Datoria de stat internă a înregistrat o scădere-record în luna august de un miliard de lei

Datoria de stat internă a înregistrat o scădere-record în luna august de un miliard de lei

Datoria de stat internă a înregistrat o scădere-record în luna august, informează mold-street.com cu referire la datele Ministerului Finanțelor. Scădere este de un miliard lei ceea ce face ca suma să se reducă la  33,317 miliarde lei.

Cauza diminuării datoriei de stat interne se explică prin cererea mică de Valori Mobiliare de Stat (VMS) din partea băncilor și a altor cumpărători.

De exemplu pe 17 august, Ministerul Finanțelor a scos la licitație bonuri de trezorerie în valoarea de 800 milioane lei, pe un termen de 182 de zile, cu rata nominala a dobânzii de 5,21%, dar volumul realizat a fost de trei ori mai mic - 258,5 milioane lei.

Publicitate

În aceeași zi, Ministerul Finanțelor a scos la licitație și bonuri de trezorerie în valoarea de 800 milioane lei, pe un termen de 364 de zile, cu rata nominala a dobânzii de 5,68%, dar volumul realizat a fost de trei ori și ceva mai mic - de 252 milioane lei. Aproximativ același lucru s-a întâmplat și la licitațiile de pe 3 august, informează sursa citată.

Unul dintre factori ce a influenţat rezultatele licitaţiilor este decizia de politică monetară a Băncii Naţionale, prin care a fost majorată rata de bază.

Un alt factor sunt banii de la Fondul Monetar Internaţional, care au mai redus din presiunea finanţării cheltuielilor publice. În plus şi cheltuielile publice au scăzut semnificativ: de la 7,13 miliarde de lei în iunie, la doar 5,27 miliarde lei - în luna august a acestui an.

Menționăm că pentru licitația din 14 septembrie, Ministerul Finanţelor propune spre plasare valori mobiliare de stat în sumă de 1,8 miliarde lei: 200 milioane pe un termen de 91 de zile și câte 800 milioane - pe un termen de 182 și 364 de zile.

De notat că, pentru anul 2021, finanțarea deficitului bugetar a fost aprobată de fostul Parlament la propunerea Guvernului Chicu, din contul emisiunii VMS în sumă de 6,75 miliarde lei.

Altfel spus, până la finele anului datoria poate să mai crească. Unul dintre argumentele folosite de autorități este că în prezent este mai ieftin decât un an în urmă să se împrumute de pe piața internă.

Potrivit Ministerului Finanțelor, pentru opt luni ale anului 2021 rata medie ponderată a dobânzii la VMS comercializate prin licitaţii a constituit 5,03% (pe tipuri de VMS: 91 zile - 3,36%, 182 zile - 4,97%, 364 zile - 5,54%, 2 ani - 5,48%, 3 ani - 5,85%, 5 ani - 6,10%, 7 ani - 6,50%), care comparativ cu perioada analogică a anului 2020 a fost mai mică cu 0,23 p.p. Totuși din iulie se atestă o creștere lentă a dobânzilor la VMS.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal