
REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)
În premieră pentru Republica Moldova, pe data de 3-4 septembrie, s-a desfășurat primul forum internațional dedicat sectorului imobiliar din țara noastră. Forumul a venit să reunească factorii de decizie din industria imobiliară: guvern, agenții de stat, parteneri strategici, Autorități Publice Locale, investitori, dezvoltatori imobiliari și comunitatea de afaceri.
・
Tendințele internaționale în construcțiile de clădiri rezidențiale, strategia de dezvoltare a Municipiului Chișinău și potențialul clădirilor verzi au fost principalele teme abordare în cea de-a doua zi a forumului.
„Este locul și momentul potrivit pentru a promova și pentru a construi cât mai multe clădiri verzi în Republica Moldova”
Andrei Botiș, Președinte al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi
Autor:
„Municipalitatea este gata să participe cu proiecte de dezvoltare a infrastucturii”
Ion Ceban, Primar Municipiul Chișinău
Autor:
„Orașul s-a dezvoltat fără infrastructură socială. În ultima perioadă au apărut imobile, dar nu neapărat au apărut parcări, nu neapărat au apărut drumuri noi, nu neapărat a apărut infrastructura socială: școli, grădinițe, instituții medicale. Aici trebuie să ne concentrăm eforturile. Municipalitatea este gata să participe cu proiecte de dezvoltare a infrastucturii, parțial sau chiar integral”, spune primarul Muncicipiului Chișinău, Ion Ceban.
Dezvoltarea sectorului imobiliar rezidențial potențial de dezvoltare dacă va pune accent pe noțiunea de sustenabilitate. Este concluzia speakerilor internațioali care și-au prezentat experiența și proiectele investiționale.
„Este locul și momentul potrivit pentru a promova și pentru a construi cât mai multe clădiri verzi în Republica Moldova”, spune Andrei Botiș, Președinte al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi.
„Rolul sustenabilității este mai mult decât esențial în dezvoltarea unei proprietăți și dacă discutăm în cadrul segmentului de construcții sustenabilitatea este concretizată de 3 factori: începând cu stadiul de proiectare, partea de execuție și partea de exploatare. Deci, sunt cele trei intervale temporale mai mult decât importante care trebuiesc luate în calcul și fiecare dintre aceste trei etape trebuie făcute astfel încât să avem un preț corect, astfel încât să putem avea grijă de resursele pe care le avem, voba de partea de ecologie și nu în ultimul rând de partea socială”, a declarat Robert Moller, Alukönigstahl România
Piața imobiliară din Republica Moldova este în continuă creștere din punct de vedere al cererii și stocului disponibil, iar numărul tranzacțiilor imobiliare, practic, s-a dublat din 2017 până în prezent. În dezvoltarea acestui domeniu, Agenția de investiții „Invest Moldova” este un partener de cooperare pentru investitorii existenți și potențiali, în proiecte de dezvoltare care se extind la nivel global, fiind singura instituție mandatată să promoveze imaginea Republicii Moldova pe dimensiunea economică și investițională.