Bancnote murdare, rupte sau fără colțuri? Iată ce poți face dacă ai acasă bani deteriorați (GRAFIC)

Bancnote murdare, rupte sau fără colțuri? Iată ce poți face dacă ai acasă bani deteriorați (GRAFIC)

Aveți acasă bancnote rupte, cu inscripții sau fără colțuri? Atunci nu-i ascundeți prin sertare, fiindcă acestea pot fi schimbate la oricare bancă licențiată din Republica Moldova, în doar câteva minute. Cât despre bancnotele în valută, băncile decid de sine stătător dacă le preschimbă sau nu. Ce trebuie să știți însă este că acestea pot percepe și comisioane.

Conform procedurii, persoanele fizice și juridice, care sunt în posesia bancnotelor și monedelor metalice necorespunzătoare circulației, dar autentice și cu putere circulatorie, pot efectua schimbul acestora pe bancnote sau monede metalice corespunzătoare circulației la BNM sau la băncile licențiate din R. Moldova, inclusiv la subdiviziunile acestora.

Schimbul bancnotelor necorespunzătoare circulației se face în baza anumitor defecte: murdărie, inscripție, perforare, rupere, pete, decolorare, fără colțuri, cu elementele de siguranță deteriorate, cu absența texturii ferme sau șifonare.

Astfel, sunt considerate necorespunzătoare circulației și se plătesc integral – 100% din valoare – bancnotele autentice care: 

 - Au diferite inscripții vizibile în spectrul ultraviolet, perforări, șifonări sau pete;

 - Le lipsește maximum 45% din suprafață;

- Au perforații, cu unul sau mai multe orificii, cu diametrul de trei milimetri fiecare sau mai mare;

 - Murdăria de pe bancnotă duce la micșorarea cu 15% a clarității imaginii;

 - Au una sau mai multe rupturi sau tăieturi, de cel puțin 15 milimetri fiecare, pe una din laturile bancnotei; 

- Au una sau mai multe rupturi sau tăieturi, cu lățimea de cel puțin patru milimetri și lungimea de cel puțin 15 milimetri fiecare, pe una din laturile bancnotei; 

- Au o bucată (bucăți) lipsă, pe cel puțin una din laturi, cu lungimea și lățimea de șase milimetri sau mai mult;

- Au cel puțin una din laturi mai mică cu cinci milimetri decât dimensiunea stabilită;

- Sunt reconstituite prin lipirea părților, cu bandă adezivă, lipici sau cu alte mijloace, care acoperă o suprafață mai mare de 10 mm pe 40 mm;

- Au mai multe pete contrastante sau mai multe pete îmbibate cu substanță unsuroasă, suprafața fiecăreia constituind cel puțin 15 mm.

De asemenea, se restituie contravaloarea pentru bancnotele la care firul de siguranță este deteriorat prin decupare parțială sau totală sau la care se constată absența cernelii de pe o porțiune sau de pe întreaga suprafață a bancnotei, în cazul spălării acestora sau supunerii unor agenți chimici agresivi. 

Schimbarea valutei

În ceea ce privește bancnotele în valută, băncile decid de sine stătător dacă le preschimbă sau nu. Acestea pot percepe și comisioane. 

Acestea decid însă schimbarea (sau, dimpotrivă, pronunță refuzul) abia după ce examinează bancnota și stabilesc gradul uzurii. Astfel că, până clientul nu ajunge la ghișeul băncii, nu se poate afirma cu certitudine dacă va fi primită sau nu bancnota uzată de una dintre bănci.

În legislația Republicii Moldova nu există o prevedere ce ar obliga băncile comerciale să accepte, la schimb, bancnotele străine uzate, chiar și contra unui comision bun.

Care bancnote nu se schimbă

Totuși, bancnotele autentice cărora le lipsește mai mult de 45% din suprafață, dar și bancnotele autentice în privința cărora sunt motive să se considere că au fost deteriorate în mod intenționat nu se plătesc. 

Potrivit BNM, bancnota în privința căreia sunt motive să se considere că a fost deteriorată în mod intenționat (prin multiplicarea bancnotelor, prin decupare etc.), nu se schimbă și se reține pentru a fi predată subdiviziunii teritoriale a Ministerului Afacerilor Interne.

La fel, și bancnota fără putere circulatorie, al cărei termen de schimb a expirat, se respinge și nu se plătește.

Cum are loc schimbul bancnotelor

În cazul schimbului monedei naționale necorespunzătoare circulației în sumă mai mare de 500 (cinci sute) de lei, persoana fizică prezintă buletinul de identitate și completează o cerere cu privire la schimbul monedei naționale.

În cazul schimbului monedei naționale necorespunzătoare circulației în sumă mai mare de 20 de mii de lei, solicitantul asigură completarea Chestionarului pentru client, în conformitate cu cerințele Regulamentului cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului în cadrul operațiunilor efectuate de BNM. Prin completarea cererii, solicitantul își exprimă acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal furnizate BNM.

