Tatiana Donceva, directoarea Agenției pentru Dezvoltarea Regională a Găgăuziei: Activitatea ADR Găgăuzia are drept scop îmbunătățirea vieții în regiune, iar oamenii sunt conștienți de acest lucru

Tatiana Donceva, directoarea Agenției pentru Dezvoltarea Regională a Găgăuziei: Activitatea ADR Găgăuzia are drept scop îmbunătățirea vieții în regiune, iar oamenii sunt conștienți de acest lucru

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) a Găgăuziei activează de cinci ani. În perioada 2016-2021, cinci proiecte au fost finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), în  sumă totală de peste 43 de milioane de lei. Pe parcursul acestor ani, aici s-au făcut numeroase lucrări orientate spre bunăstarea oamenilor. Despre proiectele implementate în regiune pe parcursul anilor, dar și despre noile priorități în dezvoltarea regiunii, aflați din interviul  directoarei ADR Găgăuzia, Tatiana Donceva. 

Doamna Tatiana Donceva, ați devenit directoarea Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) a Găgăuziei, relativ nu demult dar, cu siguranță, sunteți familiarizată cu problemele dezvoltării regiunii. Care sunt, în prezent, prioritățile principalele pentru Agenție?

Potrivit legislației, activitățile ADR UTA Găgăuzia țin de planificarea strategiilor și a programelor, de gestionarea proiectelor de dezvoltare regională implementate în Regiunea de Dezvoltare a UTA, Găgăuzia, dar și de dezvoltarea potențialului subiecților împlicați nemijlocit în dezvoltare regională

Reieșind din acestea, astăzi, Agenția se ocupă de dezvoltarea unui Program Operațional Regional, care va înlocui strategia de dezvoltare regională a UTA Găgăuzia. Programul va include proiecte care vor prezenta un interes sporit pentru regiune. Avem în vizor planul de revitalizare a mun. Comrat, pregătim implementarea Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere din Republica Moldova.

În ceea ce privește managementul proiectelor, în prezent coordonăm lucrările de finalizare a proiectului de eficiență energetică a Centrului de Sănătate Comrat. Pe lângă aceasta, în 2020 a fost lansat un apel pentru propuneri de proiecte. La etapa actuală, au fost selectate șapte proiecte care au fost propuse pentru includerea în documentul de programare unificată pentru următoarea perioadă de planificare 2022-2024 și finanțare suplimentară a Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

Acestea sunt proiecte din domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, al creșterii atractivității turistice, sprijinirea și dezvoltarea infrastructurii de afaceri și a mediului antreprenorial, precum și dezvoltarea infrastructurii urbane. În două dintre aceste proiecte, Agenția pentru Dezvoltare Regională a Găgăuziei a acționat ca solicitant pentru finanțare din fondurile Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

Ce domenii sau industi din regiune necesită o atenție sporită pentru dezvoltare? În ce sectoare este canalizată, în prezent, atenția Agenției de Dezvoltare Regională?

Prioritățile de dezvoltare ale regiunii sunt definite în Strategia de Dezvoltare Regională a Găgăuziei 2017-2020. Pornind de la aceasta, Agenția a dezvoltat programe sectoriale regionale îpe cinci domenii: aprovizionarea cu apă și canalizare, eficiența energetică a clădirilor publice, infrastructura drumurilor regionale și locale, infrastructura susținerii antreprenoriatului și creșterea atractivității turistice a UTA Găgăuzia. În total, au fost dezvoltate 38 de concepte de proiecte pentru aceste programe.

Totuși, problema alimentării cu apă potabilă stabilă a tuturor raioanelor din Găgăuzia, precum și problema lipsei rețelelor de canalizare în orașele Comrat și Vulcănești, necesită o atenție sporită. La etapa actuală, Agenția, împreună cu partenerii, lucrează la aspectele ce țin de  proiectare.

