Ministrul Agriculturii și un reprezentant al Băncii Mondiale au anunțat în cadrul conferinței de presă, organizate astăzi, faptul că în scurt timp vor fi efectuate restanțele la plăți pentru producătorilor de mere și de struguri tehnici, care au avut de suferit de pe urma restricțiilor impuse de Federația Rusă în anii precedenți.
Astăzi a avut loc conferință organizată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu ocazia ratificării Acordului de finanțare adițională dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în vederea realizării Proiectului „Agricultura Competitivă (MAC-P)”
„Ieri în parlament a fost ratificat acest acord care vine cu o finanțare adițională în cadrul proiectului Agricultura Competitivă, cu componenta a cincea „ compensanții pentru susținerea vânzărilor”, care are drept obiectiv diminuarea efectelor restricțiilor impuse de Federația Rusă în perioada 2013-2014 la producția de origine vegetală și în special la fructe și struguri tehnici. Finanțarea de circa 12 milioane de dolari va oferi posibilitatea de a achita integral plățile pentru compensațiile producătorilor de mere și de struguri tehnici, care au avut de suferit anul trecut în urma embargoului instituit de Federația Rusă. De acest suport vor beneficia doar agricultorii care au plantații până la 15 ha, fiindcă Banca Mondială oferă un suport doar pentru producătorii mici și mijlocii”, a declarat Ministrul Agriculturii, Ion Sula.
Totodată Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură Petru Maleru afirmă că „pe dosarele producătorilor de mere putem face achitările îndată ce vor primi sursele financiare de la Banca Mondială. În plus vom începe recepționarea dosarelor pentru strugurii tehnici, care au fost livrați până la 1 noiembrie 2014. Nu vor fi supuse compensațiilor soiurile de masă, care au fost vândute la un preț competitiv. Pentru un kg de mere vor fi achitate compensații în sumă de 0,1 dolari, de asemenea 0,04 dolari pentru un kg soiuri hibride de struguri tehnici și 0.08 dolari pentru un kg de soiuri europene tehnice. În acest an banii vor fi achitați pe conturilor bancare, din cauza procedurii care a fost birocratizată în cazul achitării prin intermediul ÎS Poșta Moldova.”
„Prin intermediul acestui proiect vor fi oferite circa 11 milioane de dolari sub forma de compensații pentru a achita 50% din diferența creată dintre prețul de piață non-embargo și cel achitat de fabrice de procesare. De asemenea va fi demarată o ampla campanie de informare a agricultorilor, care să cunoască toate etapele de depunere a dosarelor. În cel mai scurt timp proiectul va intra în vigoare și agricultorii vor putea să-și primească compensațiile pentru pierderile pe care le-au avut în anii precedenți”, declară Vice-directorul unității de implementare a proiectelor agricole finanțate de Banca Mondială, Olga Sainciuc.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
