Reprezentanți ai Procuraturii Generale au anunțat astăzi că au demarat investigații ample în cazul elucidării fraudelor din sectorul bancar. În cadrul acțiunilor, urmează să fie implicați 29 de procurori și 20 de ofițeri de investigație. Totodată, urmează să fie audiate zeci de persoane cu funcții înalte din structurile statului. Procuratura a mai anunțat că își dorește ca aceste investigații să aibă o finalitate rapidă și fără „show-uri televizate”.
Perioada de investigații 2007-2015
Procurorul anticorupție, Eduard Harujen, a declarat că a fost instituit un grup special de lucru care întrunește mai mulți procurori și ofițeri de investigație și va examina schema de fraudare care a început în anul 2007 și a durat până în 2015.
„Vom da o claritate acestui caz. Spre marele regret, tabloul informațional este creat din declarații politice. Deja am efectuat un șir de verificări la Guvern, Parlament, BNM, MInisterul Finantelor, Agenția de Stat pentru Proprietăți Publice. În special, ne-a trezit intereseul actelor ce țin de corespondența dintre mai multe instituții de stat, stenografe, avize și rapoarte.
Aceste documente urmează sa ne ajute la elucidarea acestui caz. În rezultatul examinării profunde, vom întreprinde și alte măsuri. Investigația noastră va culmina cu audierile tuturor persoanelor care au tangență cu acest caz. Vor fi audiați atât funcționari simpli, cât și cei cu funcții înalte, dar și politicieni. În același timp, un grup de procurori se ocupă de recuperarea banilor”, a declarat procurorul Eduard Harujen.
Hotărârile secrete, sub lupa procurorilor
Procurorul Andrian Popenco a enumerat mai multe acțiuni printre care urmează să fie întreprinse, între care: verificarea activității comisiei parlamentului privind investigația din sectorul bancar, dar și hotărârile secrete ale Guvernului prin care au fost acordate credite sub garanția de stat.
„Vrem să vedem modul în care s-au făcut audierile, dacă nu au existat tentative de influențare și dacă această acțiune a fost un pregatită. Vrem să verificăm cum a fost luată decizia privind emisia suplimentară la BEM și neparticipația statului, argumentele care au stat la baza acestei decizii, dar și modul în care a fost introdusă admnistrarea specială. Vrem să vedem cum au fost gestionat de către BNM injecțiile de bani, aspectele hotărârii Guvernului din 2015 și temeinicia acesteia”, a declarat procurorul.
Fără show-uri televizate
La rândul său, procurorul Adriana Bețișor a precizat că, în acest moment, nimeni nu are vreo calitate procesuală în acest dosar. „Vom continua investigațiile cu proprietarii întreorinderilor care au beneficiat de credite neoerformante de la Banca de Economii și vom atrage atenția în mod deosebit la procedura de acordare a creditelor, inclusiv unde au ajuns mijloacele financiare.
Sunte niște acțiuni de amploare, zeci de persoane care urmează să fie audiate. Ne-am pus ca și scop să o facem într-o manieră destul de rapidă, pentru a avansa cu investigațiile care ne aflăm la moment. De asemenea, vrem să o facem într-o manieră consistentă și profesionistă, fără show-uri televizate, dar vă asigărum că va fi transparență în procesul decizional”, a declarat Adriana Bețișor.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
