Patru decenii de agricultură și dedicație: Cu sprijinul UE, un producător din Hagimus și-a asigurat livezile cu irigare. Ce așteptări are (VIDEO)

Patru decenii de agricultură și dedicație: Cu sprijinul UE, un producător din Hagimus și-a asigurat livezile cu irigare. Ce așteptări are (VIDEO)

De patru decenii, Timofei Novac este dedicat agriculturii. Cu muncă și investiții, a reușit să-și creeze și să extindă propria gospodărie țărănească la Hagimus, cu viță-de-vie, pruni, piersici și caiși. De curând, cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Băncii Europene de Investiții, agricultorul a accesat bani cu care va asigura irigarea livezilor. Roada se așteaptă pe măsura investițiilor.

„De la început ne-am ocupat cu vița-de-vie, soiuri tehnice. Apoi, întreprinderile care prelucrează struguri au trecut la plantațiile lor și am fost nevoiți și noi să defrișăm și să plantăm struguri de masă. În perioada aceasta, multe livezi am defrișat, le-am înnoit, am mai procurat pământuri și am ajuns la 35 de ha. Aici cred că ne oprim”, spune Timofei Novac.

Publicitate

În prag de toamnă, livezile agricultorului sunt doldora de fructe. Rezultatul este rodul muncii întregii familii.

„Copiii au rămas cu mine, dar au fost după hotare. Totuși, s-au întors și ginerele, feciorul, fiica. Activăm împreună. Plătim fondul social, plătim impozite. Avem zilieri - sunt cinci persoane care ne ajută la strâns, la curățat”, susține agricultorul.

Recolta anuală este exportată. Ca să fie competitiv și să facă față cererii pe piața externă, agricultorul a decis să investească într-un sistem de irigare. Și-a văzut planul realizat datorită proiectului Livada Moldovei, cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

„Am făcut investiții mai serioase pentru că anul trecut a fost secetă când timp de patru luni nu am avut precipitații. Am depus cereri din noiembrie. Am făcut proiecte la electricitate, la sondă, la bazin de acumulare a apei, la sistemul de irigare și acum am terminat. În principiu, putem să udăm”, afirmă Timofei Novac.

Proaspăt instalat, sistemul poate fi deja testat. Așa, jumătate din suprafețele de livezi ale lui Timofei Novac vor fi asigurate cu apă.

„Avem șase ha de vița – de - vie în roadă, două ha de livadă, și avem de defrișată viță-de-vie unde va fi tot livadă pe care o vom conecta la picurare. Cu acest sistem de picurare planificăm să acoperim 15 ha din terenul agricol”, planifică agricultorul.

Din exeriența anilor dedicați agriculturii, Timofei Novac a estimat că anual strânge până al 10 tone de struguri de masă. Având irigare, roada ar urma să crească la 15 tone.

Agricultorul continuă să investească în calitatea și cantitatea fructelor crescute. Mizează pe proiectele de suport a agricultorilor, dar și pe sprijinul familiei.

„Agricultura e un proces riscant. Dar familia noastră supraviețuiește datorită agriculturii. În altă parte noi nu lucrăm. Soția e agronom de profesie, copiii economiști, ingineri, dar toți ne-am implicat și muncim cu sapa”, spune producătorul.

Peste doi ani Timofei Novac  va număra 40 de ani dedicați agriculturii.

Această campanie a fost dezvoltată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și implementată de Banca Europeană de Investiții. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Agriculture and Finance Consultants (AFC) GmbH și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal