O oră sau în jur de 30-40 de minute. Aproximativ atâta timp durează să ajungi dintr-un sector în altul al capitalei în orele dimineții, când străzile din Chișinpu sunt inundate de ambuteiaje, neau comunicat unii șoferi.
Alții spun că în timpul săptămânii sunt zile când situația din traficul rutier se agravează și mai mult. De obicei luni și vineri, crede un alt șofer.
O soluție pentru fluidizarea traficului rutier ar fi reducerea numărului de automobile. Totuși, nu toți conducătorii auto sunt gata să renunțe la transportul personal pentru transportul public.
„Nu știu, cred că nu renunț. Doar dacă pentru copii, pentru o plimbare”, crede o șoferiță. Alții spun că mașina e folosită în scop de lucru, iar unii șoferi afirmă că optează uneori pentru troleibuz sau mersul pe jos.
„Ar fi bine ca cei care nu au nevoie, nu au echipamente de cărat, ar fi bine să se ducă cu biciclete sau cu transport public ar fi mai ușor. Dar la noi sunt multe persoane care își iau automobilul și fac așa, plimbări în gol. Și din cauza asta se formează ambuteiaje, aglomerație”, afirmă un bărbat.
„Transportul public este cheia acestei soluții. Dacă ar fi un transport public în care să ajungi la fel de rapid, sau să ai condiții la fel de bune ca în mașina personală cred că n-ar fi o problemă de a schimba mașina pe troleibuz. De multe ori aleg troleibuzul, dar nu dimineața când vin la serviciu”, afirmă un alt șofer.
Printre șoferi am întâlnit și unele persoane care ar fi gata să schimbe mașina pentru o bicicletă, dacă ar fi amenajate piste pentru bicicliști pe străzile din capitală.
Și pietonii simt problema ambuteiajelor din capitală. Unii au sugerat soluții care ar putea determina șoferii să renunțe la mașinele lor măcar pentru o zi.
„Mașina nu dă multă sănătate. Eu înțeleg când ai de hotărât ceva de urgență trebuie de urcat în transport și de hotărât repede. Dar în rest, dacă ai treburi la 2-3 km,trebuie de mers pe jos”, spune un bărbat.
„Să-i motivăm nu ne va reuși, dar se poate de pus o interdicție, de exemplu, în unele zile. De fapt, este o idee bună. Centrul orașului în genere trebuie să fie fără mașini. Să fie pentru pietoni”, crede alt pieton.
„În orice oraș european, problema traficului rutier e mai gravă. Și acolo nimeni nimănui nu-i este dator. Acolo nu sunt parcări. Situația e aceeași. Dar sunt două probleme - la noi oamenii nu sunt gata să plătească pentru parcare și alta - unii s-au deprins să încalce și pentru asta să nu primească nimic”, crede un alt bărbat.
„Ar trebui din timp de promovat acest lucru. Să arătăm exemple din alte țări cum se întâmplă asta și cum ar trebui la noi. Parcări ar trebui să fie la intrările în oraș, ca oamenii care vin cu mașini să lase mașină și prin oraș cu transport public”, crede un alt trecător.
Menționăm că, în prezent capitala este orașul cel mai aglomerat din țară. Iar problema ambuteiajelor și a parcărilor rămâmne la ordinea zilei. Potrivit datelor oficiale, în R. Moldova, la începutul anului 2021 erau îmatriculate peste 1,077 milioane de mașini. Peste 225 de mii de mașini se află în Chișinău.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.