CEC planifică reviziuirea și modificarea cadrului legal electoral: „Până în primăvară să avem elaborat un proiect”

CEC planifică reviziuirea și modificarea cadrului legal electoral: „Până în primăvară să avem elaborat un proiect”

Noua componență a Comisiei Electorale Centrale inițiază revizuriea cadrului legislativ pe segmentul electoral. În perioada următoare va fi elaborat un set de propuneri de îmbunătățire inclusiv a Codului electoral care ulterior va fi propus dezbaterilor publice. Membrii CEC au propus ca proiectul să fie definitivat până în primăvara anului 2022. Discuțiile s-au ținut la ședința CEC din 24 septembrie.

„În perioada ciclurilor electorale precedente, la alegerile prezidențiale, parlamentare și locale, s-au făcut un șir de recomandări pentru îmbunătățirea legislației electorale. Acestea au venit de la misiunile de monitorizare, au fost și multe sesizări din partea actorilor politici. Propun să inițiem un proces larg de consultare cu toate formațiunile politice din țară, societatea civilă, experți naționali și internaționali, așa ca să acumulăm toate propunerile existente, să le punem pe toate la un loc și să discutăm cât mai larg și inclusiv ca să îmbunătățim legislația și Codul electoral”, a propus la ședința CEC, Alexandru Musteața.

„Sunt de acord cu faptul că dacă ne mișcăm mai repede, cu atât mai bine va fi, luând în considerare că următoarele alegeri naționale vor avea loc exact peste doi ani de zile. Respectiv, avem termen suficient, dar să păstrăm și segmentul de timp de cel puțin un an până la alegeri ca toți să cunoască regulile cu foarte mult timp înainte”, a sugerat Sergiu Gurduza.

Publicitate

Gurduza a mai propus ca proiectul să fie definitivat și gata ca să fie prezentat Guvernului și Parlamentilui pentru examinare la începutul primăverii 2022.

Astfel urmează să fie revizuit întreg cadrul legislativ, inclusiv Codul electoral. Procesul va fi desfășurat pe etape. Inițial, se planifică discuții internele la CEC, unde vor fi colectate toate propunerile și recomandările transmise în adresa Comisiei. După aceasta proiectul va fi scos la consultări cu partenerii, partide politice, organizații naționale și internaționale. Iar a treia etapă prevede consultări publice largi cu societatea civilă.

Amintim că, la 16 septembrie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat hotărârea cu privire la confirmarea componenței nominale a Comisiei Electorale Centrale: Alexandr Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco, Alexandru Musteața, desemnați de Parlament și Pavel Postică, desemnat de către Președintele Republicii Moldova.

În cadrul următoarelor ședințe ale Parlamentului urmează să fie aleși alți trei candidați desemnați de opoziția parlamentară.

Menționăm că potrivit Codului Electoral, CEC este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către președintele Republicii Moldova, ceilalți opt membri sunt desemnați de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

La fel Codul electoral stabilește că mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen componența comisiei poate fi modificată.

În cazul în care mandatul CEC expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungește de drept până la finele acestei perioade și intrarea ulterioară în funcție a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal