PG vine cu precizări după ce Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul unei persoane arestate ilegal pentru o pretinsă datorie

PG vine cu precizări după ce Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul unei persoane arestate ilegal pentru o pretinsă datorie

Procuratura Generală vine cu precizări după ce Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul unei persoane arestate ilegal pentru o pretinsă datorie. Instituția susține că această situație a fost posibilă din cauza unei practici vicioase și neuniforme pe acest gen de cauze, la nivelul procurorilor și judecătoriei.

„Gravitatea situației culmina cu faptul că, în decursul a zeci de ani, aceste practici au fost susținute și de practica judecătorească vicioasă, în acest sens, mai multe persoane fiind condamnate pentru fapte de neonorare a unor obligațiuni rezultate din contracte sau alte angajamente civile”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

Responsabilii din cadrul Procuraturii precizează că acest subiect a constituit o prioritate în agenda Procurorului General și că pe 24 august. 2020, a fost expediată sinteza generalizării realizată de PG cu atenționarea procurorilor asupra practicilor negative constatate și orientarea colegilor la modul de interpretare și aplicare a acestor norme legale, inclusive conformarea activității la raționamentele ce decurg din practica CtEDO și a Curții Constituționale.

Publicitate

„Concomitent, conducătorii procuraturilor teritoriale și specializate au fost obligați să asigure controlul tuturor dosarelor penale gestionate până în anul 2020, iar începând cu 19 mai 2021, în vederea eficientizării mecanismului de unificare a practicii de urmărire penală și judecare a cauzelor la acest capitol, reieșind din indicația Procuraturii Generale, procuraturile teritoriale și specializate prezintă rapoarte speciale în fiecare caz de pornire a urmăririi penale în baza articolelor menționate supra”, susține reprezentanții instituției.

Instituția mai susține că rapoartele speciale sunt dispuse spre examinare Secției unificarea practicii în domeniul urmăririi penale a Procuraturii Generale care monitorizează și generalizează periodic starea de fapt și raportează rezultatele Procurorului General pentru a asigura o practică uniform și legală. Totodată, a fost instituit și un. mecanism de monitorizare a acestei categorii de dosare și pe platforma judiciară.

„Deși există unele dificultăți pentru revenirea în termeni proximi în albia legalității, de regulă generate de aspectele birocratice ale procedurilor judiciare, se întreprind măsuri pentru dinamizarea proceselor, finalizarea acestora și repunerea în drepturi a persoanelor ilegal urmărite penal. Pe această cale, încurajăm persoanele care se consideră victime ale urmăririlor penale abuzive din această categorie, să sesizeze Procuratura Generală pentru a se interveni prin procedee legale și pentru a pune punct încălcărilor de lege”, se arată în acest comunicat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal