Profil de candidat | Circumscripția Nr. 15 Bugeac. Despre candidații la funcția de deputat în Adunarea Populară și de ce această circumscripție a atras atenția opiniei publice

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 15 Bugeac. Despre candidații la funcția de deputat în Adunarea Populară și de ce această circumscripție a atras atenția opiniei publice

Cu siguranță, la alegerile din această toamnă în Adunarea Populară a Găgăuziei, circumscripția Nr. 15 din satul Bugeac, a fost subiectul celor mai multe articole în presă - atât cea locală, cât și la nivel republican. Totul, pentru că, aici, înregistrarea candidaților s-a lăsat cu scandal și instanțe de judecată. 

În circumscripția Nr. 15 candidează cinci doritori de a ocupa fotoliul de deputat în organul legislativ al autonomiei. Surpriza cea mare s-a dezvăluit atunci, când a devenit clar că pe aceeași listă figurează doi candidați cu același nume, prenume și patronimic (adevărat că anul de naștere este diferit). Este vorba despre Kîssa Vladimir Mihailovici - doar că un candidat este născut în anul 1980 și este actualul președinte al Adunării Populare a Găgăuziei, iar celălalt, născut în anul 1963, care este agronom de profesie. Anterior, AGORA a mai scris la acest subiect. Problema e că Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a respins inițial cererea de înregistrare a candidatului Kîssa Vladimir Mihailovici, născut în 1963, pe motiv că ar fi identificat date incorecte în liste. Mai exact, 92 dintre cele 150 de semnături au fost declarate nevalabile pentru că se repetau. Cu toate acestea, Curtea de Apel Comrat a anulat decizia CEC privind refuzul înregistrării acestuia, așa încât, pe listă vor fi doi tiji (persoane care poartă același nume).

Mai mult, subiectele controversate, legate de această circumscripție nu se termină aici. La începutul acestui an, prin luna ianuarie, nokta.md scria că mai multe persoane și-au făcut viƶa de reședință într-un cămin din satul Bugeac. Informația a fost confirmată pentru portalul de știri de primarul satului, Nikolai Dudoglo. Atât el, cât și deputatul în Adunarea Populară a Găgăuziei, Vladimir Kîssa, vorbeau atunci despre o încercare de a frauda alegerile. În același timp, căminul a fost renovat pe exterior, însă ușile lui rămân închise. Atunci nokta.md scria că atât Nikolai Dudoglo, cât și Vladimir Kîssa afirmă că de vină ar fi fostul șef al Direcției Principale a Complexului Agtroindustrial al UTA Găgăuzia, Alexander Kendigelian. Acesta, însă a declarat jurnaliștilor că nu comentează învinuirile. Situația a continuat și în luna august, când presa locală scria că locuitorii satului sunt indignați de faptul că aici sute de oameni își fac vize de reședință, cum au spus ei, ilegale. Locuitorii satului sunt siguri că „aceasta este o schemă penală menită să falsifice rezultatele alegerilor pentru Adunarea Populară din Găgăuzia, care urmează să aibă loc în autonomie, pe 19 septembrie”, se spunea în adresarea sătenilor către organele de drept. Subiectul a intrat și în atenția Bașcanului, Irina Vlah, care, la o întâlnire cu locuitorii satului Bugeac, din data de 17 august 2021, a declarat că ”Nu putem permite ca locuitorilor din Bugeac, și din orice altă localitate a Găgăuziei, să le fie furat dreptul să delege în Adunarea populară deputatul care le-a câștigat încrederea. Suntem adepții competiției cinstite între candidați. Dar, ultimul cuvânt rămâne după alegătorii circumscripției, și acest drept trebuie aparat. Un candidat onest nu va recurge niciodată tehnici mincinoase, iar un candidat necinstit nu are loc în organul legislativ al Autonomiei. Acesta este un precedent foarte periculos. Îndemn candidații să renunțe la acțiuni necinstite, iar autoritățile responsabile trebuie să se implice în asigurarea unor alegeri corecte".

Publicitate

***

Să vedem, deci, cine sunt candidații în circumscripția Nr. 15 Bugeac. Unul dintre pretendenții de fotoliul de deputat este Alexandr Kendighelean (despre care s-a menționat în articolul publicat de nokta.md). El are 57 de ani, este de profesie pedagog, însă lucrează în calitate de director comercial la SRL”Doxancom”.

...

...

Potrivit declarației de avere, acesta a obținut un venit salarial de 223.075 de lei de la Direcția Principală a Complexului Agtroindustrial al UTA Găgăuzia, alți 70.282 lei de la RL”Doxancom” și încă un venit de la Fabrica Oloi Pak - în valoare de 30 de mii de lei. La fel, soția sa a obținut venituri salarile de la Fabrica Oloi Pak - în valoare de 24.172 de lei și alți 20015 - de la Colegiul Mihail Ciachir. Candidatul mai declară un apartament în valoare de 39.154 de lei și o casă de locuit, estimată la 88.154 de lei. Alexandr Kendighelean mai indică o cotă-parte de 50% la Fabrica Oloi Pak, care se specializează în рrеluсrаrеа produselor lactate.

Un alt candidat (unul dintre cei doi cu nume identice) este Vladimir Kîssa. Vorbim acum de actualul președinte al Adunării Populare a Găgăuziei, de legislatura a șasea. Este născut, cum am mai menționat mai sus, în anul 1980 și este originar din satul Bugeac.

...

...

În declarația de avere, cesta arată venituri salariale din activitatea în cadrul Adunării Populare a Găgăuziei - 246.891 de lei și de la Agenția de Dezvoltare Regională a Găgăuziei - 143.028 de lei. În anul 2021 a avut un venit din vânzarea unui bun (imobil/mobil) în valoare de 510.000 de lei. 11.723 de lei candidatul i-a primit în calitate de tichete de masă, alte 16.000 de lei - compensație de la Ministerul Finanțelor, 8.160 de lei - indemnizație și 2.442 de lei - pentru pierderea temporară a capacității de muncă. La fel, candidatul a mai menționat trei terenuri - două intravilane (unul fără a indica valoare și altul - de 1.200 de lei) și unul extravilan - de 9.592 de lei. La capitolul imobile sunt trecute două cu destinație comercială - de 81.730 de lei și altul, respectiv - de 54.385 de lei. Mai este indicat încă un imobil - de 119 metri pătrați (nu e indicată valoarea) și o casă de locuit de 114 metri pătrați, la fel, fără o valoare estimată. La toate acestea se adaugă două automobile cu valori de 290 de mii de lei și, respectiv, de 160 de mii de lei. Vladimir Kîssa a mai indicat o datorie de 200 de mii de lei, pe care a luat-o cu 0% și a cărui scadență v fi în 2026.

Cel de-al treilea candidat este Alexandr Panov, de 26 de ani. Este jurist și agronom, iar în prezent, activează în cadrul SRL ”Gold-Agro Prime”, în calitate de agronom.

...

...

În declarație acesta indică pentru anul 2019, venituri salariale de 20.000 de lei, iar pentru 2020 - aproximativ 171 de mii de lei (cumulativ de la două întreprinderi). Candidatul mai arată trei terenuri agricole, pentru care însă nu este indicată valoarea. Încă mai figurează o casă de locuit de 175 de metri pătrați (la fel, fără valoarea indicată), iar de la bancă are luat un credit de 150 de mii de lei, pe care trebuie să-l ramburseze în anul 2024.

Cel de-al patrulea candidat este Fiodor Leiciu, născut în anul 1965. De profesie este zootehnician, iat în prezent, este angajat în calitate de manager în cadrul SA Balîc (Comrat).

...

...

Potrivit declarației, în anii 2019-2020, acesta a ridicat (în calitate de salatiu ) 10.000 de lei. În act mai este indicat un teren agricol - fără a fi menționată valoarea acestuia.

Și, cel de-al cincelea pretendent la fotoliul de deputat este Vladimir Kîssa (al doilea dintre cei cu nume identice). De această dată, este vorba despre cel născut în 1963. În nota biografică se menționează doar că este agronom. Alte informații, inclusiv despre locul actual de muncă, lipsesc.

...

...

În declarația care este disponibilă pe site-ul CEC, candidatul nu indică niciun venit, nicio proprietate.

Pentru mai multe informații, accesează pagina dedicată scrutinului din 19 septembrie, unde găsești toate știrile despre ce se întâmplă acum în UTA Găgăuzia, explainere și grafice, descrieri și reportaje din regiune.

Proiectul este susținut de Embassy Ofice of the Netherlands in Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal