*Acest material este sponsorizat

Denis Cernomoreț: „Economia verde este un imperativ al timpului. Nu avem de ales” (INTERVIU)

Denis Cernomoreț: „Economia verde este un imperativ al timpului. Nu avem de ales” (INTERVIU)

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru întreaga lume. Pentru a diminua efectele lor, Uniunea Europeană pledează pentru o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor naturii, adoptând așa-numitul „Pact verde european”. Și Republica Moldova și-a asumat anumite angajamente în promovarea economiei verzi, iar noua guvernare și-a propus elaborarea și implementarea unui nou program de promovare a economiei verzi pentru perioada 2022-2027.

Despre economia verde și prioritățile acesteia a vorbit într-un scurt interviu Denis Cernomoreț, președintele Asociației Obștești Green Nations.

Denis, schimbările climatice, chiar sunt o provocare atât de mare pentru state, pentru economiile lor?

Păi aceasta se observă cu ochiul neînarmat. Observați ce se întâmplă în agricultura noastră: fie avem canicule care usucă totul de-a randul, fie avem precipitatii care întrec orice maximă din anii considerați cu climă temperată. În ambele cazuri este compromisă roada.Fermierii își pierd investițile făcute, deseori în baza unor credite bancare, eforturile depuse și se aleg cu mai nimic. Schimbările climatice sunt o provocare nu doar pentru Moldova, sau Europa. Ele sunt o provocare pentru întreaga lume. Prin Pactul verde european pe care l-a adoptat, UE își propune să consolideze o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor naturale:prin reducerea, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, prin creșterea economică disociată de utilizarea resurselor, dar și prin păstrarea sau chiar creșterea locurilor de muncă.

Care este experiența europeană în aplicarea Pactului verde?

Vă pot spune despre experiența Germaniei. Acolo, oamenii vorbesc nu de riscuri, ci despre oportunități, iar în loc de profit, despre protecție climatică și durabilitate. Protecția climatică este văzută ca un motor al inovării, în domeniul diversității. De-a lungul anilor această problemă a fost examinată și analizată cu minuțiozitate. Exemplul landul-ului Baden-Württemberg a demonstrat că economia poate supraviețui și chiar crește în noile circumstanțe. Acestea au demonstrat că interesele industriei și progresul ecologic nu se contrazic. Protecția climei și a mediului ar urma să capete o importanță și mai mare. Ecologiștii de astăzi sunt pragmatici. Economia apreciază acest lucru și speră ca orientările politice clare să ofere certitudine planificării în afaceri. Singura frică pe care o au oamenii de afaceri este insecuritatea. Dacă se reușește asigurarea securității mediului de afaceri, lucrurile se vor mișca spre bine. Evident, criza pandemică a influențat toate procesele, oricum economia verde este un obiectiv care nu poate fi anulat sau pus pe pauză.

Credeți că Moldova are potențialul necesar pentru a se alinia la aceste Pact verde?

Noi nu avem de ales. De fapt, nimeni nu are de ales.În primul rand, este bine că Iuliana Cantaragiu, fost Secretar de Stat, a fost numită în funcție de ministră a mediului. Pe această cale se va păstra memoria instituțională. Pe de altă parte, Moldova nu rămâne singura îm fața unor provocări. Ea este sprijinită de partenerii de dezvoltare prin intermediul proiectului regional „European Union for Environment/Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment). Acesta are scopul să acorde asistență țărilor Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina în asigurarea utilizării durabile a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului și bunăstării populației și stimulării creșterii economice. Proiectul este implementat în perioada 2019-2022 și are costul total de circa 20 mln. Euro pentru 6 țări și 5 instituții de implementare.

Green Nations – Națiunile verzi, este tot despre economia verde?

Evident. Green Nations își propune să conecteze agricultorii moldoveni cu piața europeană. Acest obiectiv strategic poate fi atins prin consolidarea forțelor la nivel guvernamental între state, prin structurarea și promovarea produsului local astfel încît acesta să satisfacă așteptările consumatorilor europeni. Produsele noastre agricole pot fi competitive, fiind necesar doar să fie uniformizate, standardizate și certificate. Acum nu există soluții pentru a ajunge pe piața europeană fără a deveni parte a economiei verzi.No pledăm pentru o agricultură cu ciclu închis și, în cel mai apropiat timp, vom prezenta, cum funcționează acesta și care sunt beneficiile.

În paralel cu proiectele  de bază, promovați educația ecologică în rândul tinerilor.

D. Cernomoreț: Așa este. Nu poți obține rezultate durabile dacă nu încerci să schimbi abordările, mentalitatea generațiilor. Cu eforturi comune, împreună cu, Comisia Națională UNESCO din Republica Moldova, am fondat o școală de ecologie pentru elevi și îi instruim sub aspect ecologic. Până la asta am desfășurat diverse concursuri privind habitatul albinelor și posibilitățile de protejare a lor. Elevii mai multor școli din republică ne-au spus că acest exercițiu le-a extins foarte mult orizonturile de cunoaștere și le-a sporit dorința de a proteja albinele, dar și natura în general.

Mult succes, dnule Cernomoreț, mult succes Green Nations.

P.

Vezi și aceste știri
Ministerul Economiei și cel al Mediului pun la cale un plan comun pentru economia verde

Ministerul Economiei și cel al Mediului pun la cale un plan comun pentru economia verde

Green Nations: „Participarea copiilor la protejarea mediului este una dintre prioritățile noastre principale”

Green Nations: „Participarea copiilor la protejarea mediului este una dintre prioritățile noastre principale”

Cum Green Nations îi învață pe copii să protejeze natura (VIDEO)

Cum Green Nations îi învață pe copii să protejeze natura (VIDEO)

Advertoriale
Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Maib lansează alto – next level premium banking

Maib lansează alto – next level premium banking

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un deputat din PAS pleacă din Parlament. Iată motivul
 • 2
  Un moldovean originar din UTA Găgăuzia a decedat în războiul din Ucraina. Avea funcție de conducere în armata rusă
 • 3
  Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002
 • 4
  Soluție pe ultima sută de metri? Ministerul Economiei plafonează rata dobânzii pentru programul „Prima Casă”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.