
Profil de candidat | Circumscripția Nr. 9 Vulcănești. Cine sunt candidații care luptă pentru fotoliul de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei
Circumscripția uninominală Nr. 9 Vulcănești numără trei candidați la funcția de deputat. Este vorba despre Victor Petrioglo, Andrei Cernev și Dmitrii Topal.
・
Victor Petrioglo are 58 de ani, este de profesie jurist, iar în prezent, este șomer, potrivit biografiei disponibile pe siteul CEC Găgăuzia, depuse în luna iulie 2021. Petrioglo a mai fost în funcția de deputat al AP de legislatra a V-a, iar la alegerile din 2016, nu a adunat numărul necesar de voturi pentru a accede în organul legislativ. În anul 2013 el a devenit președinte al filialei Vulcănești a Partidului Regiunilor, condus de fostul guvernator al autonomiei, Mihail Formuzal.


Pătrivit declarației, candidatul a avut, pe parcursul anilor 2019-2020, venituri salariale de la primăria Vilcănești - 271 de mii de lei, dar și 1.583 de lei de la o companie de asugurări, plus aproape 142 de mii de lei - din pensie, pe care o primește în calitate de fost angajat al MAI. El mai deține un teren, obținut din donații, în valoare de aproape 58 de mii de lei. Petrioglo mai declară alte patru terenuri agricole în valoare totală de peste 64 de mii de lei și încă unul intravilan, a cărui valoare nu este menționată în declarație. De asemenea, candidatul mai are o casă de locuit cu suprafața de 110 metri pătrați, în valoare de 48 de mii de lei și un garaj. Automobilul Skoda Octavia care îi aparține este din anul 2004 și valorează 73.500 de lei.
Un alt candidat este Andrei Cernev, în vârstă de 31 de ani. Acesta este inginer-șef la întreprinderea SA Cereale Vulcănești, dar are studii în domeniul ecologiei, al dreptului penal și administrare publică. Andrei Cernev a intrat în vizorul opiniei publice, în anul 2019, când ANI a emis (pe 13 iulie 2019), un act de constatare precum că acesta, activând în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii din Vulcăneşti, nu ar fi soluţionat în termen regimul juridic al incompatibilităţii funcţiilor. Inspectorul de integritate au argumentat prin deţinerea de către Andrei Cernev a mandatului de consilier local şi angajarea sa în calitate de mentor la Centrul de instruire în domeniul relaţiilor de muncă şi la SRL Promedsec. Andrei Cernev a contestat în instanţă actul emis de ANI, motivînd că a fost un simplu funcţionar şi nu unul de demnitate publică. În același timp, indemnizaţia primită pentru participarea la şedinţele Consiliului orăşenesc Vulcăneşti reprezintă o sumă simbolică şi nicidecum un salariu care i-ar permite asigurarea necesităţilor pentru sine şi familia sa. În ce privește acrivitatea didactică, aceasta este permisă pentru funcţionarii de orice nivel. Judecătoria Chişinău a respins ca neîtemeiată plîngerea lui Cernev, însă funcţionarul a avut cîştig de cauză la Curtea Supremă de Justiţie. Curtea Supremă de Justiţie a constatat în decizia sa că recursul formulat de ANI este inadmisibil şi a motivat că „pentru a trece testul de admisibilitate, cererea de recurs trebuie să conţină o motivare convingătoare şi întemeiată”.


Astfel, Andrei Cernev, în declarația sa de venit, pentru 2019-2020, a trecut aproape 292 de mii de lei - salariu de la Inspecția Muncii, 82.500 de lei - salariu de la SRL Avtomagistrali și 16.900 de lei - salariul de la Promedsec SRL. Plus, 10.596 de lei - de la primărie pentru partiiparea în calirtate de consilier la ședințele Consiliului. Cernev mai declară și un împrumut bancar de 76.000 de lei.
Cel de-al treilea candidat este Dmitrii Topal, de profesie - jurist, iar în prezent activează în calitate de director de elevator la stația Greceni.


Candidatul declară venituri de la mai mulți agenți economici, în valoare de 462.5б9, 11.880, 27.919 și, respectiv, 17.б84 de lei. De asemenea, în declarație este treut și venitul soției - salariu de 138.140 de lei de la primărie. Alte 887.бб0 de lei Topal le-a incasat de la Gospodăria Țărănească pe care o deține. Candidatul este posesorul unui teren agricol de 14 ha în valoare de 210.000 de lei, precum și un automobil care valorează 400.000 lei.
Acest material este parte a proiectului dedicat UTA Găgăuzia. Prin acest proiect, AGORA și-a propus să reflecte realitatea din regiune, inclusiv perioada electorală înainte de alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei, dar și scrutinul propriu-zis.
Pentru mai multe informați, accesează pagina dedicată scrutinului din 19 septembrie, unde găsești toate știrile despre ce se întâmplă acum în UTA Găgăuzia, explainere și grafice, descrieri și reportaje din regiune.
Proiectul este susținut de Embassy Ofice of the Netherlands in Moldova.