Cum au încercat sovieticii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat sovieticii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

În articolul trecut, am vorbit despre cum URSS a început să aducă în atenția opiniei publice mondiale „problema Basarabiei” și încercarea României de a rezolva pe cale pașnică această chestiune, dar a eșuat în conferința de la Viena. La scurt timp, în sudul Basarabiei a avut loc o revoltă, catalogată de propaganda comunistă drept „apogeul luptei pentru eliberarea Basarabiei de sub jugul românesc”. Procesul celor peste 500 de persoane arestate, crearea RASSM în stânga Nistrului și schimbarea tacticii de acțiune a serviciilor secretele ale URSS, s-au numărat printre urmările imediate ale acestei răscoale.

Cine erau „revoluționarii”?

Unul din liderii grupului de „revoluționari” a fost Andrei Kliușnikov alias Nenin, care anterior fusese muncitor la uzina Putilov din Petrograd. Acesta a luptat pe durata Primului Război Mondial pe frontul românesc, iar în perioada revoluției de la 1917, s-a bolșevizat și a rămas în sudul Basarabiei, în zona Deltei Dunărene. Oficial acesta lucra paramedic în prefectura Ismail.

Podcasturi AGORA · Porția de istorie: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500. Partea a 2-a.

Desele călătorii de serviciu, i-au permis acestuia să intre în contact cu mulți locuitori din zonă, în majoritate țărani și să realizeze mai multe acțiuni de constituire a unor grupuri de revoluționari. Cu toate acestea, în 1919 a fost arestat de autorități, dar din motive necunoscute, a scăpat de închisoare și și-a continuat activitatea clandestină. La sfârșitul lui 1923, el a devenit șeful Comitetului Partidului Comunist din sudul Basarabiei, care se supunea filialei din Ucraina și nu celei românești sau basarabene. Siguranța l-a considerat pe Kliușnikov un agent al OGPU, în timp ce procurorii l-au considerat agent al serviciilor secrete sovietice.

Un alt membru al grupului a fost Ossip Poliakov, cunoscut și sub numele de Platov. Acesta era un rus originar de prin părțile locului, fiind născut la Vîlkov în 1886. După ce s-a remarcat prin acțiunile de organizare a comitetelor comuniste din sudul Basarabiei, la 12 august 1924, acesta a fost numit de subreședința Internaționalei a III-a de la Odessa, în calitate de comandant militar al răscoalei din sudul Basarabiei. Anume el a fost responsabil de crearea grupurilor de cel puțin 30 de persoane în satele din regiune și de strângere a necesarului de arme și muniții, susțineau autoritățile române și profesorul american Charles Clark Upson.

Profesorul Charles Upson Clark

Cu toate acestea, în momentul declanșării răscoalei, Platov nu se afla în Basarabia, fiind la Odessa, ceea ce probabil a și făcut ca acțiunile de revoltă să fie reprimate mai ușor de către autorități. Poliakov a sfârșit ca victimă a Marii Terori în 1938.

O dovadă a legăturii dintre cei doi, a fost găsită chiar la Nenin, care în momentul în care a fost împușcat, avea asupra sa o scrisoare de la Platov, în care primul cerea circa 300 de bombe și informații despre amplasarea trupelor românești în zonă, susținând că știe deja despre existența unei divizii de 5.000 de soldați, staționată în regiunea de sud.

„Procesul celor 500”

După o anchetă ce a durat mai bine de un an, la 24 august 1925 au fost începute ședințele în cadrul procesului răsculaților de la Tatarbunar, numit și „Procesul celor 500”. Grație propagandei sovietice, acesta a atras atenția opiniei publice internaționale, în special a intelectualilor de pe Vechiul continent. De altfel, în noiembrie 1925, un grup de intelectuali francezi în frunte cu scriitorul filocomunist, Henri Barbusse, au venit la Chișinău pentru a asista la ședințele de judecată.

Din cele peste 500 de persoane arestate, 279 au fost trimise în judecată și au primit statutul de inculpați. Apărarea lor a fost asigurată de avocatul M. Costa-Foru, care de altfel a și fost lăudat și sprijinit de Moscova, printr-o telegramă expediată la 16 iunie 1925.

„În numele avocaților din diferite țări, ne exprimăm sentimentul de gratitudine pentru curajoasa decizie de a-i apăra pe muncitorii din România. Suntem convinși că acest caz a fost fabricat de serviciile secrete, care acționează împotriva celor 500 de țărani de la Tatarbunar, și că dvs. veți lua toate măsurile pentru a salva viețile acestor victime inocente ale unui terorism administrativ fără precedent din Basarabia. Președintele Biroului internațional Juridic vă salută călduros, în persoană, pe dvs. și pe toți cei din intelectualitatea  românească”, se arăta în telegrama expediată avocatului, care reprezenta de altfel poziția oficială a Moscovei.

În apărarea rebelilor s-au ridicat personalități de renume mondial, precum Albert Einstein, Maxim Gorki, Romain Rolland, Louis Aragon sau George Bernand Shaw. Au fost și personalități care au susținut poziția României, cum ar fi profesorul Charles Upson Clark de la Universitatea Columbia din SUA, care susținea că „rebeliunea de la Tatar-Bunar a fost în esență exemplul cel mai frapant al unui raid comunist, organizat din afară (...) și nu o revoluție locală împotriva condițiilor intolerabile datorate asupririi românești, așa cum a fost prezentată de către presa socialistă din toate țările”.

Dosarul acestui caz a fost unul foarte voluminos de altfel, având peste 70.000 de pagini, iar sentința de condamnare 180. Marea majoritate au fost achitați de instanță însă în același timp au fost condamnați 85 de inculpați, majoritatea la închisoare cu termeni cuprinși între șase luni și șase ani, doi la termeni de 15 ani de muncă silnică iar unul din liderii răscoalei, Iustin Batișcev, a fost condamnat la muncă silnică pe viață. Un aspect important de menționat este faptul că nici unul din cei condamnați nu era de etnie română.

În același timp, la București parlamentarii români au mulțumit coloniștilor germani, care în timpul răscoalei au fost de partea jandarmeriei române și au sprijinit-o în lupta contra rebelilor. Atât subsecretarul de stat al Internelor, Gheorghe Tătărescu, cât și ministrul instrucțiunii publice, Ion Inculeț s-au adresat în limba germană coloniștilor și le-au promis că își vor putea păstra școlile lor cu predare în limba maternă.

Peste Nistru, o nouă republică iar în țară comuniștii sunt interziși

Eșecul evenimentelor de la Tatarbunar, a forțat conducerea URSS să schimbe strategia de activitate în regiune. Astfel, la 12 octombrie 1924, este înființat pe malul stâng al Nistrului, un stat artificial denumit Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (RASSM), cu capitala în orașul Balta (iar mai apoi la Tiraspol). Noul stat era în componența RSS Ucraineană și avea 210 km lungime și 95 km lățime.

RASSM (1924)

Mai mult, capitala noului stat era declarată orașul Chișinău iar hotarul era stabilit pe Prut, lucru care era însă împiedicat să fie dus la realizare ca urmare a „ocupației temporare” a Basarabiei. Inutil probabil să mai spunem că moldovenii nu alcătuiau majoritatea populației în acest nou „stat al lor”, ucrainenii fiind etnia majoritară. 

În România, printr-un decret al regelui Ferdinand, Guvernul condus de liberalul Ionel I.C. Brătianu, a decis interzicerea definitivă a Partidului Comunist, după ce anterior aplicase și așa-numita „lege Mârzescu”.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să recupereze Basarabia în 1919? Cazul „răscoalei” de la Tighina

Cum au încercat rușii să recupereze Basarabia în 1919? Cazul „răscoalei” de la Tighina

Lumea de după 9/11: De la democratizarea Orientului Mijlociu la retragerea SUA din Afganistan

Lumea de după 9/11: De la democratizarea Orientului Mijlociu la retragerea SUA din Afganistan

Acum 30 de ani au fost create Forțele Armate ale Republicii Moldova

Acum 30 de ani au fost create Forțele Armate ale Republicii Moldova

Advertoriale
Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.