
Traficul rutier din Chișinău, subiect de discuții la MAI. Ministra de Interne spune că toate sugestiile INSP, adresate primăriei, au fost trecute cu vederea. Mesajul lui Chironda
Circulația rutieră și siguranța traficului rutier au fost discutate astăzi la Ministerul de Interne de ministra Ana Revenco și primarul Ion Ceban. MAI insistă că a trimis administrației municipale mai multe sugestii de îmbunătățire a traficului rutier, dar toate ar fi fost trecute cu vederea de funcționarii primăriei. Cei de la Interne afirmă că doar administrația locală e responsabilă de fluidizarea circulației. Edilul capitalei afirmă că problema constă în numărul prea mare de mașini înregistrate în oraș. Fostul viceprimar, Victor Chironda, a tratat subiectul într-o postare pe facebook, dând vina pe managementul prost al Direcției Transport Chișinău.
・
După discuția din 13 septembrie de la sediul Ministerului de Interne, s-a decis crearea unui grup comun de lucru format din specialiști în domeniul circulației și siguranței rutiere din cadrul MAI, precum și reprezentanți ai Primăriei mun. Chișinău, pentru decongestionarea traficului din minicipiu.
„Ministerul Afacerilor Interne are competențe de dirijare a traficului, dar acestea țin mai degrabă de situații excepționale (atunci când nu funcționează corespunzător semafoarele, în cazul unor calamități, în perioada Sărbătorilor ori atunci când în oraș sunt anumite delegații de rang înalt). De asemenea, echipele MAI sunt responsabile și de prevenirea ori penalizarea celor care încalcă prevederile legale. În rest, în condiții obișnuite, fluidizarea circulației este atribuția primăriei și trebuie îmbunătățită cu sisteme de semaforizare - de dorit inteligente - de programe moderne de management al traficului, de planul bine definit de circulație a transportului și fluxurilor de transport, de semne și marcaje rutiere vizibile și bine întreținute”, a menționat astăzi ministra afacerilor interne.
Tot astăzi, ministra i-a adus la cunoștință lui Ion Ceban faptul că responsabilii de la Inspectoratul Național de Securitate Publică au expediat până acum în adresa Primăriei mai multe sesizări și prescripții, cu indicarea concretă a măsurilor necesare spre realizare pentru fluidizarea circulației, însă au primit în cel mai bun caz răspunsuri formale. În context, MAI a propus un set de măsuri ce țin de instalarea indicatoarelor rutiere, marcajul rutier, direcțiile de deplasare a transportului, îmbunătățirea calității infrastructurii pentru a fi discutate și puse în aplicare de către Primărie.
La rândul său, Primarul General Ion Ceban și-a manifestat importanța unei conlucrări eficiente între instituții fără de care lucrurile nu pot evolua în direcția corectă, se arată în același comunicat. În fața presei, Ceban a spus că:
„Nu este un secret, municipiul Chișinău a fost prevăzut pe toate străzile pentru 90 de mii de mașini, astăzi avem în zi oficial peste 230 de mii de mașini, dar traversează Chișinăul peste 400 de mii de mașini. Haideți toată lumea împreună să căutam o soluție. Și sunt sigur că aceste soluții vor veni.”
Fostul viceprimar, Victor Chironda, a venit și el cu o reacție la subiect. El a dat vina pe conducerea Direcției Transport a Chișinăului pentru ambuteiajele din oraș.
„Cauza principală a haosului rutier în Chișinău este Direcția de Transport - o instituție depășită de timp și realități care pur și simplu ignoră partea de management a traficului, preferând să se focuseze pe lucrări de reparație (pentru că sunt mulți bani și puțin efort instituțional). Ca să înțelegeți căt de nepregătită e Direcția în domeniul organizării traficului trebuie să știți că șeful Serviciului Securitatea Circulației Rutiere este un oarecare Ion Cazacu - o persoană fără studii superioare, fără cunoștințe elementare în managementul siguranței rutiere sau în ingineria traficului. El ocupă această funcție de mulți ani de zile însă cea mai mare parte a timpului lucrează ca șofer personal al fostului director al direcției, Adrian Boldurescu, care e consilierul neoficial al primarului Ceban”, scrie Chironda pe internet.
Chironda recunoaște că vreme cât a fost în funcție, el am primit zeci de demersuri oficiale de la Direcția de poliție Chișinău - propuneri de reorganizare a intersecțiilor, solicitări de modernizare a semafoarelor, liste cu puncte cu risc sporit de accidente etc.
„Majoritatea acestor demersuri s-au pierdut în mlaștina de incompetență și corupție de la Direcția Transport și întreprinderile subordonate.”
TE-AR PUTEA INTERESA: Viceprimarul Chironda se plânge de presiuni la Primăria Chișinău, după ce s-a inițiat o anchetă în care este vizat: „E un abuz vădit”
Fostul viceprimar afirmă că situația poate fi îmbunătățită pentru că există deja recomandări la problema traficului din capitală.
„Imediat după preluarea mandatului de viceprimar am contractat o analiză instituțională a Direcției de Transport și a structurilor municipale subordonate (LumTeh, Exdrupo, Edilitate). Documentul a fost prezentat primarului și Directorului Direcției transport, însă nici o recomandare din acel document nu a fost realizată. Dacă dl primar vrea cu adevărat să îmbunătățească situația în domeniul managementului traficului ar putea pur și simplu să deschidă acel Raport de analiză instituțională a Direcției Transport și să înceapă a implementa tot ce e scris acolo.”
Edilul municipalității nu a oferit un comentariu public la afirmațiile lui Chironda.