*Acest material este sponsorizat

Amețelile, simptome care nu trebuie neglijate pentru zeci de afecțiuni. Cum le depistăm și ameliorăm

Amețelile, simptome care nu trebuie neglijate pentru zeci de afecțiuni. Cum le depistăm și ameliorăm
HEEL în Moldova

Pentru unii, vacanța nu este tocmai cea mai fericită perioadă. Drumurile lungi, cu orice mijloc de transport, sunt pentru multe persoane asociate cu amețeli, stare de vomă sau dureri de cap. Conform statisticilor, una dintre cele mai frecvente probleme este amețeala. Fiind o boală de mișcare frecventă în transport și pe apă, amețeala aduce cu sine simptome neplăcute, în special manifestate la înălțime. Asociată cu vacanța, amețeala aduce cu sine slăbiciunea generală și dezorientarea – elemente care complică mult viața oricărui turist.

Amețeala care ne urmărește toată viața

Aproape toată lumea se confruntă cu amețeli de-a lungul timpul vieții: cineva a avut rău de mișcare în copilărie, alții, dimpotrivă, la vârsta adultă încep să se plângă de o pierdere a orientării. Conform statisticilor, fiecare al zecelea pacient care vizitează un terapeut acuză și amețeli printre simptomele bolii sale. Printre cei care apelează la un medic ORL sau la un neurolog, acest procent este chiar mai mare: fiecare al treilea pacient acuză vertijuri. Unii dintre ei fie nu dau mare atenție amețelilor, fie acestea se manifestă într-o formă foarte ușoară și pierd teren pe fundalul altor simptome.

Și care poate deveni o problemă reală

Frecvența mare a vertijurilor și amețeli care durează pot deveni o adevărată tortură, care le pacienților limitează capacitatea de a lucra și pur și simplu reduce calitatea vieții. Dacă simpla ridicare din pat dimineața îți provoacă o amețeală puternică până la cădere sau o ridicare bruscă la job e însoțită de vertijuri frecvente – sunt semnale clare că amețeala nu e un simplu disconfort care poate fi trecut cu vederea. Amețeala nu este doar sindromul bolii de mișcare în transport (medicii o mai numesc kinetoză), care afectează cel mai adesea copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani. Senzația că îți fuge pământul de sub picioare sau să planezi de fiecare dată când urci sau cobori cu un lift trebuie să-ți ridice semnale de alarmă.

Cum se manifestă vertijurile

De regulă, acest lucru este însoțit de întunecarea ochilor, imagini încețoșate, stare de greață, vomă și o serie de alte simptome neplăcute. Amețeala poate dura de la câteva secunde până la câteva zile, poate fi asociată cu anumite mișcări (de exemplu, cu o întoarcere bruscă a capului), poziția corpului (de exemplu, amețești doar când stai întins și cu ochii închiși ) sau condiții de mediu (de exemplu, aceeași kinetoză - sindrom de boală de mișcare în transport).

Senzația de amețeală apare atunci când acțiunile celor trei sisteme de echilibru nu sunt coordonate: urechea internă, sistemul musculo-scheletic și vederea. Orice mișcare (în lateral, în sus, în jos) este fixată de organele urechii interne, transmise creierului și acționează asupra senzațiilor sistemului musculo-scheletic și ale organelor vizuale. Dacă funcțiile oricăruia dintre aceste sisteme sunt perturbate, persoana își pierde stabilitatea și, ca urmare, dezvoltă amețeli. Urmările pot fi minore, ca și în cazul amețelilor în transport, dar pot limita foarte serios activitatea pacientului. Iar pe termen lung - chiar duc la vătămări, cauzate de căderi sau invaliditate timpurie și pensionare.

Ce boli ne pot cauza amețeli

De regulă, amețelile nu sunt o boală independentă, ci un simptom al unei alte tulburări, adesea foarte grave. Potrivit unuia dintre cei mai autorizați specialiști germani în neurologie, profesorul K.-F. Claussen, la jumătate dintre pacienți, cauza amețelilor este legată de boli cardiovasculare. Fie este afectată alimentarea cu sânge a creierului, fie vorbim despre ateroscleroză sau chiar hipertensiune arterială. Diferite leziuni ale capului și gâtului (sindrom post-traumatic și comprimarea sau ruperea vaselor de sânge și a nervilor spinali) cauzează vertijuri la circa un sfert din pacienți. La alți 15% dintre pacienți – amețelile sunt asociate cu tulburări metabolice (boli de rinichi, spre exemplu). Și numai la 10% dintre pacienți amețeala este cauzată direct de tulburări neurologice.

Dacă amețelile sunt permanente și se manifestă în mod regulat, trebuie să consultați un medic și să fiți examinat în laborator. Acest lucru va ajuta la identificarea în timp util a bolii de bază și la începerea terapiei sale. Și tratamentul bolii vă va ajuta să scăpați de amețeli ca simptom al acesteia.

Remedii la îndemâna oricui, în situații simple

Simptomele amețelii pot fi tratate cu remedii medicamentoase clasice. Puteți utiliza și medicamente naturale care sunt utilizate pe scară largă în întreaga lumea cu diferite tipuri de vertij.

Cunoscutul preparat natural complex Vertigoheel (sub formă de pastile) este foarte popular în Germania. Vertigoheel are în compoziția sa patru componente de origine vegetală, animală și minerală.

Medicamentul se poate de administrat în diferite tipurile de vertij (de etiologie vasculară (ca urmare a aterosclerozei cerebrale), traumatică (după traume cranio-cerebrale), neurogenă (osteochondroza segmentului cervical al coloanei vertebrale, disfuncția nucleelor vestibulare), metabolică și toxică (consumul de alcool, tutun sau cafea, în cazul maladiilor infecțioase, supradozajul medicamentelor). Doza recomandată pentru adulți și copii cu vârsta peste 12 ani este 1 comprimat de 3 ori pe zi, iar în cazuri acute (accesele de vertij) - la fiecare 15 minute (timp de 2 ore), după care se va continua cu doza standard. Se va administra cu 15-20 minute înainte de mese, sau cu o oră după acestea. Comprimatul trebuie menținut în cavitatea bucală până la dizolvare. Durata obișnuită a curei de tratament alcătuiește 3 săptămâni. La necesitate, după 2-3 săptămâni, cura de tratament poate fi repetată.

Efectul al Vertigoheel se manifestă prin eliminarea vertijurilor sau scăderea frecvenței, duratei și intensității acceselor de vertij. Este recomandabil să conveniți asupra unui plan de tratament cu un medic, iar în cazuri mai grave vă puteți adresa din start medicului de familie sau curant. Preparatul german Vertigoheel este un remediu studiat, cu efect dovedit în tratamentul vertijurilor. Se găsește în rețelele de farmacii.

Nu utilizaţi Vertigoheel: dacă sunteţi hipersensibil la substanțele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Acest produs medicamentos conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveți tulburări ereditare rare de tipul intoleranței la galactoză, deficiență de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbție la glucoză-galactoză, nu trebuie să utilizați acest medicament. Atenționări și precauții. Discutați cu un medic înainte de a administra Vertigoheel. Dacă simptomele se mențin sau se înrăutățesc, este necesară consultarea unui medic sau farmacist. În caz de menținerea sau agravarea simptomelor existente, sau apariția simptomelor noi, este necesar de a consulta medicul. Reacţii adverse posibile. Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. După punerea pe piață, în câteva ocazii, au fost raportate următoarele reacții adverse la persoanele care au utilizat Vertigoheel: - apariția unor pete roșii pe piele. Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Pentru o utilizare extinsă a acestui medicament după o cură de 3 săptămâni, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Informația completă se găsește în prospectul pentru pacient.

P.

Vezi și aceste știri
Nu există vară fără traume! Cum reacționează organismul uman la căzături, vânătăi sau alte tipuri de leziuni

Nu există vară fără traume! Cum reacționează organismul uman la căzături, vânătăi sau alte tipuri de leziuni

Intenționa să trecă frontiera cu un revolver traumatic: Un moldovean, audiat de oamenii legii

Intenționa să trecă frontiera cu un revolver traumatic: Un moldovean, audiat de oamenii legii

De ce trebuie să evitați dieta detox: 7 pericole ale acesteia

De ce trebuie să evitați dieta detox: 7 pericole ale acesteia

Care este poziția corectă atunci când reciți o poezie pentru Moș Crăciun? Află ce au spus invitații la „Coliba Anei” (VIDEO)

Care este poziția corectă atunci când reciți o poezie pentru Moș Crăciun? Află ce au spus invitații la „Coliba Anei” (VIDEO)

Cum stresul influențează afecțiunile gastrice și ce putem face pentru a le ameliora

Cum stresul influențează afecțiunile gastrice și ce putem face pentru a le ameliora

Combatem cele mai cunoscute mituri legate de infecțiile virale respiratorii acute

Combatem cele mai cunoscute mituri legate de infecțiile virale respiratorii acute

Advertoriale
Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Te confrunți cu răcelile vara? Vezi cum poți scapa de ele cu ajutorul preparatelor –Heel

Te confrunți cu răcelile vara? Vezi cum poți scapa de ele cu ajutorul preparatelor –Heel

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Marina Tauber rămâne în arest la Penitenciarul nr. 13. Magistrații Judecătoriei Chișinău au prelungit mandatul de arest cu 20 de zile
 • 2
  Căutați de oamenii legii de aproape 10 ani: Doi soți, reținuți în capitală. Iată de ce sunt învinovățiți (VIDEO)
 • 3
  Gazprom susține că la iarnă țările europene ar putea plăti peste 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz
 • 4
  „O prestație jalnică”. Cât de (ne)dezvoltat este sectorul zootehnic, prioritar în asigurarea securității alimentare a țării, și ce spun experții
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.