Pentru bancnotele reținute, banca eliberează depunătorului un document confirmativ.

Schimbul monedelor

În cazul monedelor, sunt schimbate și plătite, cele care și-au păstrat imaginea pe avers și revers, dar care în urma deteriorărilor mecanice sau a acțiunii unor factori de mediu și-a modificat forma inițială prin îndoire, lățire, găurire, topire.

Sunt înlocuite și cele care și-au schimbat culoarea în urma acțiunii unor factori de mediu agresiv. Însă, se respinge moneda metalică fără putere circulatorie, al cărei termen de schimb a expirat.

Totuși, în cazul în care moneda metalică este fără putere circulatorie, al cărei termen de schimb a expirat, se respinge și nu se plătește.

Câte monede și bancnote sunt în circulație în Republica Moldova

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul anului 2020, se aflau în circulație aproape 332 de milioane de bancnote. Cea mai mare pondere au avut-o bancnotele cu valoarea nominală de un leu, constituind aproximativ 26% din totalul bancnotelor aflate în circulație. Acestea au fost urmate de bancnotele cu valoarea de 200 de lei - peste 24% și cele cu valoarea de 100 de lei - 15% din totalul bancnotelor aflate în circulație. Cea mai mică pondere au avut-o bancnotele de 1000 de lei (1%).

Totodată, la finele anului 2020 în circulație se aflau și 37,8 milioane de monede metalice în lei. Cea mai mare pondere o dețineau monedele cu valoare de un leu (60%) și doi lei (33%).

BNM a raportat că la sfârșitul anului 2020 în circulație se aflau și peste 885,7 de milioane de monede metalice, cea mai mare pondere având-o monedele cu valoarea de 10 bani și 25 de bani, ambele reprezentând peste 30% din monedele aflate în circulație.

Pe parcursul anului 2020, prin intermediul depunerilor efectuate de către băncile licențiate, Banca Naționala a Moldovei a retras din circulație bancnote în suma totală de 2,486 miliarde de lei (cu 45,6 la suta mai puțin, față de anul 2019), ceea ce a constituit cantitativ 44,5 milioane de bancnote (cu circa 32,5 la suta mai puține comparativ cu anul 2019).

Contrafacerea de monedă națională

În anul 2020 în cadrul băncii au fost procesate 43,2 milioane de bancnote, prin verificare atât din punctul de vedere al autenticității, cât și al calității. Urmare procesării, circa 25,9 milioane de bancnote au fost sortate ca fiind necorespunzătoare circulației.

Pe parcursul anului 2020, în sistemul bancar au fost înregistrate în jur de 700 de bancnote de lei contrafăcute sau false. Acestea au fost cu circa 70% mai puține față de anul 2019. Raportat la numărul bancnotelor autentice aflate în circulație, numărul  bancnotelor falsificate era de circa două bancnote falsificate la un milion de bancnote autentice aflate în circulație.

Cele mai multe falsuri au fost înregistrate în cazul bancnotei cu valoarea nominala de 100 de lei - 569 de bucăți. Pe locul al doilea s-a situat bancnota cu valoarea nominala de 20 de lei - cu 108 falsuri, urmată de bancnota de 200 de lei - cu 27 de falsuri, și bancnota de 1.000 de lei - cu 16 falsuri.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
„Fluierăm finalul și oprim corupția” sau cum sute de bancnote de 1.000 de lei au fost făcute bucățele în centrul Chișinăului (VIDEO)

„Fluierăm finalul și oprim corupția” sau cum sute de bancnote de 1.000 de lei au fost făcute bucățele în centrul Chișinăului (VIDEO)

Cele mai scumpe monede comemorative lansate de BNM. De la bancnote jubiliare până la articole numismatice

Cele mai scumpe monede comemorative lansate de BNM. De la bancnote jubiliare până la articole numismatice

Banca Națională a Moldovei pune în circulație o monedă comemorativă dedicată Teatrului Național „Mihai Eminescu”

Banca Națională a Moldovei pune în circulație o monedă comemorativă dedicată Teatrului Național „Mihai Eminescu”

Advertoriale
EuroCreditBank vă oferă depozite la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

EuroCreditBank vă oferă depozite la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Întreprinderea „Artemsol” din Ucraina, care exporta sare pe piața din Moldova, nu mai activează. Clădirea și depozitele, bombardate
 • 2
  Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)
 • 3
  Fostul deputat român, Cristian Rizea, ar fi fost amendat cu 1.500 de lei pentru parcare neregulamentară în centrul capitalei
 • 4
  Conducerea PSRM, în discuții cu ambasadorul UE în Moldova. Furculiță: Dosarele în care figurează Dodon, socialiștii și Stoianoglo trebuie stopate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.