Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției

Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției

Cristian Rizea, fostul deputat român condamnat la patru ani și opt luni de închisoare peste Prut, nu poate fi extrădat autorităților de acolo, deoarece încă nu a fost luată o decizie în acest sens de instanțele moldovenești. Acest dosar și un altul, ce ține de recunoașterea la noi a sentinței din România, tărăgănează pe mesele magistraților din Moldova. Motivul a fost explicat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

„În justiția din RM sunt două dosare, unul de recunoaștere a sentinței din România și al doilea de extrădare. Ambele dosare nu se examinează deoarece pe rolul altei instanțe există cererea acestui personaj cu privire la contestarea decretului președintelui Republicii Moldova de retragere a cetățeniei. Teoretic, dacă ești cetățean român, care te afli pe teritoriul RM, se solicită extrădarea. Deci, ambele dosare sunt tot amânate pentru că nu există o decizie cu privire la dosarul inițiat de Rizea, legat de decizia de retragere a cetățeniei a acestuia. Ipotetic, instanța noastră poate spune că recunoaștem sentința din România și se pune în executare această sentință într-un penitenciar din Moldova”, a explicat Sergiu Litvinenco la emisiunea Cutia Neagră de la TV8.

Presa din România a scris anterior că Cristian Rizea este dat în urmărire internațională din data de 19 martie 2019. El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri. Fostul deputat fugise din țară cu două luni înainte de verdict. A fost reținut la Chișinău în noiembrie 2020, iar Ministerul Justiției de la București a transmis aici cererea de extrădare. În mai 2021, el a ieșit de după gratii, iar de atunci, tot face afirmații, pe care el le numește dezvăluiri, în legătură cu politica și presa de la noi.

Publicitate

TE-AR PUTEA INTERESA: Mariana Rață îl dă în judecată pe Cristian Rizea pentru defăimare și calomnie

Cristian Rizea a primit cetățenia moldovenească în 2017, susține el. În 2020, fostul președinte, Igor Dodon, i-a retras acestuia cetățenia, pentru că ar fi obținut-o în mod ilegal. Rizea spune că decretul emis de Dodon este la fel de ilegal și susține că actele sale moldovenești sunt în regulă.

VEZI ȘI: Cristian Rizea, după ce a fost eliberat din arest: Plahotniuc și Dodon au hotărât răpirea mea

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal