O companie franceză de construcții, care este și unul dintre cei mai mari producători de ciment la nivel mondial, este acuzată de Curtea Supremă de Justiție de complicitate la crime împotriva umanității și pentru că a finanțat terorismul comis de Statul Islamic din Irak și Siria. În timp ce Curtea Supremă a Franței confirmă aceste acuzații, Lafarge, firma vizată, spune că decizia nu e una definitivă și urmează să fie contestată
Acest caz reprezintă o premieră, cu o corporație multinațională franceză acuzată de complicitate la crime împotriva umanității pentru încălcări ale drepturilor omului comise în străinătate.
Potrivit rechizitoriilor, Lafarge a efectuat plăți de milioane de dolari către ISIS și alte grupuri armate și a comercializat materii prime pentru acestea, în timp ce opera o fabrică de ciment la granița de nord a Siriei cu Turcia în timpul războiului civil sirian. Aceste acte au avut loc, cel puțin până în vara anului 2014, Lafarge fiind pe deplin conștient de crimele în curs de desfășurare ale ISIS și ale altor grupuri armate în Siria și Irak.
Curtea Supremă a Franței a deschis calea unui proces penal, confirmând atât acuzațiile de finanțare a terorismului, cât și eliminând anularea acuzațiilor de crime împotriva umanității. În ceea ce privește acuzația de finanțare a terorismului, hotărârea pronunțată astăzi subliniază că:
„Lafarge și filiala sa locală au fost chemate să negocieze, deși indirect, cu ISIS sau alte grupări teroriste pentru a menține fluxurile logistice” și că acest sprijin a fost suficient pentru a constitui infracțiunea de finanțare a terorismului, deoarece natura penală a activităților ISIS era bine cunoscută de către inculpați.
În ceea ce privește complicitatea pentru crimele împotriva umanității, Camera penală a Curții Supreme a menționat că judecătorii din proces au demonstrat:
„În primul rând că Lafarge finanțase, prin intermediul filialelor sale, activități ISIS în valoare de câteva milioane de dolari și, în al doilea rând, că avea cunoștințe precise despre acțiunile organizației, care ar putea constitui crime împotriva umanității” și, prin urmare, că acuzațiile de complicitate la crimele împotriva umanității ar trebui reimpuse, scrie presa străină.
Poziția companiei franceze a fost postată într-un comunicat.
„Lafarge continuă să coopereze pe deplin cu sistemul judiciar și nu poate comenta cu privire la procesul juridic în curs. Această afacere face parte din trecutul companiei și o gestionăm responsabil. Am luat măsuri imediate și ferme pentru a ne asigura că evenimente similare nu se pot întâmpla din nou. Niciuna dintre persoanele fizice vizate de această anchetă judiciară nu face încă parte din companie, iar Lafarge nu a desfășurat nicio activitate în Siria de mai mult de 6 ani.”
În Republica Moldova, Grupul LafargeHolcim este reprezentat prin compania Lafarge Ciment (Moldova) S.A.,care operează uzina de ciment de la Rezina.