Angajații Căii Ferate, de două luni fără salarii: Conturile urmează să fie transferate de la BEM la Victoriabank

Angajații Căii Ferate, de două luni fără salarii: Conturile urmează să fie transferate de la BEM la Victoriabank

Angajații Căii Ferate declară că nu primesc de două luni salarii, din cauza că întreprinderea nu ar avea surse financiare pentru a le achita. Conducerea întreprinderii refuză să comenteze situația care s-a creat la întreprindere.

Mai mulți angajați ai Căii Ferate a Moldovei declară că nu primesc de două luni salariile. La solicitările de a primi bani pentru munca efectuată conducerea declară că „Nu sunt bani”, ne spune angajat al Căii Ferate care a dorit să păstreze anonimatul pentru a nu fi persecutat de către conducerea întreprinderii.

Unii angajați au mai declarat că conturile lor salariale sunt transferate de la Banca de Economii la Victoriabank.

În acest context poate fi menționată declarația liderului socialist, Igor Dodon care afirmă că premierul Chiril Gaburici ar fi dat ordin instituțiilor abilitate să închidă conturile de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank și să fie transferate la alte bănci.

Dan Mitriuc, vice-directorului financiar al Căii Ferate a refuzat să ofere un comentariu în acest sens și ne-a direcționat să ne adresăm serviciului relații cu presa care nu a fost de găsit.

Totodată serviciul de presă al Ministerului transportului ne-a spus că doar oficialii ÎS Calea Ferată a Moldovei ar putea să ofere informații referitor la problemele ce țin de achitarea salariilor.

În luna august 2014 a fost decisă majorarea cu 15% a salariilor angajaților ÎS Calea Ferată a Moldovei. Această decizie a fost luată după ce au fost mediatizate intens declarațiile unor muncitori a întreprinderii, care declarau că au salarii foarte mici.

Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM) va fi modernizată, grație unui credit acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a oferit ţării noastre un credit în valoare de 52,5 milioane de euro pentru realizarea proiectului de achiziție a locomotivelor și restructurarea infrastructurii feroviare.

Acest credit nu prevede însă și achitarea salariilor. De mai mulți ani întreprinderea funcționează în pierdere, iar o parte din cheltuieli sunt subvenționate din buget.

ÎS Calea Ferată a Moldovei este întreprinderea de stat cu cei mai mulţi angajaţi, aceștia fiind în număr de circa 10 mii de persoane, potrivit datelor disponibile din 2014.

Recent în funcția de director general al ÎS Calea Ferată a Moldoveia a fost numit Vladimir Cebotari, care anterior deținea funcția de vice-ministru al Transporturilor.

Solicităm o reacție a conducerii Căii Ferate referitor la neachitarea salariilor, precum și cauzele acestor rețineri.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.