
Alexandr Stoianoglo se adresează la Curtea Constituțională: Dorește anularea prevederilor prin care e numit membru al CSS
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, se adresează cu o sesizare la Curtea Constituțională. Șeful PG este nemulțumit că modificările din 2016 a Legii securității statului prevăd includerea procurorului general în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS) și cere verificarea constituționalității acestor prevederi.
・
Procurorul general afirmă că a decis să sesizeze Înalta Curte după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021. Atunci președintele CSS i-ar fi reproșat lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare și ar fi solicitat raportarea mai multor cauze penale pendinte.
„Procuratura consideră o atare abordare ca fiind inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat, și prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor”, notează PG, într-un comunicat de presă.
În argumentarea sesizării sale, Stoianoglo face referire la Legea securității statului Nr.618 din 31.10.1995. Redacția de atunci nu prevedea ca procurorului general să fie membru din oficiu al CSS.
Ulterior, la inițiativa unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat s-au operat modificări. Așa din 2016 procurorul general a devenit membru din oficiu (art.12 alin.(4) din lege).
Stoianoglo consideră că astfel ar fi grav afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii.
„Atât sub aspect procedural, la acel moment, Parlamentul a încălcat normele Constituției în partea procesului de legiferare, cât și în fond, Legea contravine Legii Supreme, democrațiile moderne necunoscând astfel de practici”, notează PG.
Prin urmare, adresându-se la CC, procurorul general își propune suspendarea acţiunii prevederilor contestate prin care a fost instituit procurorul general drept membru ex-officio în componenţa Consiliului Suprem de Securitate.