„Să te plângi nu merită, iar să te bucuri - nu ai de ce”. Oamenii din UTA Găgăuzia, despre problemele și prietenii autonomiei (VOX)

„Să te plângi nu merită, iar să te bucuri - nu ai de ce”. Oamenii din UTA Găgăuzia, despre problemele și prietenii autonomiei (VOX)

32 de localități cu circa 150 mii de locuitori - atât numără UTA Găgăuzia, regiune din sud-vestul Moldovei. Și aici oamenii trăiesc bucurii, dar și frământări zilnice. AGORA a mers în autonomie să afle care le sunt grijile și cine le sunt prietenii ce-i ajută la greu. Iată ce ne-au spus.

Pensia mică și prețurile mari la produsele de primă necesitate, calitatea serviciilor medicale și condițiile de trai sunt principalele probleme despre care ne-au vorbit locuitorii din Buceac și Comrat, două localități din UTA Găgăuzia.

„Să te plângi nu merită, iar să te bucuri - nu ai de ce. Pentru că nu ajunge 1.500 de lei. Sunt bani doar pentru mâncare”, ne-a spus un trecător.

Publicitate

„Acum totul este pe bani. Polițele de asigurare - ne folosim de ele? Dacă nu ai programare la medic - plătești sau stai în rând. Omul poate deceda până ajungi la medic”, afirmă o femeie.

„Ne confruntăm cu problema locurilor de muncă. În mare parte avem de lucru pentru structurile de stat - poliție, medicină. Dar e important să fie și alte locuri de muncă”, crede un tânăr.

În aceste condiții, i-am întrebat pe oamenii din autonomie cine le sunt prietenii și ce sprijin simt de la autoritatea centrală, dar și de la partenerii externi.

„Rusia și Turcia ne ajută mult. Au construit complex sportiv, spital, au reparat universitatea. Turcia ne-a ajutat mult, iar Moldova nimic”, crede o locanică.

Un alt bărbat, însă, are opinie diferită: „Credeți că Chișinăul nu ajută Găgăuziei? Ajută. Au fost calamități naturale - au fost granturi de la bănci europene, au fost sădite păduri. Au fost lucrări din bani externi”.

„Trebuie să fie lege cu privire la descentralizare. În Găgăuzia o parte din impozite rămâne pe loc, ceea ce nu este în alte raioane. Așa și trebuie să fie. Atunci se vor ridica satele și toate localitățile. Dar totul revine în mare parte Chișinăului unde sunt bani. Și iese că dacă sunt înțelegeri - vin bani, dacă nu - nu vin”, crede un alt bărbat.

„La noi au venit turcii și au întrebat ce probleme avem. Am zis că nu este apă. Am arătat proiectul și au promis să rezolve peste un an. Au dat bani fără întoarcere Comratului. Au ajutat universității, televiziunii locale, spitalelor. Dar cu autoritatea centrală trebuie să lucrezi”, spune un alt locuitor al UTA Găgăuzia.

Printre oamenii din autonomie am întâlnit și voci care cred că orice ajutor extern este binevenit, indiferent de țara care ajută.

„Găgăuzia e deschisă pentru orice țară. Îi salutăm pe toți. Găgăuzia este primitoare și invităm oaspeți din diferite țări. Suntem gata pentru colaborare cu toți oamenii și toate națiunile”, spune un tânăr.

Menționăm că economia Găgăuziei se dezvoltă din contul agriculturii, viticulturii și creșterii animalelor. Autonomia se întinde pe 1.848 km².

Amintim că AGORA și-a propus să reflecte alegerile deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei din 19 septembrie 2021. Subiectul viitorului scrutin este reflectat pe pagina AGORA dedicată care poate fi accesată aici. Proiectul inițiat este susținut de Embassy Ofice of the Netherlands in Moldova

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal