PG respinge sesizarea în privința secvenței video trucate în care apar Maia Sandu și Ilan Șor. Reacția lui Carp: „Bun de pus în ramă”

PG respinge sesizarea în privința secvenței video trucate în care apar Maia Sandu și Ilan Șor. Reacția lui Carp: „Bun de pus în ramă”

Procuratura generală a respins sesizarea deputatului Lilian Carp în privința imaginilor video trucate în care ar apare președinta țării Maia Sandu într-o pretinsă discuție cu Ilan Șor. În răspunsul oferit, PG susține că „nu sunt temeiuri pentru intervenția procurorului”. 

„Sub aspect procesual, conținutul adresării înaintate nu cuprinde elementele unui denunț, fiind întocmit neconform rigorilor din Codul de procedură penal. Concomitent, în adresare, sunt afirmații intuitive și deductive privind o pretinsă tentativă a infracțiunii de fraudare a alegerilor, rezultate din presupuneri, fără a indica mijloacele de probă care ar demonstra aceste alegații sau să rezulte o bănuială rezonabilă”, se arată în răspunsul Procuraturii.

...

Publicitate
...

Mai mult, instituția punctează că „pretinsa fraudare a alegerilor” în calitate de componență de faptă infracțională, nu se regăsește în Codul penal.

În replică, Lilian Carp a criticat respingerea sesizării, menționând că răspunsul este „bun de pus în ramă”.

Deputatul a sesizat Procuratura Generală la începutul lunii august în privința imaginilor video trucate în care ar apare președinta țării Maia Sandu într-o pretinsă discuție cu Ilan Șor. Carp cerea să fie întreprinse măsuri de elucidare a cazului așa încât oamenii legii să determine dacă pe această cale s-ar fi încercat fraudarea alegerilor parlamentare.

Parlamentarul cerea PG să se autosesizeze și să întreprindă toate acțiunile ce impun conform legislației, pentru examinarea și investigarea informațiilor apărute în spațiul public cu privire la pretinsele infracțiuni.

...

AGORA amintește că în seara zilei de 4 august, postul de televiziune Jurnal TV a prezentat un material video fals care ar fi fost făcut la comanda controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon și deputatului Ilan Șor, pentru a o denigra pe președinta Maia Sandu. Ulterior, Șor a venit cu o reacție în care a declarat că „se vede cu ochiul liber că este un fals făcut neprofesionist”.

A doua zi, pe marginea subiectului s-a expus și cel cărui i se incriminează fapta - Veaceslav Platon. Acesta a declarat că va da în judecată postul de televiziune Jurnal TV.

Reprezentanții Președinției au venit și ei cu o reacție în privința imaginilor video. Astfel, instituția remarcă că, sunt necesare reglementări legislative pentru combaterea falsurilor în mass-media.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal