Stoianoglo propune pedepse mai aspre pentru șoferii băuți sau drogați la volan

Stoianoglo propune pedepse mai aspre pentru șoferii băuți sau drogați la volan

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, vine cu o nouă inițiativă legislativă. Șeful PG propune pedepsirea mai aspră a persoanelor depistate în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor la volan.

Potrivit inițiativei, acțiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate, fără urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei, să fie trecută din categoria infracțiunilor penale în cea a contravențiilor, pentru care să fie prevăzută o pedeapsă mai dură. În cazul săvârșirii unor astfel de cazuri de către persoana care a fost anterior condamnată pentru infracțiuni similare, se propune ca mijlocul de transport să fie confiscat.

În celelalte cazuri, în lipsa unor consecințe grave, procurorul general propune ca persoanele să fie trase la răspundere contravențională, cu aplicarea unei amenzi, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani.

Publicitate

„Analiza generală a stării criminalității arată că din totalul infracțiunilor înregistrate, cazurile de conducere a transportului în stare de ebrietate variază de la media de 15%, și poate ajunge uneori chiar și la 30% săptămânal. Statisticile indică o sporire a numărului de cazuri de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate de la 4013 cazuri în anul 2019 la 4410 cazuri în 2020”, a declarat Stoianoglo.

„Modificările date vor contribui la decriminalizarea societății, vor absolvi statul de cheltuieli nejustificate de urmărire penală și de judecată și va oferi posibilitatea excluderii din circuitul traficului rutier a persoanelor, care urcă băuți sau drogați la volan”, a menționat Alexandr Stoianoglo.

Totodată, procurorul general a propus că șoferii să nu fie stopați fără a exista un motiv temeinic, de către agentul de circulație.

https://www.facebook.com/v10.0/plugins/quote.php?app_id=1454508634928231&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df18a8e45dece27c%26domain%3Dreplicamedia.md%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Freplicamedia.md%252Ff3fb63e9e64668%26relation%3Dparent.parent&container_width=615&href=https%3A%2F%2Freplicamedia.md%2Fro%2Farticle%2FwAwPYkkkb%2Flive-procurorul-general-sustine-un-briefing-de-presa.html%3Futm_source%3DRSS%26utm_medium%3DMicroService%26utm_campaign%3Dgoogle_analytics&locale=ro_RO&sdk=joey

„Oprirea va fi admisă doar în cazul încălcării vădite a regulilor de circulație rutieră, fapt ce va permite asigurarea, în deplină măsură, a prezumției nevinovăției și a altor drepturi constituționale”, a punctat Stoianoglo.

În cursul acestei săptămâni, Procuratura Generală va înainta această inițiativă Guvernului pentru inițierea procedurilor corespunzătoare de legiferare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal