Profil de candidat | Circumscripția Nr. 13 Beșalma. Patru candidați luptă pentru un fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Află cine sunt și ce averi declară

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 13 Beșalma. Patru candidați luptă pentru un fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Află cine sunt și ce averi declară

AGORA continuă seria de materiale dedicată candidaților în Adunarea Populară a Găgăuziei. Circumscripția Nr. 13 este în satul Beșalma. Aici, în cursă pentru un fotoliu de deputat, au intrat patru candidați. Reporterii AGORA au studiat biografiile acestora și declarațiile lor de avere. 

Prima dintre candidații la funcția de deputat din partea circumscripției Nr. 13 este Valentina Varban. Este candidat independent, are 36 de ani, este jurnalistă și activează în cadrul companiei ”Gagauziya Radio Televizionu”.

...

Publicitate
...

În declarația disponibilă pe pagina CEC Găgăuzia, candidata a declarat un venit de 150.619 lei din activitatea în cadrul Centrului de Informații și Asistență în afaceri UTA Găgăuzia (RBISC) și 115.200 de lei - de la compania ”Gagauziya Radio Televizionu”. De asemenea, candidata mai declară un automobil, marca Mercedes, din anul 2003, în valoare de 30.000 de lei, al cărui proprietar este soțul acesteia.

Un alt candidat la funcția de deputat este Piotr Kapaklî. La fel, este candidat independent, are 36 de ani și este meșter popular. În prezent, este conducătorul cercului de ceramică în cadrul Centrului de Creație Comrat. Pe pagina sa de Facebook, într-o adresare către alegători, candidatul a notat că ”Principalele probleme ale locuitorilor de la sate sunt veniturile reduse și lipsa locurilor de muncă. Din această cauză, oamenii se duc peste hotare și pleacă, în primul rând, tineretul! Principala sarcină, în calitate de deputat, va fi să creez condiții favorabile pentru deschiderea locurilor de muncă, prin dezvoltarea potențialului creativ de lucru al locuitorilor”.

...

...

În declarația de avere, plasată pe pagina CEC, candidatul a declarat venituri de 34.600 de lei de la Asociația Obștească ”Gagauz Halk Zanaatlari” (Meșteșuguri populare găgăuze), al cărei președinte este - de 34.600 de lei și de 91.077 de la Centrul de Creație Comrat. Alte aproape 38 de mii de lei - din activitatea de meșteșugărit, pe care o practică în baza patentei.

Un alt candidat, care și-a anunțat intenția de a participa la scrutinul din data de 19 septembrie și care reprezintă Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este Ilia Kuru. Acesta are 62 de ani și este electromecanic. În nota biografică nu este indicat locul actual de muncă.

...

...

Potrivit declarației pentru anii 2019-2020, candidatul a indicat un venit de 6.446 de lei de la primăria satului Beșalma, pentru activitatea de consilier local (însă suma reprezintă alocările pentru o perioadă de patru ani de activitate, se specifică în declarație). De asemenea, candidatul mai menționează faptul că deține mai multe terenuri agricole, însă este indicată valoarea doar pentru două dintre acestea - unul de 5.812 lei și altul de 17.372 de lei. Casa de locuit pe care o menționează în declarație are o suprafață de 71,9 metri pătrați, însă e trecută în acte, la fel, fără valoarea acesteia. Candidatul mai are în proprietate un automobil Ford Tranzit care valorează 1.500 de Euro și o remorcă de 5.000 de lei.

Iar cel de-al patrulea candidat este Grigorii Diuligher. El candidedază independent. Acesta are 39 de ani, este deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și exercită funcția de vicepreședinte al Comisiei Permanente pentru Agricultură, Industria Prelucrătoare, Resurse Naturale și Mediu în cadrul AP. Grigorii Diuligher a intrat în atenția opiniei publice, după ce, în 2017 a declarat, că își cere scuze public de la Dmitrii Rogozin, după ce vicepremierul rus a fost declarat persona non grata în Moldova (după ce acesta a acordat un interviu în care a dat aprecieri defăimătoare la adresa R. Moldova).

...

...

În declarația de avere a candidatului este indicat un venit de 120.991 de lei din activitatea în cadrul Adunării Populare, alte 97.449 de lei de la AO ”Drumuri Comrat” și 186.120 - venitul salarial al soției de la ANSP. Alte 80.534 de lei sunt declarați drept venituri din indemnizații și compensații pentru alimentație. În plus, candidatul mai indică 10 terenuri agricole în fiecare dintre acestea el fiind proprietarul a 1/2 (doar pentru două este specificată valoarea - de câte 1.023 de lei ). Casa de locuit, care e menționată în declarație are o suprafață de 127 de metri pătrați și este estimată la 30.668 de lei.

Acest material este parte a proiectului dedicat UTA Găgăuzia. Prin acest proiect, AGORA și-a propus să reflecte realitatea din regiune, inclusiv perioada electorală înainte de alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei, dar și scrutinul propriu-zis.

Pentru mai multe informați, accesează pagina dedicată scrutinului din 19 septembrie, unde găsești toate știrile despre ce se întâmplă acum în UTA Găgăuzia, explainere și grafice, descrieri și reportaje din regiune.

Proiectul este susținut de Embassy Ofice of the Netherlands in Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal