțiuni economice rusești, Transnistria și Găgăuzia beneficiază de scutiri.

***

Acest material este parte a proiectului dedicat UTA Găgăuzia. Prin acest proiect, AGORA și-a propus să reflecte realitatea din regiune, inclusiv perioada electorală înainte de alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei, dar și scrutinul propriu-zis. 

Pentru mai multe informați, accesează pagina dedicată scrutinului din 19 septembrie, unde găsești toate știrile despre ce se întâmplă acum în UTA Găgăuzia, explainere și grafice, descrieri și reportaje din regiune. 

Proiectul este susținut de Embassy Ofice of the Netherlands in Moldova.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
„Fiul meu candidează”, „Bașcanul să dețină toată puterea” sau „Aleșii să audă ce spune poporul”: Oamenii din UTA Găgăuzia, în prag de alegeri pentru Adunarea Populară (VOX)

„Fiul meu candidează”, „Bașcanul să dețină toată puterea” sau „Aleșii să audă ce spune poporul”: Oamenii din UTA Găgăuzia, în prag de alegeri pentru Adunarea Populară (VOX)

În ajunul alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei, AGORA lansează o pagină dedicată scrutinului. Află tot ce nu știai despre UTA Găgăuzia

În ajunul alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei, AGORA lansează o pagină dedicată scrutinului. Află tot ce nu știai despre UTA Găgăuzia

Juriști, agronomi, profesori sau directori de orchestră. Ce profesii au candidații la un loc în Adunarea Populară din Găgăuzia

Juriști, agronomi, profesori sau directori de orchestră. Ce profesii au candidații la un loc în Adunarea Populară din Găgăuzia

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
 • 2
  Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei
 • 3
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 4
  Prezentăm abonamentele! Câte unități s-au vândut din cele 119 mii tipărite. Cele mai populare - abonamentele pentru o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.