Povestiți-ne despre cele mai semnificative proiecte implementate în regiune în ultima perioadă și cum au influențat acestea, sau modificat condițiile de viață și activitate ale populației?

Spre deosebire de alte regiuni ale țării, în Găgăuzia ADR activeză doar de cinci ani, cu toate acestea, în perioada 2016-2021, cinci proiecte au fost finanțate din FNDR, în sumă totală de peste 43 de milioane de lei. Acestea sunt proiecte orientate spre reparația și construcția drumurilor, împreună cu optimizarea sistemului de gestionare a deșeurilor solide. Această listă include, de asemenea, un proiect de anvergură pentru amenajarea și conectarea la infrastructura comunală și la căile de acces din Parcul Industrial al mun. Comrat, precum și proiectul de eficiență energetică al Centrului de Sănătate Comrat, care se apropie de final. Toate proiectele implementate își ai importanța lor. Doar, într-un final, alegerea proiectelor se bazează pe principalul obiectiv strategic al dezvoltării regionale - creșterea gradului de satisfacție a nevoilor socio-economice ale populației care trăiește pe teritoriul regiunii de dezvoltare.

Să luăm, spre exemplu, satul Avdarma, care se dezvoltă dinamic, cu infrastructura sa socială, centrele culturale și de afaceri și care este cunoscut departe de Unitatea Autonomă. Multe evenimente sportive și sărbători sunt organizate aici, însă drumul către sat era un  de țară, acoperit pe-alocuri cu pietriș. Aceeași situație era și în cazul drumului de acces către incubatorul de afaceri din Ceadâr-Lunga, situat într-o zonă rezidențială, și unde sunt înregistrați peste 20 de rezidenți. Astăzi populația a obținut artere bune de transport, condițiile de viață s-au îmbunătățit, precum și oportunitățile pentru dezvoltarea și extinderea afacerilor. 

Cât de deschiși sunt investitorii și partenerii străini pentru cooperare și implementarea proiectelor de dezvoltare regională anume în Găgăuzia?

Una dintre ramurile de activitatea a Agenției este cooperarea cu partenerii de dezvoltare, cum ar fi: Agenția Germană pentru Cooperare Internațională GIZ, Agenția Turcă pentru Cooperare Internațională TIKA, Fundația pentru Guvernare Eficientă a Departamentului pentru Dezvoltare Internațională (DFID) al Guvernului Regatului Unit, cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID, cu numeroase proiecte implementate cu sprijinul UE, Agenția Cehă de Dezvoltare (CzDA), Fundația de Solidaritate Poloneză, Banca Mondială, etc.

De exemplu, TIKA oferă sprijin în proiectarea și construcția rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în Vulcănești. GIZ ajută la realizarea lucrărilor premergătoare proiectului privind furnizarea apei potabile de la Prut la Comrat și Ceadâr-Lunga, USAID cofinanțează un proiect amplu de dezvoltare a infrastructurii de afaceri, Fundația „Солдидарность” participă la implementarea programelor de revitalizare a localităților și orașelor-poli de creștere din Republica Moldova.

Care este, în opinia dumneavoastră, la acest moment, mediul investițional din regiune?

Forumurile anuale de investiții organizate în autonomie demonstrează interesul investitorilor pentru participare și pentru desfățurarea, în continuare a muncii. Mai mult ca atât, condițiile pentru implementarea infrastructurii și a proiectelor de afaceri au fost create aici și sunt, în mod constant, îmbunătățite. În Găgăuzia, a fost adoptată Legea investițiilor, au fost create, platforme de investiții, dotate cu infrastructură comunală și căi de acces. Reieșind din cerințele investitorilor, Găgăuzia pregătește personal specializat. 

Care sunt condițiile pentru dezvoltarea afacerilor în regiune?

În ultimii cinci ani, numărul întreprinderilor din regiune a crescut cu 20%, în principal datorită creșterii numărului de întreprinderi mici și mijlocii, iar numărul mediu de locuri de muncă a crescut cu 13% și a ajuns la 17,5 mii. Cifra medie de afaceri a întreprinderilor din Găgăuzia a crescut cu 50% și a ajuns la 8,5 miliarde de lei. (Acestea sunt statistici pentru perioada 2015-2019, înainte de impactul negativ al pandemiei.)

Oportunitățile de dezvoltare în regiune sunt oferite la nivel legislativ (Legea privind subvenționarea întreprinderilor agricole din Găgăuzia, Legea privind subvenționarea creării de noi locuri de muncă), se oferă sprijin pentru întreprinzători și tineri antreprenori sub formă de subvenții din Fondul de sprijin pentru antreprenoriat. În regiunea UTA Găgăuzia au fost create entități de infrastructură de sprijin pentru antreprenoriat: incubatorul de afaceri „Ceadâr-Lunga”; Incubatorul inovator „Inno-Center” pe baza Universității de Stat Comrat, a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a unei filiale a Găgăuziei, a asociațiilor de afaceri active, precum și a unui sit industrial bine echipat din mun. Comrat. În proiect Platforma industrială multifuncțională mun. Ceadir-Lunga pe 7,2 hectare, inclus în programul pilot al guvernului de a crea platforme industriale multifuncționale în regiuni.

Cum percep cetățenii din regiune și îndeplinesc ideile noilor proiecte, vin cu inițiative, sunt deschiși spre cooperare?

Populația regiunii este întotdeauna activă, interesată de îngrijorată de baștină. Cu toate acestea, practica participării cetățenilor la luarea deciziilor în implementarea anumitor proiecte a început să apară în autonomie relativ recent, odată cu crearea grupurilor de inițiativă locală (GAL-urilior) în zonele rurale, în cadrul programului Leader. Cetățenii generează și pun în discuție diverse idei semnificative din punct de vedere social, precum și implementează proiecte de succes. În zonele urbane, societatea este mai închisă, iar acest lucru depinde de multe circumstanțe obiective și subiective. Dar există deja progrese și o oarecare activare și aici.  În procesul identificării proiectelor prioritare de revitalizare urbană, au început să se formeze comitete consultative ale cetățenilor, unde oamenii se pot exprima, își pot argumenta punctul de vedere. În cele din urmă, totul are drept scop îmbunătățirea vieții în regiune, iar oamenii sunt conștienți de acest lucru.

*** 

Acest material este parte a proiectului dedicat UTA Găgăuzia. Prin acest proiect, AGORA și-a propus să reflecte realitatea din regiune, inclusiv perioada electorală înainte de alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei, dar și scrutinul propriu-zis. 

Pentru mai multe informații, accesează pagina dedicată scrutinului din 19 septembrie, unde găsești toate știrile despre ce se întâmplă acum în UTA Găgăuzia, explainere și grafice, descrieri și reportaje din regiune. 

Proiectul este susținut de Embassy Ofice of the Netherlands in Moldova.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
În 12 circumscripții electorale va avea loc turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei

În 12 circumscripții electorale va avea loc turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei

Găgăuzia, casa a aproximativ 160.000 de oameni, cu un aport de 5% în volumul exporturilor moldovenești și cu școli în care se predă rusa (VIDEO)

Găgăuzia, casa a aproximativ 160.000 de oameni, cu un aport de 5% în volumul exporturilor moldovenești și cu școli în care se predă rusa (VIDEO)

Cinci lucruri pe care (poate) nu le știai despre găgăuzi și autonomia găgăuză (CARDURI)

Cinci lucruri pe care (poate) nu le știai despre găgăuzi și autonomia găgăuză (CARDURI)

Advertoriale
Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul
 • 2
  Atac asupra Kievului! Rachetele au nimerit într-un bloc de locuit. Mai multe persoane încă rămân sub dărâmături
 • 3
  Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
 • 4
  Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.