Igor Boțan, despre distribuirea forțelor în noua legislatură a Adunării Populare a Găgăuziei: „Se prevede crearea a trei grupuri de deputați”

Igor Boțan, despre distribuirea forțelor în noua legislatură a Adunării Populare a Găgăuziei: „Se prevede crearea a trei grupuri de deputați”

Alegerile recente în Adunarea Populară a Găgăuziei au fost organizate mai mult sau mai puțin bine, iar următoarea legislatură, cel mai probabil, vor fi create trei grupuri de deputați. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost enunțată în cadrul emisiunii Nokta Talk de pe portalul nokta.md.

”Din punctul meu de vedere și din punctul de vedere al organizației pe care o reprezint, alegerile au fost organizate, dacă nu excelent, atunci de o notă de ”patru” bună (după sistemul de notare de cinci puncte). După mine, totul a fost mai mult sau mai puțin bine, cu excepția unor momente dar, în lipsa unor probe, putem vorbi doar despre necesitatea de a studia mai profund Codul Electoral, pentru a introduce ulterior anumite modificări”, a spus directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan, în cadrul emisiunii.

Totodată, expertul s-a referit și la viitoarea eventuală configurare a forțelor în Adunarea Populară a  Găgăuziei de legislatura a VII-a. Astfel, potrivit lui Boțan, se așteaptă formarea a trei grupuri de deputați. ” Din punctul meu de vedere, triunghiul post-electoral va arăta în felul următor: fracțiunea Comuniștilor și Socialiștilor și, probabil, două grupuri de deputați independenți - una care va susține actualul Bașcan și cealaltă, care va visa la următoarele alegeri ale Bașcanului. Iată, undeva, în limitele acestui triunghi va avea loc, la prima etapă, lupta pentru alegerea conducerii Adunării Populare, mai apoi, pentru a stabili relațiile cu Bașcanul,iar pe parcursul următorilor doi ani, până la alegerea unui nou Bașcan, pentru a contribui la dezvoltarea localităților, pe care le reprezintă acești deputați”, a punctat Boțan. 

Publicitate

Amintim că, în data de 19 septembrie, în UTA Găgăuzia au avut loc alegeri în Adunarea Populară a autonomiei. În urma scrutinului, au fost aleși din primul tur 17 deputați. Cei mai mulți dintre aceștia sunt candidați independenți - 10 la număr. Alți șase sunt reprezentanți ai Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, iar unul e din partea Partidului Acasă Construim Europa.

Pentru mai multe informații, accesează pagina dedicată scrutinului din 19 septembrie, unde găsești toate știrile despre ce se întâmplă acum în UTA Găgăuzia, explainere și grafice, descrieri și reportaje din regiune. 

Proiectul este inițian de AGORA, susținut de Embassy Ofice of the Netherlands in Moldova

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal