Energia electrică devine tot mai scumpă pentru europeni. Care este motivul

Energia electrică devine tot mai scumpă pentru europeni. Care este motivul

Energia electrică devine tot mai scumpă pentru europeni, după ce prețul pentru un MWh a crescut de câteva ori zilele trecute. Situația este prezentă în special în Spania, unde în cinci zile tariful a trecut de 152.3 euro/MWh, ceea ce reprezintă cu 17 euro mai mult decât situația de duminică, 5 septembrie, scrie mold-street.com.

Deși sâmbătă prețul a scăzut cu șase euro, acesta rămâne foarte înalt, iar acest fenomen al scumpirii energiei electrice se întâmplă în măsură mai mare sau mai mică în toate ţările din Europa.

Peste tot energia se scumpește

Publicitate

În Marea Britanie un MWh costa duminică 161,94 lire (189,63 euro), în Germania 105,22 euro, în Franţa 109,56 euro şi în Italia, unde Guvernul se pregăteşte să intervină, 133,7 euro. În Portugalia preţul este similar cu cel din Spania, deoarece împart piaţa. În Polonia prețul este încă cea mai mic - 100,25 euro, în timp ce în țările din Europa centrală oscilează în intervalul cuprins între 135 și 140 de euro MWh.

În România, preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 554,65 lei (112,5 euro) pe MWh în luna august 2021, valoare de peste trei ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 183,19 lei pe MWh.

Cine este de vină

Escaladarea preţurilor, care s-a produs aproape zilnic începând din iunie, se datorează în special scumpirii gazelor naturale pe pieţele internaţionale şi creşterii costurilor cu drepturile de emisii de CO2, scrie El Pais.

Deoarece vara aceasta nu prea a fost vânt şi cererea a crescut ca urmare a temperaturilor ridicate, au intrat în funcţiune ciclurile combinate, care utilizează gaze şi care au marcat preţul: la licitaţie, ultimul kilowatt adjudecat la preţul cel mai mare este cel care fixează toate preţurile.

Taxele ajung să reprezinte jumătate din preț

În această situaţie, Guvernul din Spania lucrează la "un plan de avarie" pe care speră să îl aprobe marţea viitoare, pentru ca populaţia să beneficieze de o factură la electricitate similară cu cea din 2018. Se preconizează o reducere temporară a impozitelor şi măsuri pentru diminuarea taxelor ce intră în factură, precum costurile extrapeninsulare, prime pentru regenerabile sau fonduri destinate finanţării deficitului tarifar.

Executivul a aprobat deja până la finele anului o reducere a TVA de la 21% la 10% şi suspendarea impozitului pentru generare de 7% pentru consumatorii cu o putere contractată de până la 10 KW, cu condiţia ca preţul mediu lunar pe piaţa angro să fie peste 45 euro/MWh.

Astfel Guvernul propune prelungirea reducerii taxelor la electricitate cel puțin până în martie 2022.

În afară de acționarea asupra impozitelor, Guvernul spaniol poate lua măsuri și asupra taxelor aplicate tarifului (stimulente pentru energiile regenerabile, costuri extra-peninsulare și anuitatea plătită pentru reducerea deficitului tarifar), care împreună cu taxele (costurile de transport și distribuție) în situații normale reprezintă aproximativ 55% din prețul final. Este adevărat că odată cu creșterea semnificativă a prețului energiei, acest procent a coborât la aproximativ 35%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal