Preşedintele german recunoaște și laudă contribuția migranților la dezvoltarea societății germane. „Trebuie să protejăm toți oamenii"

Preşedintele german recunoaște și laudă contribuția migranților la dezvoltarea societății germane. „Trebuie să protejăm toți oamenii"

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a lăudat vineri contribuţia comunităţilor de imigranţi la dezvoltarea economiei şi a societăţii din ţara sa.

Nu doar miracolul economic german a fost şi încă este sprijinit în mare măsură de italieni, greci, spanioli şi turci, dar şi dezvoltarea acestei societăţi germane”, a declarat Steinmeier într-o ceremonie la Berlin consacrată marcării a 60 de ani de la semnarea cu Turcia a acordului de recrutare a forţei de muncă, potrivit digi24.

Președintele a mulțumit imigranților turci care au ajuns în Germania în anii ‘60 și au contribuit la creșterea economică a țării și transformarea acesteia într-o societate bogată și diversă din punct de vedere cultural.

Publicitate

„Germania, care a devenit mai deschisă, diversă, solidă economic şi o societate prosperă, are multe motive pentru a le mulţumi lucrătorilor imigranţi şi descendenţilor lor”, a spus şeful statului german, adăugând că „oamenii care au venit la acea vreme în Germania, împreună cu copiii lor și nepoții lor, fac parte din ceea ce este azi Germania. Pur și simplu nu-mi pot imagina o Germanie fără ei pe viitor”.

„Imigranții, copiii și nepoții lor lucrează astăzi nu numai în fabricile germane, ci și în unități de cercetare. Printre aceștia se numără artiști și muzicieni, antreprenori și dezvoltatori de vaccinuri, judecători și procurori publici, parlamentari, secretari de stat sau miniștri”, a punctat președintele german.

De asemenea, preşedintele Germaniei a criticat faptul că oportunităţile în educaţie şi societate pentru copiii imigranţilor continuă să fie mai puţine decât pentru ceilalţi şi că încă sunt unele prejudecăţi în domeniile recrutării forţei de muncă şi spaţiilor de locuit, care trebuie să dispară.

Frank-Walter Steinmeier a remarcat, totodată, că în ţara sa există prejudecăţi cu privire la islam şi a lansat astfel un apel la pregătirea imamilor în Germania. „Musulmanilor ar trebui să li se permită să-şi trăiască credinţa în toată diversitatea sa în inima societăţii noastre, împreună cu democraţia şi nu împotriva ei”, a transmis Steinmeier.

Steinmeier și-a exprimat regretul pentru continuarea atacurilor xenofobe și a infracțiunilor de ură care vizează persoanele cu origini migratorii. „Sunt îngrozit că persoanele de culoare, care vorbesc o limbă difertă sau care au o altă religie sunt și astăzi în continuare ținta campaniilor de ură”, a spus președintele Germaniei, avertizând că propaganda de extremă dreaptă de pe internet duce adesea la violență. Legat de această temă, Frank-Walter Steinmeier a mai punctat că germanii nu trebuie să adere la „xenofobie”, transmițând că autoritățile nu vor tolera niciodată ura față de alți oameni în Germania.

În fața comunității turce din Germania, Steinmeier a spus că au fost necesari mulți ani pentru ca germanii să recunoască faptul că Germania este o țară alcătuită și din imigranți, adăugând și că, timp de mulți ani, autoritățile au neglijat politicile de integrare a imigranților.

În același timp, șeful statului german a subliniat că Germania are încă nevoie de migranți profesioniști pentru a rămâne o țară competitivă și pentru a-și asigura creșterea economică și bunăstarea societală.

În prezent, Germania are o comunitate turcă de aproximativ trei milioane de oameni, dintre care mulți sunt copiii sau nepoții muncitorilor care au imigrat în țară în anii ‘60, ca parte a acordului de muncă semnat între cele două țări în 1961.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal