Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că în 2020, rulajul pieței online cu cardurile bancare a fost de nouă miliarde de lei. Mai mult, acesta ar putea ajunge la 15 miliarde de lei până la sfârșitul anului, arată datele unei analize publicate de acesta.
Expertul a spus că moldovenii, până în 2020, cele mai mari tranzacții online le făceau peste hotare. În interiorul țării, plățile erau mult mai modeste. Însă în 2020 situația s-a inversat. În prezent, 55% dintre toate tranzacțiile moldovenilor au loc în interiorul țării, iar 45% – în exterior.
„Piața online crește în ultimul timp în special din contul tranzacțiilor din interiorul țării. Acum doi ani, aici acasă, moldovenii au cheltuit 3,2 miliarde de lei, iar peste hotare – 4,3 miliarde de lei.
Până la sfârșitul anului, cifra va crește substanțial. Dintre toate plățile pe care le fac moldovenii cu cardurile, 13% sunt în prezent online. În 2016 erau doar 6%. Practic avem o dublare a ponderii plății”, a spus expertul.
Potrivit economistului, Republica Moldova trebuie să încurajeze comerțul online în favoarea celui offline. În timpul pandemiei s-a accelerat acest proces. Companiile, care cel mai puternic s-au dezvoltat în timpul pandemiei, care au avut niște profituri mari, au fost cele specializate în comerțul online. „Astăzi, competiția deja nu este una locală, dar este un globală.
Cetățeanul, când se așază la calculator, pentru el nu mai contează de unde procură marfă, din Moldova sau de peste hotare. Dacă acest lucru nu vom înțelege, riscăm să pierdem competiția și Republica Moldova riscă să ajungă la aceea că cetățenii ei își vor satisface necesitățile de consum nu în țară dar peste hotare”, a atenționat economistul.
Vezi și aceste știri

Ionița: Numărul de angajați din țară este „dramatic” de mic pentru numărul de pensionari. Raportul este de unul la unul (INFOGRAFIC)

Reacția ANRE la afirmațiile lui Ioniță despre legea privind piața produselor petroliere: „Sunt tendențioase, bazate pe analize superficiale și argumente eronate”
