
Limba rusă - a doua limbă de stat: Un candidat la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei vrea inițierea unui referendum republican
Organizarea unui referendum în vederea acordării limbii ruse a statutului de a doua limbă oficială în Republica Moldova este o temă discutată în Găgăuzia, susține un candidat la funcția de deputat în cadrul Adunării Populare din regiune. Acesta este de părere că o asemenea inițiativă ar fi necesară, din moment ce mai mult de „40% din populația Republicii Moldova, vorbește limba rusă”, scrie portalul Gagauznews.md.
・
Afirmațiile au fost făcute de membrul Consiliului Republican al Platformei Publice „Uniunea Populară”, Victor Petrov, în cadrul unui interviu la postul de televiziune, Ren Moldova. Potrivit acestuia, desfășurarea unui asemenea referendum ar fi apreciată în special de locuitorii Găgăuziei, Taracliei, nordului Republicii Moldova și ai Transnistriei.
„Peste 40% din locuitorii Republicii Moldova vorbesc limba rusă. Ei sunt cei care mai demult au venit în republică din Uniunea Sovietică, pentru a-i ajuta pe moldoveni. Este vorba de doctori, profesori, ingineri, oameni de știință și mulți alții, precum copiii sau nepoțiii lor. Totodată, sunt mulți moldoveni care au studiat la cele universități de prestigiu din Rusia. Astăzi însă, guvernanții ne spun că oricine este obligat să știe „moldoveneasca”. Dar ce au făcut oare autoritățile pentru a se asigura că oamenii cunosc această limbă? I-au învățat, le-au asigurat cursuri gratuite? Nu a fost făcut nimic în acest sens!”, a declarat Petrov.
Acesta susține că recunoașterea limbii ruse ca a doua limbă de stat, ar facilita inclusiv reintegrarea țării, întrucât ar fi create condițiile necesare, mai ales la nivel de comunicare. Petrov a mai declarat că în Găgăuzia se discută la moment, chestiunea realizării unui referendum republican în vederea acordării limbii ruse a statutului de a doua limbă oficială a statului „pentru a rezolva definitiv această problemă”.
„Nu este nimic greșit aici, dacă e să ne referim la practica europeană. Două, trei sau chiar patru limbi oficiale, nu afectează în niciun fel dezvoltarea statului. Belgia are trei limbi oficiale, Elveția are patru, de ce noi nu am putea avea două? Uitați-vă la Kazahstan și Kirghizstan, spre exemplu, unde rusa este de asemenea o limbă oficială. Singura soluție în problema limbii din Moldova, este organizarea unui referendum. Să lăsăm cetățenii să își expună părerea lor”, a declarat Petrov.
Cine este Victor Petrov
Candidatul la funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei Victor Petrov are 46 de ani, este originar din Cahul și e de meserie jurist. În declarația sa de avere a indicat că are două mașini de lux, procurate în 2019 și în 2020, un Porsche în valoare de 80 de mii de euro și un Land Rover de 35 de mii de euro.
De asemenea, candidatul Victor Petrov a mai indicat că deține acțiuni la următoarele companii:
TOLIGMA LUX S.R.L, cu o cotă de participare este de 50%. Mai are 45% în compania CANIUS TRAI, care se află în Germania și 50% în compania DAMLATRA, cu adresa legală în Găgăuzia.
Cum poate fi inițiat un referendum republican
Potrivit Codului Electoral, referendumul republican poate fi inițiat de un număr de cel puțin 200.000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, care trebuie să provină din cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din acestea să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.
Referendumul republican poate fi inițiat și de cel puțin o treime din deputații în Parlament, de președintele Republicii Moldova sau de Guvern.
Acesta nu poate avea loc în decursul a 120 de zile de la ridicarea stării de urgență, asediu sau război sau 60 de zile înainte sau după ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale generale.