„Fiul meu candidează”, „Bașcanul să dețină toată puterea” sau „Aleșii să audă ce spune poporul”: Oamenii din UTA Găgăuzia, în prag de alegeri pentru Adunarea Populară (VOX)

„Fiul meu candidează”, „Bașcanul să dețină toată puterea” sau „Aleșii să audă ce spune poporul”: Oamenii din UTA Găgăuzia, în prag de alegeri pentru Adunarea Populară (VOX)

Zile numărate ne despart de 19 septembrie, dată la care locuitorii din UTA Găgăuzia vor decide cine merită să facă parte din noua Adunare Populară. AGORA a mers în autonomie să aflăm ce gânduri îi frământă pe oameni în perioada electorală și ce-i determină să meargă sau nu la urna de vot. În timp ce în Buceac am întâlnit oameni mulțumiți de ce-au făcut aleșii precedenți, în Comrat oamenii s-au arătat mai rezervați.

Imediat la intrarea în Găgăuzia ne întâmpină o localitate așezată între două dealuri - satul Buceac. Străzile și curțile le-am găsit mai mult pustii, iar cei câțiva localnici erau cuprinși de grijile cotidiene. „Sunt la muncă toți, e zi lucrătoare”, ne spune o localnică.

Din depărtare se auzea motorul unui „motobloc”. La volanul lui - un alegător, vizibil curios de vizita străinilor.

Publicitate

„Am venit să vedem cum trăiți. Curând sunt alegeri în UTA Găgăuzia. Știți despre aceasta?”, am ținut să întrebăm. „Știm - știm. Voi merge! Oricum, trebuie să alegem pe cineva. O să alegem primar…ah nu, deputat”, spune bărbatul.

De la magazinul din sat iese o bătrânică: „Să trăim până atunci și vom merge. Nu se știe...”, spune bătrâna.

Printre trecători am întâlnit și tatăl unui candidat local. „Eu nu am decis exact pe cine votez. În primul rând, nu știu câți candidați sunt, iar de altă parte, candidează și fiul meu. De aceea, cel mai probabil, voi vota pentru fecior”, spune bărbatul.

Indiferent că au decis sau nu pe cine votează, localnicii din Buceac știu ce calități trebuie să dețină viitorul deputat local.

„Să atragă mai multă atenție oamenilor. În plus, nu doar să promită, dar și să facă”, spune o femeie.

„E important e ca oamenii să trăiască bine căci, știți cum se trăiește acum? Greu! Totul e scump”, adaugă un sătean.

„Să fie un bun familist, om respectat în sat și om de cuvânt. Să fie responsabil și să îndeplinească toate instrucțiunile”, adaugă o femeie.

N-am ezita să-i întrebăm pe săteni dacă sunt mulțumiți de cele făcute de membrii fostei Adunări Populare.

„Foarte multe a făcut fostul deputat. De câte ori ne-am adresat a ajutat oamenii și nu cedat în ceea ce făcea”, afirmă o femeie.

„Am observat schimbări spre bine. În primul rând - iluminatul, canalizarea, apeductul, deja e un mare plus”, o susține un consătean.

Am lăsat sătenii din Buceac cu grijile și bucuriile lor și am mers mai departe. Peste un deal, la o azvârlitură de privire, se întinde orașul Comrat. În forfota zilei de joi, am întâlnit câțiva localnici care stăteau la sfat în parcul de lângă biserică. I-am întrebat dacă merg la alegerile din 19 septembrie.

„Scrutinul e important și nu prea. Pentru că este un lider - bașcanul Găgăuziei. Această persoană trebuie să dețină toată puterea”, crede un bărbat.

„Vom merge la alegeri. Trebuie să susținem deputații regionali pentru dezvoltarea orașului nostru ca să poată fi aprobate unele legi pentru soluționarea problemelor locale”, crede o femeie.

„Așa cum e autonomie, este o conducere. Acum trebuie aleși deputații ca să schimbăm câte ceva. Să stabilim o legătură mai strânsă cu Moldova, deși, și așa sunt legături bune”, spune un alt trecător.

O localnică, însă, s-a arătat mai sceptică. „Parlamentul de la Chișinău nimic nu a făcut, ca și Maia Sandu, dar de ici, și Adunarea Populară. Și pentru aceștia trebuie bani. Eu personal nu merg la niciun fel de alegeri. Am fost, am ales și… nimic bun”, spune femeia.

Similar crede și un alt locuitor al Comratului:„Vă zic din start că eu deja nu cred în acești deputați. M-am apropiat de ei, dar nu au putut rezolva nicio problemă. Deja e treaba lor”.

Întrebați ce realizări a făcut în autonomie fost garnitură a Adunării Populare, locuitorii din Comrat au enumerat reparația școlilor, a grădinițelor, dar au menționat și că pandemia a împiedicat desfășurarea mai multor proiecte.

„Am doar o singură rugăminte. Ca toți aleșii să asculte ce vrea poporul și să- și îndeplinească obligațiunile cinstit și onest”, s-a adresat un tânăr către viitorii deputați în Adunarea Populară.

Sediul Adunării Populare UTA Găgăuzia

AGORA și-a propus să reflecte alegerile deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei din 19 septembrie 2021. Subiectul viitorului scrutin este reflectat pe pagina AGORA dedicată care poate fi accesată aici.

Proiectul inițiat este susținut de Embassy Ofice of the Netherlands in Moldova

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal