Autoritățile anunță că au reluat plata subvențiilor pentru fermieri. Care a fost motivul sistării acestor operațiuni

Autoritățile anunță că au reluat plata subvențiilor pentru fermieri. Care a fost motivul sistării acestor operațiuni

Autoritățile anunță că au reluat plata subvențiilor pentru fermieri, în baza dosarelor depuse pentru acestea. Se întâmplă după ce acestea au fost blocate timp de câteva săptămâni, ca urmare a reorganizării structurale a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Procesul s-a încheiat pe 10 septembrie, când au fost redeschise și liniile de finanțare, scrie mold-street.com.

Acestea au fost blocate timp de câteva săptămâni, ca urmare a reorganizării structurale a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, iar din data de 10 septembrie au fost redeschise liniile de finanțare. Astfel, Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) a transferat, pe luni 13 septembrie, către fermieri 32,2 milioane de lei pentru 184 de cereri de subvenționare. 18,2 milioane de lei au fost virate pentru 89 de cereri depuse pentru proiectele post-investiționale din 2020 și 14 milioane de lei pentru 95 de cereri – plăți directe pe cap de animal.

De notat că, în anul 2020, au fost prevăzute 950 milioane lei pentru subvenţii, dar AIPA a primit 7.448 de cereri de subvenții în valoare totală de 1,22 miliarde de lei. Cea mai mare parte din cele 950 milioane lei, prevăzute pentru anul 2020, au fost direcționate spre plata datoriilor la subvenții pentru anul 2019.

Publicitate

În 2021, conform Legii bugetului de stat, dimensiunea Fondului național de subvenţionare a fost planificată la 1,1 miliarde de lei. Din această sumă, circa 800 milioane lei s-au dus deja pentru plata restanţelor la subvenţii din 2020.

În plus, din Fondul de subvenţionare sunt direcţionate resurse şi pentru alte domenii, inclusiv dezvoltare rurală sau stimularea afacerilor în zona rurală. Aşa că fondurile sunt pe terminate. Datele AIPA relevă că până în prezent nu a fost efectuată nici o plată de subvenții în baza cererilor depuse în acest an. Numărul acestora a trecut de 2.700 de cereri în valoare de circa 478 milioane lei.

Cele mai numeroase sunt pentru Submăsura 1.3. Stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convenţional. Anterior mai multe partide au promis suplimentarea Fondului de subvenţionare a agriculturii, doar că în buget nu sunt bani, iar în plus pentru acest an este necesară și o rectificare bugetară.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal