Scandal la Banca Mondială după ce un audit a constatat „presiuni nejustificate” din partea conducerii, pentru a îmbunătăți poziția Chinei

Scandal la Banca Mondială după ce un audit a constatat „presiuni nejustificate” din partea conducerii, pentru a îmbunătăți poziția Chinei

Scandal la Banca Mondială după ce un audit a constatat „presiuni nejustificate” din partea conducerii, pentru a îmbunătăți poziția Chinei. Constatările expuse de un birou de avocatură independent de instituție, au dus la anularea publicării raportului „Doing Business” privind climatul investițional al țărilor, după această anchetă, scrie mold-street.com.

Instituţia financiară internațională a comunicat că decizia a venit după ce rapoartele de audit intern s-au referit la „aspecte etice, inclusiv conduita foştilor funcţionari ai consiliului, precum şi a personalului actual şi/sau a fostului personal al Băncii” şi la o investigaţie a consiliului de administraţiei, efectuată de firma de avocatură WilmerHale.

Presiuni asupra personalului

Publicitate

Raportul, pregătit de firma de avocatură WilmerHale la cererea comitetului de etică al băncii, ridică îngrijorări cu privire la influența Chinei la Banca Mondială și calitățile Kristalinei Georgieva - acum director general al Fondului Monetar Internațional - și a președintelui de atunci al Băncii Mondiale Jim Yong Kim.

Georgieva a declarat că nu este de acord „fundamental cu constatările și interpretările” raportului și a informat consiliul executiv al FMI, scrie Reuters. Departamentul Trezoreriei SUA, care administrează participațiile dominante ale SUA în FMI și Banca Mondială, a declarat că analizează „constatările serioase”.

Raportul WilmerHale a citat „presiunea directă și indirectă” din partea personalului superior din biroul lui Kim, pentru a schimba metodologia raportului în vederea sporirii scorului Chinei.

Potrivit acestuia, Georgieva și un consilier cheie, Simeon Djankov, au făcut presiuni asupra personalului pentru „a face modificări specifice punctelor de date ale Chinei” și a-și spori clasamentul, într-un moment în care banca solicita sprijinul Chinei pentru o majorare de capital mare.

Cum a avansat în clasament China

Clasamentul Chinei în raportul „Doing Business 2018”, publicat în octombrie 2017, a crescut cu șapte locuri - la locul 78, după ce s-au făcut modificările metodologiei datelor, comparativ cu proiectul inițial de raport. Raportul „Doing Business” clasifică țările în funcție de mediile lor de reglementare și legale, ușurința înființării afacerilor, finanțarea, infrastructura și alte măsuri climatice de afaceri.

Raportul vine la aproape doi ani după ce Georgieva a preluat funcția de șef al FMI, cu puțin timp înainte de cea mai mare criză economică globală din istoria fondului de 76 de ani, provocată de pandemia COVID-19.

Constatări serioase

Trezoreria SUA analizează „constatările serioase” din raportul WilmerHale, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Trezoreriei, Alexandra LaManna. „Responsabilitatea noastră principală este să menținem integritatea instituțiilor financiare internaționale”.

Raportul WilmerHale a citat, de asemenea, presiunile legate de datele utilizate pentru determinarea clasamentelor pentru Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Azerbaidjan în raportul „Doing Business 2020” publicat în 2019, dar nu a găsit nicio dovadă că vreun membru al Biroului președintelui Băncii Mondiale sau comitetul executiv au fost implicate în aceste schimbări.

Arabia Saudită a urcat 30 de locuri, pe locul 62 în raportul „Doing Business 2020”.

„În viitor, vom lucra la o nouă abordare pentru evaluarea climatului de afaceri și de investiții”, a anunțat Banca Mondială.

„Nu sunt de acord în mod fundamental cu constatările şi interpretările anchetei privind neregulile de date, în legătură cu rolul meu în raportul „Doing Business” al Băncii Mondiale din 2018”, a spus Georgieva într-un comunicat emis de FMI.

Ea a adăugat că s-a întâlnit cu consiliul de administraţie al FMI pentru a discuta problema.

WilmerHale a declarat că a fost angajată de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare din cadrul grupului Banca Mondială, în ianuarie, pentru a examina circumstanțele interne care au condus la nereguli în date. Avocații au spus că banca a sprijinit ancheta, dar a fost complet independentă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal