
Cu bicicleta, prin lume. Moldoveanul Ștefan Gîncu și-a încheiat aventura: „Această călătorie nu a fost despre locuri, dar mai mult despre oameni”
S-a aventurat cu bicicleta și a făcut înconjurul Europei pe două roți. Este povestea moldoveanului Ștefan Gîncu, care a parcurs peste 20 mii de kilometri și a vizitat 31 de state pe parcursul unui an în expediția vieții sale. Escapada nu a trecut fără peripeții, însă tânărul spune că a reușit să viziteze locuri frumoase și să descopere oameni și povești. Despre cum a fost această călătorie, ce dificultăți a întimpinat și ce orașe i-au tăiat respirația, aflați în continuare.
・
Aventura lui Ștefan a început pe 27 august, dintr-o idee spontană, care s-a încheiat cu înconjurul Europei pe două roți.
„Eu nu am planificat nimic, total a fost spontan, ideea mi-a venit pe 27 august, de Ziua Independenței. Mi-a venit seara ideea de a merge în România pentru 10 zile. Când s-a încheiat escapada mea, am înțeles că vreau să continui pentru că mi-a plăcut mult experiența. Am continuat în Grecia, apoi până în Italia, și pas cu pas până am înconjurat toată Europa”, își amintește tânărul.
Timp de un an de zile, Ștefan a parcus peste 23 de mii de kilometri și a vizitat peste 30 de țări. Totuși, distanța respectivă a aparcurs-o în 207 zile, timp în care s-a aflat pe bicicletă.
M-am dus în goana după locuri frumoase, dar cele mai mari emoții au fost oamenii, când purtam dialoguri cu ei.
Ștefan Gîncu
Autor:
Ștefan povestește că a venit entuziasmat, cu multe amintiri despre locuri frumoase, zone care nu credea că ajungi vreodată, dar cel mai important, a descoperit oameni și povești.


„În fiecare țară dădeam de moldoveni. Eu scriam prin grupuri și ceream ajutor. Toată bunătatea pe care am primit-o de la ei m-a schimbat radical. Dacă nu erau acești oameni, cu siguranță nu avea să ajung la această distanță. Această călătorie nu a fost despre locuri, dar mai mult despre oameni”, afirmă el.
Aventura, cu multe aspecte pozitive
Fiecare poate să-și învingă frica. Trebuie doar să creadă.
Ștefan Gîncu
Autor:
Întreaga călătorie a avut un impact pozitiv asupra modului său de a percepe lumea în care trăiește, dar și să-și cunoască limitele, este de părere tânărul.


„Am convingerea că totul este posibil în viață, dacă îți dorești. Indiferent de situația financiară, cine ești și ce ai. Doar trebuie să privești un pic din toate părțile și să o iei pas cu pas. Pentru că eu nu am făcut 23 de mii de km dintr-o dată, eu am făcut de 230 de ori câte 100 de km”, mărturisește el.
Pane de roți s-au întâmplat aproape zilnic, uneori chiar și de trei ori pe zi.
Ștefan Gîncu
Autor:
Cele mai grele momente prin care a trecut tânărul au fost cele imaginare, care credea că se vor întâmpla. Printre aceste erau emoțiile negative atunci cânt trebuia să se culce în cort, că ar putea cineva să vină și să-l atace. Celelalte situații au fost doar niște situații previzibile.
„S-a întâmplat să se strice bicicleta chiar cu șapte zile înainte de a ajunge la cel mai de nord punct. Era vorba despre o piesă interioară, care nicidecum nu aveam putere să o schimb. Eram pregătit de aceste lucruri, pentru că m-am gândit că oriunde nu m-aș afla, sunt în Europa și pot să merg pe jos o zi-două sau pot să iau un transport și să mă duc undeva să o repar”, mai relatează el.


COVID-19 și tratamentul în Norvegia
Călătoria nu l-a ferit însă de infecția COVID-19. La frontieră Norvegiei cu Suedia, testul i-a arătat un rezultat pozitiv, ceea ce l-a izolat pentru un termen de zece zile.
„Autoritățile din Norvegia m-au dus la un hotel și m-au cazat. Acolo m-au tratat, iar cheltuielile au fost plătite de Guvernul norvegian. A fost greu pentru că am avut mai multe simptome și complicații, tuse, febră. Dar am reușit să trec peste acest virus și să-l înving”, povestește Ștefan.
Tânărul susține că se bucură că virusul l-a prins anume în Norvegia, fapt ce l-a salvat din punct de vedere financiar.
Locuri care i-au tăiat respirația
Țările care mai puțin te aștepți, anume ele pot să te cucerească mai mult.
Ștefan Gîncu
Autor:
Spune că îi greu să aleagă care țări l-au fascinat, însă în memoria lui au rămas câteva locuri. Destinațiile i-au demonstrat că fiecare loc poate fi peste așteptările sale.


„Mi-a plăcut mult Andorra – nu știam prea multe despre ea. A trebuit să urc până la 2.400 și ceva de metri, era aproape de început de vară, dar acolo era zăpadă foarte multă. Am văzut alt tip de case, de aer, acolo mi-a plăcut cel mai mult”, mai adaugă el.
Printre alte zone care l-au uimit au fost Vulcanul Etna și cel mai nordic punct al Europei, acolo unde „parcă nu ești pe pământ, nu există vegetație, nu există nimic, dar totuși rămâi cucerit”.
Avantajele unei călătorii cu bicicleta
Îmi plăcea durerea de mușchi. Mă bucur chiar și la deal, la respirație profundă.
Ștefan Gîncu
Autor:
Bani puțin, locuri frumoase și un mod sănătos de viață. Acestea sunt avantajele pe care le enumeră tânărul. Mărturisește că vântul, mirosul din aer și natura i-au devenit prieteni și camarazi.
„M-am simțit mult mai sănătos. Am dormit și la temperaturi de patru grade sau 0 grade și nu am răcit. Acest lucru mi-a demonstrat că întregul meu corp funcționează la maxim”.
Costul escapadei
Toate aceste avantaje și experiențe l-au costat pe Ștefan peste 5.000 de euro, pentru unii o sumă mare, iar pentru alții - prea mică. El însă, e de părere că a trăit cu un buget redus.
„Cele mai mari cheltuieli au fost pentru piesele bicicletei, care în Europa sunt foarte scumpe. Pentru că la un timp, sunt anumite piese care se uzează și trebuie schimbate, pentru siguranța ta”, afirmă aventurierul.

În Europa, pe pistele pentru bicicliști
Dacă am avea o infrastructură, în Chișinău ar fi foarte comod să mergi cu bicicletă.
Ștefan Gîncu
Autor:
Ștefan a avut posibilitatea să experimenteze călătoria pe o pistă specială. Unele state, precum Olanda, Belgia, Germania și Danemarca le-a traversat doar pe pistă de bicicliști.
„Acolo nu te paște niciun pericol, că poate o să treacă un camion pe lângă tine, că o să ploaie și o să te stropească. Pistele sunt plate, nu ai dealuri, nu ai văi. Este o experiență foarte frumoasă, iar călătoria prinde o altă culoare”.


Viața de după aventură
Acum Ștefan vrea să revină de la pauza socială și să se întoarcă la viața pe care a dus-o înainte. Simte că a rămas în urmă față de prietenii mei, iar după doza de adrenalină vrea o viață normală și obișnuită.
„Înainte aveam o viață normală și o priveam într-un fel. Acum vreau să înțeleg cum e atârnarea mea față de viață. Dar, cine știe, poate la un moment o să pornesc într-o altă escapadă”, a conchis Ștefan.